Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προκαλεί η παρέμβαση Μπάιντεν υπέρ της πρότασης του ΠΟΥ να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων, ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί παγκοσμίως.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αναβιώνοντας διά συνεργατών τους την κόντρα του περασμένου Γενάρη στη Βουλή για τη χρήση της πατέντας, επιχειρηματολογούν διαφωνώντας, τόσο ως προς τον χρόνο που καταγράφηκαν οι προτάσεις τους, όσο και για βασικές πτυχές τους.
Εντούτοις στελέχη και των δύο πλευρών μιλούν για το αποτέλεσμα μιας σχετικής κίνησης που μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου οδηγεί και άλλους κορυφαίους ηγέτες, όπως την Γερμανίδα Καγκελάριο, τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και τον Ρώσο Πρόεδρο στο να πάρουν σαφή θέση.
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό εν τω μεταξύ η αντιπαράθεση για τα αναγκαία βήματα υπέρ της επιτάχυνσης των εμβολιασμών παγκοσμίως αναζωπυρώθηκε με αφορμή την «υποδοχή» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στην παρέμβαση Μπάιντεν.
Ο κ. Τσίπρας χαιρετίζοντας την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου έσπευσε να «θυμηθεί» την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην δική του εισήγηση κατά την διάρκεια συζήτησης για την πανδημία στην βουλή στις 15 Γενάρη. Από τα πρακτικά της βουλής και την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε να παρουσιάζει τα επιχειρήματά του αποδεχόμενος καταρχάς το ότι ήταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που «συνυπέγραψε» την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου για την απελευθέρωση των πατεντών από τον Απρίλιο του 2020. «Σπεύσατε πριν από λίγο να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες για τα εμβόλια και, ως συνήθως κάνετε, να διαστρεβλώσετε κιόλας το μήνυμα όσων είπα. Μάλλον, όμως, είστε και εδώ εξαιρετικά αναξιόπιστος να καταγγέλλετε μία πρόταση την οποία έχει κάνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο διακεκριμένος καθηγητής, ο κ. Μόσιαλος, και την οποία και εσείς ο ίδιος υπογράψατε», έλεγε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος με τη δευτερολογία του χαρακτήρισε ανεφάρμοστη την πρόταση που ο κ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει λίγες ημέρες νωρίτερα αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο.
«Η Ευρώπη αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά και να αγοράσει εμβόλια από τις εταιρείες κεντρικά. Αυτό το οποίο δεν είπατε είναι ότι η πρότασή σας να παράγονται, δήθεν τα εμβόλια στην Ελλάδα, έχοντας εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πατέντα, διότι αυτό είπατε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, είναι μία πρόταση παντελώς ανεφάρμοστη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ο οποίος με την αρχική του ομιλία είχε απευθυνθεί με δηκτικό ύφος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι: «Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες».
Κυβερνητικά στελέχη όπως η Αριστοτελία Πελώνη τονίζουν ότι ήταν Απρίλιος του 2020, που ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλο είχε κάνει παρέμβαση για τη χρήση των πατεντών, ως παγκόσμιο αγαθό. Η πρόταση είχε διατυπωθεί σε κοινή παρέμβαση στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και λίγο αργότερα στις 4 Μάη του 2020 σε Διάσεκψη Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία. «Ο κ. Τσίπρας το θυμήθηκε αργότερα, χρησιμοποίησε αυτήν την πρόταση, για να δείξει ότι θα μπορούσε, βάσει αυτής, να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα», εκτιμά η κυβερνητική εκπρόσωπος συμπληρώνοντας δε ότι η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου αφορά την ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε χώρες, όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, που έχουν χαμηλή πρόσβαση σε εμβόλια.
«Προφανώς είναι κάτι που θα πρέπει ν’ απασχολήσει τις ανεπτυγμένες χώρες καθώς αυτό αφορά και μεταλλάξεις στο μέλλον και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου, πλέον, πληθυσμού. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», εξηγεί η κυβερνητική εκπρόσωπος θέλοντας να δώσει σαφή απάντηση και προς την Κουμουνδούρου.
Από την πλευρά τους, στελέχη της Κουμουνδούρου επιτίθενται στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι δεν έχει επί της ουσίας κινηθεί υπέρ της ανάπτυξης σχετικών πρωτοβουλιών στην Ευρώπη και τον κόσμο. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, όχι σχολιαστής. Αφού υποστήριζε την πρόταση αυτή, τι ακριβώς έκανε εδώ και έξι μήνες και ποια πρωτοβουλία πήρε για την άρση της πατέντας σε διεθνή fora και στην ΕΕ; Καμία απολύτως», διαπιστώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Φώφη Γεννηματά εν τω μεταξύ με ανάρτησή της στα social media, η Φώφη τάσσεται υπέρ ης συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και επισημαίνει ότι:
«Η παρέμβαση του Προέδρου Μπάιντεν ανοίγει μια προοπτική να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων. Όλοι όσοι το έχουμε πει και το πιστεύουμε έχουμε χρέος να συμβάλλουμε σε αυτό. Στη χώρα μας να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια γιατί αυτός ο στόχος δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.
Εμείς, από την πλευρά μας, θέτουμε και πάλι το ζήτημα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές».
Διαβάστε ακόμα:
Αναστολές Μαΐου: Ποιοι κλάδοι μένουν εκτός και για ποιους ισχύουν αυστηρά κριτήρια
ΕΛΠΕ: Γιατί ο πετρελαϊκός γίγαντας μεταμορφώνεται σε μεγάλη ενεργειακή εταιρεία
Lockdown: Πότε ανοίγουν οργανωμένες παραλίες, μουσεία, θέατρα και σινεμά – Οι ημερομηνίες