Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προσβάλει την κίνηση της Άγκυρας να κατοχυρώσει τον όρο Turkaegean για εμπορική χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ξεκαθάρισε πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα και πολύ σύντομα θα υπάρξει απάντηση από ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως «θα υπάρξει προσφυγή και θα προσβάλουμε την κίνηση αυτή», σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά για απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στην Μαδρίτη σχετικά με τα εμπορικά σήματα.
«Θα κινηθούμε και θα προσβάλουμε αυτή την απόφαση» είπε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως το πως θα αποκατασταθεί η τάξη όπως και έγινε με την απόφαση των ΗΠΑ να μην δεχθούν να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο όρο ούτε την χρήση του.
Γιατί οι ΗΠΑ έκλεισαν την «πόρτα» στην Άγκυρα για τον όρο Turkaegean
Λάθη και παραλείψεις βρήκε η αμερικανική πλευρά στην αίτηση που κατατέθηκε από τουρκικό φορέα για την κατοχύρωση του όρου «Turkaegean», με τον οποίο η Άγκυρα επιχειρεί να οικειοποιηθεί το Αιγαίο για να προωθήσει το τουριστικό της προϊόν.
Η αίτηση κατατέθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (United States Patent and Trademark Office-USPTO) για την κατοχύρωση του όρου Turkaegean για ευρεία χρήση διαφημιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αίτηση κατατέθηκε από την εταιρεία Destek Patent με έδρα την Προύσα εκ μέρους του φορέα TÜRKIYE TURIZM TANITIM VE GELISTIRME AJA ETC.
Οι λόγοι απόρριψης
Η υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου κοινοποίησε την απορριπτική απόφαση στις 3 Ιουνίου 2022. Ο νομικός σύμβουλος που την εξετάζει αναφέρει αναλυτικά τέσσερις λόγους.
Ένας από τους λόγους προκαλεί ερωτήματα για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, ενώ είναι ξεκάθαρη η έλλειψη αυτογνωσίας. Κι αυτό επειδή «η αίτηση δεν κατατέθηκε από αμερικανικό Δικηγορικό Γραφείο, όπως προβλέπεται».
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι «πρέπει να γίνει ακριβής περιγραφή της χρήσης του όρου», ότι δεν επιτρέπεται η χρήση παρένθεσης και εισαγωγικών -με αυτόν τον τρόπο είχε γίνει η καταχώρηση του όρου-. Παράλληλα στην αίτηση δεν υπάρχει επισυναπτόμενη η ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του αιτούντος.
Η προθεσμία για να ζητηθεί αναθεώρηση της απορριπτικής απόφασης λήγει στις 3 Δεκεμβρίου του 2022.
Διαβάστε ακόμη:
Τα «control freaks» της G7: Τι λένε οι αναλυτές για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Τι απαντά ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ για το WACC