search icon

Πολιτική

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στον δρόμο για τη ΔΕΘ και οι πιέσεις προς την Ευρώπη για κοινές λύσεις

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού θα είναι στοχευμένες και δεν θα «θυμίζουν» οριζόντια μέτρα που μπορεί να βγάλουν εκτός δημοσιονομικού πλαισίου την προγραμματισμένη πορεία

Στο τραπέζι των ηγετών της Ευρώπης σταθμεύει το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός τάσσεται και συνεχίζει να πιέζει υπέρ μιας άμεσης παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει μεταξύ άλλων τον σχεδιασμό με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά του διαχωρισμού της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο από το 2023 και ποντάρει στο «απόσταγμα» των Συνόδων Κορυφής που θα ακολουθήσουν.

Κρίσιμη παράμετρος θεωρείται η περιγραφή των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτέμβρη κατά την ομιλία της στο Στρασβούργο- στην αφετηρία της εξαιρετικά δύσκολης νέας περιόδου. Μέχρι στιγμής η Κομισιόν φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε μια βάση προτάσεων που συμπεριλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της ζήτησης για τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ένα ανώτατο όριο τιμών για τις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος (πχ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και την αξιοποίηση των εσόδων για την στοχευμένη στήριξη συγκεκριμένων καταναλωτών.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να συζητήσει όλες τις πιθανές αποτελεσματικές λύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν και μετά τις προγραμματισμένες Συνόδους Κορυφής- σε κάθε περίπτωση επιδιώκει άμεσες παρεμβάσεις σε ένα κοινό πακέτο ευρωπαϊκών λύσεων. Ταυτόχρονα προετοιμάζει την εθνική φαρέτρα την οποία και θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα αφορά πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, της μεσαίας τάξης και των νεότερων γενιών που αναζητούν φτηνή στέγη και προοπτική στη χώρα.

Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει σε υπουργούς και συνεργάτες του είναι ότι δεν πρόκειται να προσχωρήσει στη «γραμμή» των άκριτων παροχών, ότι επιλέγει τις ασφαλείς διαδρομές – πάντα εντός του δημοσιονομικού πλαισίου- κρατώντας εφεδρείες για όλη την διάρκεια του χειμώνα κι ότι θα συνεχιστεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις η πορεία που ακολουθεί η χώρα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στο 2023.

Την πυξίδα του φθινοπώρου έδειξε στους υπουργούς του κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου δεν άφησε περιθώρια για δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την διαμόρφωση του πακέτου μέτρων που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ: «Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες», είπε και εξήγησε ο πρωθυπουργός ότι: «Το λέω γιατί ακούω ή διαβάζω – πάντα συμβαίνει αυτό πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- για ένα τσουνάμι επικείμενων παροχών, οι οποίες συχνά δημιουργούν και ψεύτικες προσδοκίες- σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ο δημόσιος διάλογος είναι καλό να βασίζεται στο ρεαλισμό».

Το  πακέτο μέτρο -για το οποίο γίνονται απανωτές συσκέψεις, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο οικονομικό επιτελείο- θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες. Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές του φυσικού αερίου καθημερινά μαζί με τις έντονες αβεβαιότητες για τον φετινό χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις θα είναι, ως φαίνεται στοχευμένες και δεν θα «θυμίζουν» οριζόντια μέτρα που μπορεί να βγάλουν εκτός δημοσιονομικού πλαισίου την προγραμματισμένη πορεία. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα θα συνεχιστεί, ενώ ως γνωστόν έχει προαναγγελθεί η αύξηση πάνω από 6% σε μεγάλο μέρος των κύριων συντάξεων, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, η μείωση ενδεχομένως του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, ένα σχέδιο που αφορά στη στέγη για νέους κα.

Ο σχεδιασμός, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνει εκ των πραγμάτων τη βούληση του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και για προσεκτικά βήματα στήριξης των πολιτών για όσο διάστημα χρειαστεί.

Την παραδοχή στη βάση της οποίας κινείται η κυβέρνηση επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου λέγοντας ότι: «Η Κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από απόλυτη ενσυναίσθηση των δυσκολιών, των ανησυχιών, της αγωνίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και η κάθε κοινωνική ομάδα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ανάλογα και με τα εισοδηματικά της κριτήρια. Αυτό το δείξαμε από την πρώτη στιγμή σε όλες τις εξωγενείς κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε». Ο κ. Οικονόμου με δήλωσή του υπογραμμίζει δε ότι ουδείς πολίτης πρέπει να αμφιβάλει ότι «όποιο περιθώριο υπάρχει, ό,τι δυνατότητα δημιουργεί η πολιτική μας, θα αξιοποιείται για να στεκόμαστε στο πλευρό του- θα γίνεται μέρισμα κοινωνικό για να ελαφρύνει, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, το αποτύπωμα και τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας, η οποία μας ταλαιπωρεί όλους και η οποία προβάλλει ως μια ιδιαίτερη απειλή και για τον χειμώνα που έρχεται».

Διαβάστε ακόμη:

Ώρα της κρίσης για την ενέργεια: Στο επίκεντρο το ελληνικό μοντέλο για πλαφόν στις τιμές

Έρευνα: Πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση (pics)

Έρχεται το προ-συμπληρωμένο Ε9 και άλλες 16 ψηφιακές υπηρεσίες από την εφορία

Exit mobile version