Το σκηνικό των προσελεύσεων και του κλίματος χθες το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο προσομοίαζε σε σκηνικό προδιαγεγραμμένης ρήξης δύο πρώην πρωθυπουργών με την κυβέρνηση. Μπροστά ένα ετερόκλητο κοινό, από ανθρώπους είναι σήμερα στη ΝΔ, κάποιους που παραμένουν με το ένα πόδι, άλλους που έφυγαν στην πορεία των ετών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης, της ΝΙΚΗΣ, την Αφροδίτη Λατινοπούλου και αρκετούς ιερωμένους, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής εξαπέλυσαν μύδρους, πολιτικούς και προσωπικούς, κατά της κυβέρνησης, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να βρίσκεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε μια επίσκεψη εντελώς απροειδοποίητη, που ώθησε τον παρόντα υπουργό στο Πολεμικό Μουσείο Άδωνι Γεωργιάδη να φύγει…κακήν κακώς από την εκδήλωση.

Μετά τα όσα ειπώθηκαν, λοιπόν, τα πράγματα εντός ΝΔ δεν είναι ίδια. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, θέλει να αποφύγει βιαστικές και εν θερμώ κινήσεις, για τις οποίες δεν φημίζεται κιόλας ο κ. Μητσοτάκης. Περισσότερο, ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ μοιάζουν να μην θέλουν να παίξουν το παιχνίδι με τους όρους που προτάσσουν οι «πρώην», ακόμα και αν ορισμένες επισημάνσεις τους «περνούν» αυτή την περίοδο σε ένα προβληματισμένο εσωκομματικό ακροατήριο-μια τάση που εκφράστηκε και στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Η πλατφόρμα Σαμαρά

Η περίπτωση του κ. Σαμαρά, πάντως, είναι μοναδική για το Μέγαρο Μαξίμου και αποσυνδέεται τρόπο τινά από αυτή του κ. Καραμανλή, αν και στελέχη της πλευράς Σαμαρά υποστηρίζουν ότι λίγο έως πολύ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είπαν τα ίδια. Μπορεί επισήμως κυβερνητικοί κύκλοι να μην σχολίαζαν το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά, παροικούντες το Μαξίμου, πάντως, έλεγαν εκ των υστέρων ότι ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε να υιοθετεί ακόμα και fake news για «αποστρατιωτικοποίηση νησιών» και «εκκένωση βραχονησίδων για…οικολογικούς λόγους». Μένει να φανεί κατά πόσο οι απαντήσεις θα δοθούν και επισήμως, αν και αυτό δεν λύνει το πρόβλημα ότι όσα ειπώθηκαν, ειπώθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρωθυπουργός «κατέβασε» μια πολιτική πλατφόρμα στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «Οι απόρρητοι φάκελοι του Καραμανλή». Επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό για την υπόθεση του γάμου των ομοφύλων, λέγοντας ότι «δεν ξέρω ποιους ακούει αλλά ας καταλάβει ότι κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος», ενώ έδειξε ότι δεν ξέχασε τα άδεια έδρανα στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προβοκάτσια. «Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς. Επιτέθηκε στο μοντέλο του επιτελικού κράτους, ζήτησε επιστροφή στις ρίζες της ΝΔ, υποστήριξε τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενώ ως προς τα εθνικά θέματα περιέγραψε μια ηττημένη Ελλάδα που δέχεται «τη μια ταπείνωση μετά την άλλη». Προειδοποίησε, δε, ότι είναι παρών, ασχέτως «μεγάλων θέσεων»-μια έμμεση αναφορά στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι υπηρετεί την πατρίδα και την παράταξη. Με άλλα λόγια, περιέγραψε εαυτόν ως τη φωνή της Δεξιάς εντός της ΝΔ.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έθεσε και ένα ακόμα ζήτημα με το βλέμμα στο μέλλον: «ποιες πολιτικές συμμαχίες θα συνάψει, αν χρειαστεί, η παράταξη, με ποιους, και σε ποια ιδεολογική κατεύθυνση;», διερωτήθηκε. Η απάντηση για τον ίδιον είναι προφανής, με το βλέμμα στα δεξιά της ΝΔ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr