search icon

Πολιτική

Υποκλοπές: Θεσμική αντεπίθεση από Μαξίμου με το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΥΠ – Τι προβλέπει

Μόνο ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική θα ζητούν άρση απορρήτου - Ο πρόεδρος της Βουλής θα δίνει το «πράσινο φως» -Τι θα ισχύει για τις παρακολουθήσεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει χθες το απόγευμα το νομοσχέδιο για τη νέα δομή και εσωτερική λειτουργία της ΕΥΠ, το οποίο παράλληλα περιλαμβάνει και τη ρητή απαγόρευση χρήσης, πώλησης και κατοχής κακόβουλων λογισμικών τύπου Predator, ήρθε δίκην θεσμικής αντεπίθεσης στην υπόθεση των υποκλοπών, μια μέρα μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Π.Ε. της ΝΔ σε σκληρό ύφος.

Το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε ως επί το πλείστον η Προεδρία της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για το ποινικό σκέλος του νομοθετήματος επιφέρει μια σειρά αλλαγών ως προς το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις παρακολούθησης μέσω της ΕΥΠ, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Μια βασική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι ο σαφής προσδιορισμός ότι μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική μπορούν να ζητήσουν επισύνδεση προσώπου, είτε για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για την εμπλοκή του σε ποινικές υποθέσεις.

Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, πλέον, εισάγεται και ένα πολιτικό φίλτρο. Η ΕΥΠ θα πρέπει να στοιχειοθετεί το αίτημα για επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας και στη συνέχεια η μπάλα θα περνά στον Πρόεδρο της Βουλής. Ως πολιτικά πρόσωπα λογίζονται ο/η ΠτΔ, ο/η πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και ευρωβουλευτές, αρχηγοί κομμάτων που δεν είναι βουλευτές και κάποιες κατηγορίες αυτοδιοικητικών. Μόνο ο πρόεδρος της Βουλής πλέον θα μπορεί να αποφασίζει, αν θα προχωρήσει ένα αίτημα επισύνδεσης και αυτός θα το διαβιβάζει στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Μια βασική αλλαγή είναι η καθιέρωση της δυνατότητας ενός προσώπου που ήταν στο στόχαστρο για λόγους εθνικής ασφαλείας να ζητήσει και να μάθει, αν παρακολουθείτο, εφόσον έχουν περάσει τρία χρόνια από την παύση της επισύνδεσης και έχουν παρέλθει οι λόγοι για τους οποίους παρακολουθήθηκε. Την απόφαση θα παίρνουν ένας εισαγγελέας, ο διοικητής της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Η εν λόγω περίπτωση δεν πιάνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει ενημερωθεί για το γεγονός της επισύνδεσης, ενώ η ενημέρωση θα γίνεται μόνο για το γεγονός της επισύνδεσης και όχι για τον λόγο. Παράλληλα, το αρχείο μιας παρακολούθησης θα διατηρείται για 6 μήνες και ο φάκελος τεκμηρίωσης της επισύνδεσης για 10 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version