Στην άμεση υλοποίηση των παρεμβάσεων, που ανέδειξε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προχωρούν οι αρμόδιοι υπουργοί, έχοντας μπροστά τους συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους.
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τόνισε ότι ο ορίζοντας των δράσεων αφορά στις 1000 μέρες- δηλαδή μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027- ωστόσο, όπως εξήγησε στη συνέχεια, το υπουργικό συμβούλιο αναλαμβάνει να δράσει άμεσα για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, να δώσει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στις άμεσες παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ειδικά γι’ αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη- στις δε έμμεσες κινήσεις προς τους πολίτες προστίθενται 12 μειώσεις φόρων, που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώσουν σε φόρους το 2025, 900 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα.
Μετά την εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στο στεγαστικό ζήτημα, έρχεται αύριο το πρωί από τους αρμόδιους υπουργούς η παρουσίαση δέσμη μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό.
Κυβερνητικά στελέχη, εν τω μεταξύ, επισημαίνουν τις πρωτοβουλίες για την τιθάσευση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που οδηγούν με στοχευμένες κινήσεις στην αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι στις πρώτες δύο εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου του Υπουργείου Ανάπτυξης για το «Καλάθι του μαθητή» (στο οποίο προστέθηκαν 11 κατηγορίες βασικών σχολικών προϊόντων υψηλής ζήτησης) τα προϊόντα που εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία είχαν μειωμένες τιμές, κατά μέσο όρο, από 5% έως 10% σε σχέση με τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων τον Σεπτέμβριο του 2023. «Το μέτρο, το οποίο, στοχεύει, τόσο στην ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή, όσο και στην πληροφόρηση του αγοραστικού κοινού για τις τιμές των προϊόντων, φαίνεται πως έχει ήδη αποδώσει καρπούς με την μέγιστη μείωση σε συγκεκριμένα προϊόντα να φτάνει το 38% και την χαμηλότερη να είναι περίπου στο 5%», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δίνοντας βάρος στο άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς, η οποία ξεκίνησε με 11+1 αλλαγές.
«Προχωρήσαμε σε 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά, ενώ, 20.000 αναπληρωτές συνεπικουρούν την παράλληλη στήριξη. Τετραπλασιάσαμε τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, Δημιουργήσαμε το ψηφιακό φροντιστήριο προκειμένου να έχουν όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως του που βρίσκονται, ίσες ευκαιρίες. Ενισχύουμε δυσπρόσιτες περιοχές με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών αλλά και με αυτόνομες τάξεις. Ενισχύουμε τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Εγκαθιστούμε διαδραστικούς πίνακες για καλύτερη μαθησιακή διαδικασία», υπογραμμίζει και επαναλαμβάνει ότι ξεκινά άμεσα επίσης το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», ύψους 250 εκ. ευρώ, αρχικά, για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων. Όπως υπολογίζεται οι εργασίες θα αρχίσουν στις αρχές του 2025, αφού καταγραφεί αναλυτική βάση δεδομένων, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αναλάβει να υλοποιήσει πολλές θετικές «ανατροπές» στον «χάρτη» των σχολείων και των πανεπιστημίων σε ορίζοντα τριετίας– γι’ αυτό, όπως έχει διευκρινίσει «θα επανασχεδιάσουμε κάθε λεπτομέρεια για τα σχολεία, ενώ οι αλλαγές θα είναι συνεχείς έως την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης».
Εκτός από την Παιδεία, έμφαση δίνεται στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας. Οι προτεραιότητες παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία λέγεται ότι θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. Έμφαση θα δοθεί στους πολίτες που βρίσκονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αναμονή, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για τη συστηματική μείωση των εκκρεμών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία παρακολουθείται πλέον μέσω της ενιαίας ψηφιακής λίστας χειρουργείων. Εξετάστηκε, επίσης, η πορεία εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων, ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, το χρονοδιάγραμμα ψηφιοποίησης περισσότερων υπηρεσιών ενώ έγινε ανασκόπηση των επιδόσεων του ΕΚΑΒ και των αεροδιακομιδών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, όπου εξειδικεύτηκαν τα μέτρα για τα εισοδήματα των εργαζoμένων στο ΕΣΥ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων η αύξηση των αποδοχών έως 7200 ευρώ ετησίως για την προσέλκυση και παραμονή των ιατρών του ΕΣΥ σε άγονες περιοχές και η αυτοτελής φορολόγηση 22% των εφημεριών των ιατρών που οδηγεί σε αύξηση 130 ευρώ το μήνα στις αποδοχές τους. Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε μια συνολική παρουσίαση του έργου του Υπουργείου την τελευταία πενταετία, μιλώντας για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, ύψους άνω του μισού δισεκατομμυρίου, τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων και το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, δίνοντας ακόμα περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς.
Παρόμοιες πρωτοβουλίες που καταλήγουν σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αφορούν στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και δη της νέας γενιάς κατά την είσοδό της στην αγορά εργασίας και στην στεγαστική αναζήτηση. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι οι ρυθμοί δράσης επιταχύνονται για να εισακουστεί στην πράξη το μήνυμα των πολιτών που έστειλαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές για πιο γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις.
Διαβάστε ακόμη
Πώς θα προχωρήσουν οι μπλοκαρισμένες λόγω τετραγωνικών μεταβιβάσεις
Ακίνητα: Σενάρια για «πάγωμα» στις αντικειμενικές τιμές και για το 2025 εξετάζει το ΥΠΕΘΟ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