search icon

Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο – Οξύτατη αντίδραση της Άγκυρας

Σε ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέφεραν στο τραπέζι την επιλογή των κυρώσεων, εάν η Άγκυρα συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο

Εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου με την συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση της Άγκυρας στην Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας-Aιγύπτου -Κύπρου καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε σε ανακοίνωσή του την Ελλάδα και την Κύπρο για υπονόμευση της Τουρκίας και για μαξιμαλιστικές θέσεις που υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέφεραν στο τραπέζι την επιλογή των κυρώσεων, εάν η Άγκυρα συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο. Συγχρόνως η Κομισιόν, στην έκθεσή της για τη διεύρυνση, προειδοποιεί την Τουρκία να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, καλώντας την να απέχει από κάθε είδους δραστηριότητα που σχετίζεται με έρευνες για υδρογονάνθρακες στις θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο»  αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ακόμα η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «έχει δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ” δεν μπορεί να έχει καμία επιτυχία» ενώ ισχυρίζεται οτι «η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις του Ελληνικού- Eλληνοκυπριακού διδύμου που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους.

Διακήρυξη τριμερούς: «Η Αγκυρα να σέβεται τα κυριαρχικά διακιώματα της περιοχής»

Μετά τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, η Αθήνα ενισχύει το περιφερειακό αποτύπωμά της στην Ανατολική Μεσόγειο επεκτείνοντας την συνεργασία της με Λευκωσία και Κάιρο. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έδειξαν από την ένατη τριμερή σύνοδο κορυφής την Τουρκία ως χώρα- ταραξία της ευρύτερης περιοχής.

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Γιατί η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo όπως και οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης δυστυχώς δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων της» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορεί οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους να αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και Ειρήνης και η μόνη που διαταράσσει το διεθνές δίκιο να είναι για λόγους καθαρά δικούς της η Τουρκία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν ότι το μόνο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στην κοινή διακήρυξη απαίτησαν από την Άγκυρα να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της περιοχής.

Στην Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας, Κύπρου- Αιγύπτου αναφέρεται «Επαναλάβαμε την καταδίκη μας για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας».

«Και οι τρεις χώρες μας έχουν αποδείξει την προσήλωσή τους στη διεθνή νομιμότητα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουμε υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας με την Αίγυπτο» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, προχωρώντας σε μια κίνηση και με σαφές γεωπολιτικό στίγμα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Η ενέργεια καθίσταται όχι μόνο σημείο συνάντησης των κοινών μας συμφερόντων και στρατηγικό προτέρημα των κρατών μας, αλλά και γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη, καθώς η πρώτη μπορεί να αναλάβει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της δεύτερης».

«Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού έτσι ώστε να υπάρχει η ίδρυση ενός αγωγού μεταφοράς από το οικόπεδο Αφροδίτη στους δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης του φυσικού αερίου στο Ιντκού και τη Δαμιέτη στην Αίγυπτο και την μεταφορά του μέσω της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη» είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ενώ συναντήθηκε και με τον Νίκο Αναστασιάδη με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό να κυριαρχούν στην ατζέντα.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εγκαινίασε το Κέντρο Αριστείας Ολοκληρωμένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ στα Χανιά της Κρήτης. Στο Ομάν ταξιδεύει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος την Πέμπτη συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη.

Να σημειωθεί ότι με την Κοινή Διακήρυξη που συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου δρομολογείται η ηλεκτρική διασύνδεση και η μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη. Η Σαχάρα διαθέτει ανεξάντλητο ηλιακό δυναμικό, το οποίο μπορεί να καλύψει 4 φορές τις ενεργειακές ανάγκες όλης της γης. Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει -μέσω της Ελλάδας- την Ευρώπη με καθαρή ενέργεια από τον ήλιο, που θα μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή κρίση: Γιατί καταρρέουν οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος στη Μ. Βρετανία

Green Cola: Συμφωνία με τη Walmart δίνει ώθηση στο «αμερικάνικο όνειρο» των Βενιέρη – Χήτου

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πότε θα αναρτηθούν – Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων

Exit mobile version