search icon

Πολιτική

Η μεταρρυθμιστική ατζέντα Μητσοτάκη για τον οικονομικό σχεδιασμό του 2021 – Τι περιλαμβάνει

Μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση τέλους αλληλεγγύης

Óõììåôï÷ç ôïõ ðñùèõðïõñãïý ìÝóù ôçëåäéáóêåøçò, Êõñéáêïõ ÌçôóïôÜêç óôï 31ï åôÞóéï Greek Economic Summit. ÔåôÜñôç 2 Äåêåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ )

Σταθερά προσηλωμένος στην μεταρρυθμιστική ατζέντα ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη, αναπτυξιακή-επενδυτική προοπτική και νέες θέσεις εργασίας εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αναχαίτισης στην παρούσα φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός προβλέπει ταχύτατη ανάκαμψη για την μετά covid εποχή, δηλώνει αποφασισμένος να μην χαθεί χρόνος και η δέσμη ευκαιριών που αναδεικνύονται παρά την δύσκολη συγκυρία και προβάλλει την πολιτική δέσμευση ότι η χώρα θα περάσει γρήγορα από την μάχη εναντίον της πανδημίας στην «επόμενη μέρα» για μια ανταγωνιστική Ελλάδα. Τις προτεραιότητες του σχεδιασμού του, επιχείρησε να περιγράψει με ενάργεια και κατά την συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη -στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit- που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι μετά τον «πόλεμο» κατά της πανδημίας θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι κι ότι η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν προσπαθεί απλώς με τις δημόσιες παρεμβάσεις του να ενθαρρύνει όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας, αλλά γιατί πιστεύει βαθιά ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να προωθήσει «εντός χρόνου» τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα κρίσιμα πεδία. Η πανδημία για τον κ. Μητσοτάκη μπορεί να λειτουργήσει και ως καταλύτης αλλαγών, αρκεί οι αναγνωρισμένες αδυναμίες να μετατραπούν σε ισχυρές δυνατότητες.

Μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη -πριν λάβει το λόγο ο Άλμπερτ Μπουρλά ο οποίος ανακοίνωσε νέα επένδυση της  Pfizer στην Θεσσαλονίκη– ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε καταρχάς ότι ο οικονομικός σχεδιασμός για το 2021 περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και την εργασία, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά  3 ποσοστιαίες μονάδες και κατάργηση του τέλους αλληλεγγύης.

«Δε θα χάσουμε χρόνο θα εφαρμόσουμε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα κάνει την Ελλάδα μία ανταγωνιστική χώρα. Μία ηγέτιδα χώρα στο μέλλον. Και μιλάω για την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη μετάβαση», εξήγησε στους συνομιλητές του ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμώντας πάντως ότι είναι μεγαλύτερες οι προκλήσεις και οι δυσκολίες του δεύτερου κύματος από το πρώτο. «Όμως, είμαι πεπεισμένος ότι με τα σωστά μέτρα θα μπορέσουμε να το θέσουμε υπό έλεγχο…», συμπλήρωσε για να υπογραμμίσει ότι η πανδημία θα τελειώσει μόλις εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και το τέλος της θα σημάνει την ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι παράλληλα η προστασία των θέσεων εργασίας και η στήριξη των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρότερων με ρευστότητα και πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα κίνητρα, για να μπορέσει ο κόσμος να επενδύσει στην Ελλάδα. Γιατί κανείς δεν αμφιβάλλει και η επιχειρηματική κοινότητα, ξέρει ακριβώς τι λέω, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν και σχεδιάζουν το μέλλον», είπε με νόημα ενώ απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις των συνομιλητών του ανέδειξε τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής που αφορούν στην δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις και για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων με φορολογικά και όχι μόνο κίνητρα.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από την Ευρώπη μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν έχω κανένα σκοπό να χάσω αυτήν την ευκαιρία», τόνισε στην συνέχεια κάνοντας αναφορά στην προοπτική που δίνει η απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης με την γρήγορη κατάθεση του εθνικού σχεδίου στην Κομισιόν. Για τον κ. Μητσοτάκη οι ευκαιρίες που πρέπει να αξιοποιηθούν δεν περιορίζονται μόνο στην δυναμική του ελληνικού τουρισμού αλλά βασίζονται στα σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας. Έφερε δε ως παράδειγμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

