Με το βλέμμα στραμμένο στην διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση -κυρίως- στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να εντάξει στον σχεδιασμό της για τον «πόλεμο» εναντίον της πανδημίας όλα τα αναγκαία «όπλα» χωρίς καθυστέρηση.
Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται το Σύστημα Υγείας της Θεσσαλονίκης παραπέμπουν ως φαίνεται στην εξασφάλιση 200 κλινών στις ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών για τους ασθενείς κορονοϊού αλλά και στην επανεξέταση του συνολικού χρονοδιαγράμματος που αφορά στο δεύτερο απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό σκανάρισμα της κατάστασης από την Επιτροπή των ειδικών είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς θα αναδείξει τα νέα δεδομένα, στη βάση των οποίων θα εξεταστεί το πλάνο των προσεχών επτά ημερών.
Οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα από τους αρμόδιους των υπουργείων και τους ειδικούς επιστήμονες- ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τον χειρισμό της κατάστασης τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοέμβρη θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας χθες το βράδυ στην συζήτηση – τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας– καθώς «η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης».
Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας να μιλά για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο δεύτερο κύμα υπογράμμισε ότι «το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή».
Η επισήμανση αυτή του πρωθυπουργού δείχνει για τους καλά γνωρίζοντες ότι αυτήν την ώρα θεωρείται άκαιρη κάθε συζήτηση περί άρσης του δεύτερου απαγορευτικού κι ότι οι αποφάσεις κατόπιν της επανεξέτασης του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Οι ίδιοι άνθρωποι εκτιμούν επίσης ότι ο επιδημιολογικός χάρτης δείχνει ότι είμαστε πιο κοντά στην παράταση του απαγορευτικού για τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη- προσθέτουν όμως ότι αυτό που προέχει είναι να «δουλέψουν» τα μέτρα και να κριθούν αφού περάσουν κάποια ακόμη 24ωρα.
Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της αντεπίθεσης στις ΜΕΘ για την ισχυροποίηση του συστήματος αλλά και στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου. Και αυτό γιατί τα rapid test έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνουν στις καθημερινές μάχες κατά της πανδημίας αλλά και στον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε κατά την χθεσινοβραδινή συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες να θυμίσει ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ενέταξε τα rapid tests στη στρατηγική της.
Ιδιαίτερη μνεία κατά την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε έγινε από τον Πρωθυπουργό για τα θετικά σχετικά με την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων. Οι πληροφορίες λένε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Όταν η κουβέντα έφτασε στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Το δεύτερο ζήτημα που θέλησε να επισημάνει- εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τα εμπόδια που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι- ήταν ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης».
Διαβάστε ακόμη:
Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2021, στα 142,5 εκατ. ευρώ
Μητσοτάκης: Ευκαιρία για ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας το Ταμείο Ανάκαμψης