Γενναίες αποφάσεις για την οικονομική και κοινωνική συνοχή στις χώρες της Ε.Ε. πρόκειται να υποστηρίξει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί να γίνει την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση κατά την διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου στις Βερσαλλίες, ενώ την περασμένη Παρασκευή αναζήτησε και διαμόρφωσε, με τους άλλους ηγέτες του Νότου, τους κ.κ. Μάριο Ντράγκι, Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα, την ικανή και αναγκαία συνθήκη με στόχο να πειστούν και οι 27 της Ε.Ε. ότι απαιτείται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση- αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι καθοριστικής σημασίας, αυτήν την στιγμή, η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, που θα βάλει φρένο στις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, δίνει έμφαση στα αντίδοτα στις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και κυρίως στις δραματικές αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας. Τάσσεται υπέρ των κινήσεων για περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, για την διαφοροποίηση ως προς τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου με περισσότερο LNG, για τις διασυνδέσεις των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου με τη Γαλλία, της Ελλάδας με την Ιταλία και την επένδυση στις διασυνδέσεις της Ευρώπης με την αφρικανική ήπειρο καθώς και για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε βήμα.
Στο εσωτερικό σκηνικό ο κ. Μητσοτάκης και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν το βλέμμα στραμμένο στην λήψη αποφάσεων εντός του δημοσιονομικού πλαισίου και στην διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας. Αυτή τη «λογική» υπηρετεί και η δέσμη στοχευμένων μέτρων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τον αγροτικό κόσμο και τις επιχειρήσεις.
Με την εφαρμογή των μέτρων αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου, δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις, χορηγείται πριν από το Πάσχα έκτακτη ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που παραπέμπει σε 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως (για τρεις μήνες) για όσους όμως έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Ταυτόχρονα αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμή όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι η συγκρότηση των μέτρων βασίστηκε σε δύο αρχές, τις οποίες επεσήμανε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός. Η πρώτη αρχή θέλει τα μέτρα να είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Η δεύτερη αρχή παραπέμπει στη συνετή δημοσιονομική πολιτική, την οποία έχει εξαρχής χαράξει η ελληνική κυβέρνηση.
«Δεν πρόκειται να υπονομεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της Πατρίδας, την οποία πετύχαμε μετά μια δεκαετία θυσιών, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι αρνούμαστε την στήριξη προς όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου προσθέτοντας ότι οι γενναίες αποφάσεις της Ε.Ε. θα απομακρύνουν -και πρέπει- τους κινδύνους επιστροφής στην Ευρώπη του λαϊκισμού στην Ευρώπη με «αφορμή» την ενεργειακή κρίση.
Το σίγουρο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται και για άλλες στοχευμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα πεδία που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην ανάπτυξη της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Το μήνυμα που εκπέμπουν δε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πρώτον ότι τα όποια μέτρα δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα και δεύτερον ότι για να αναχαιτίσει η χώρα τις συνέπειες που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χρειάζεται η συμβολή όλων και η αποφυγή κλίματος πόλωσης.
Διαβάστε ακόμα:
Μάχες για τα σιτηρά, ακριβαίνει το ψωμί και χιλιάδες προϊόντα
Το μεγάλο «μυστικό» του πολέμου: Ο θησαυρός που βρίσκεται στο υπέδαφος της Ουκρανίας