Στο ενδιαφέροντα διάλογο που ακολούθησε ο Έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ανακοίνωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα προχωρήσει σε μία νέα επένδυση στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα κέντρο υπηρεσιών που θα ενώνει τα κέντρα καινοτομίας της Pfizer ανά τον κόσμο και θα στελεχωθεί με 350 άτομα.Ο ίδιος υποστήριξε πως η πρώτη επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας, το κέντρο καινοτομίας, όπου ουσιαστικά «παντρεύονται» ψηφιακές λύσεις με την προσπάθεια για καινοτομία στη φαρμακευτική, έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά.

«Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι για το ταλέντο που έχει συγκεντρωθεί εκεί», τόνισε ο κ. Μπουρλά σημειώνοντας ότι ως το τέλος της χρονιάς το κέντρο θα έχει 200 εργαζόμενους, αρκετοί εκ των οποίων θα είναι Έλληνες του εξωτερικού που θέλησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. «Ξαφνικά λοιπόν έχουμε καταρτίσει ένα πλάνο για 600 άτομα προσωπικό στη Θεσσαλονίκη μέσα από δύο κέντρα με την προοπτική τα επόμενα χρόνια αυτό να διπλασιαστεί», τόνισε ο κ. Μπουρλά θέλοντας παράλληλα να υπογραμμίσει ότι αφενός υπάρχει το ταλέντο, αφετέρου πλέον η πολιτική της χώρας είναι φιλική σε ξένες επενδύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Νικ. Μπακατσέλου που συντόνιζε την συζήτηση για το εάν θα μπορούσε να γίνει παραγωγή του εμβολίου στην Ελλάδα, εξήγησε γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί: «Είναι μία μεγάλη μάχη με το χρόνο ώστε να ανταποκριθούμε στην παγκόσμια ζήτηση και οποιαδήποτε προσπάθεια παραγωγής του εμβολίου σε κατά τόπους εργοστάσια απλά θα δημιουργούσε τεράστιες καθυστερήσεις αφού θα έπρεπε να ξεκινήσουμε απ’ το μηδέν». Καθοριστικής σημασίας για τον χάρτη του εμβολιασμού ήταν εν τω μεταξύ οι οδηγίες του κ. Μπουρλά προς τις κυβερνήσεις: «Αρχικά πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή, αμέσως μετά την παραλαβή και να σχεδιάσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν. Και πρέπει να το κάνουν με ένα στρατηγικό τρόπο ακούγοντας τους ειδικούς για να μειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το βάρος στον πληθυσμό»

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τα βήματα που επιλέγονται για τον εμβολιασμό. Νωρίτερα, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Λι Μπόλινγκερ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «φιλοσοφία» για την σταδιακή άρση των περιορισμών. Είπε «όχι» στη νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το εμβόλιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άρσης του περιορισμού σύντομα στο λιανεμπόριο και στην εστίαση δίνοντας έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων. Σχετικά με τα σχολεία δήλωσε ότι θα ακούσει και θα ακολουθήσει τις προτάσεις των ειδικών. Για το θέμα μίλησε αναλυτικά στην τηλεδιάσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου ανέδειξε τα συμπεράσματα από την αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο CEO της Philip Morris International Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο CEO της Deloitte Global Punit Renjen και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant.

Διαβάστε περισσότερα

Μητσοτάκης: Χωρίς νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε εμβόλιο

Νέα σημαντική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Μπουρλά

ΔΕΗ – Investor’s Day: Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ έως το 2023 και νέο business plan

Exit mobile version