Στην διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει στραμμένο το βλέμμα του το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια στιγμή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ τεστάρουν τις δυνάμεις τους για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του έτους.
Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στα επιτελεία της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη ξεκινούν ωστόσο να σχεδιάζουν την κάθε «επόμενη μέρα» από την «παραδοχή» ότι εν μέσω ουκρανικής κρίσης βασική προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της -και στη χώρα μας- στο πεδίο της ενέργειας και της οικονομίας. Μπορεί για παράδειγμα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να έχει προ διμήνου καταθέσει το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες και να το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, όμως έμπειρα στελέχη του κόμματος κατανοούν ότι μόνο όταν σταθεροποιηθεί η κρίση μπορεί ο πρωθυπουργός να «ζυγίσει» τα νέα δεδομένα και να λάβει κρίσιμες αποφάσεις εκλογικού χαρακτήρα. Άλλα στελέχη αναγνωρίζουν την ίδια ώρα, νέα ατού στα χέρια του πρωθυπουργού για τον απόλυτο αιφνιδιασμό όταν το επιλέξει, καθώς κάτι που προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ότι η κρίση αυξάνει την συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση, παρακολουθώντας τις διεθνείς τιμές στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ετοιμάζουν εκ νέου
«Θέλουμε να περιορίσουμε το «αποτύπωμα» αυτών των συνεπειών», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη δοθεί 2 δισ. ευρώ και τονίζοντας ότι κάθε κίνηση γίνεται στη βάση του ρεαλισμού.
«Δεν υπάρχει πολιτική ή κυβέρνηση στον κόσμο που να έχει μπορέσει να μηδενίσει τις οικονομικές συνέπειες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επαναλαμβάνοντας ότι όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ενεργειακό.
«Αντίστοιχη στήριξη με τα 350 εκατομμύρια του Φεβρουαρίου θα υπάρξει και τον Μάρτιο για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις», υποστηρίζει προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί παράλληλα μία πολιτική έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η μείωση του ΕΝΦΙΑ έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Για τα δε μικρότερα εισοδήματα θα υπάρξει συγκεκριμένη εισοδηματική στήριξη ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μέρος της ακρίβειας. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα και θα συμπεριλαμβάνουν και την αυξημένη ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης της εξαιρετικά αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Ένα πρώτο βήμα θεωρείται η ψήφιση στην βουλή τροπολογίας για το πλαφόν στο κέρδος. Όσον αφορά στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα περάσει αυτομάτως στον καταναλωτή για διάφορους λόγους.
Έτσι απέναντι στο πρωτόγνωρο φαινόμενο, ως αποτέλεσμα πολλαπλών κρίσεων, που πιέζει πάρα πολύ την οικιακή οικονομία και τις τσέπες των νοικοκυριών, η κυβέρνηση επιμένει ότι χρειάζονται σώφρονες και συνετές κινήσεις, η επιστράτευση όλων των διαθέσιμων εργαλείων αλλά και το βλέμμα στραμμένο στο δημοσιονομικό πλαίσιο εν αναμονή και κεντρικών ευρωπαϊκών αποφάσεων. Είναι πάντως σίγουρο ότι έχει κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά κινήσεων για τα περισσότερο ευάλωτα νοικοκυριά.
Σταϊκούρας: Τις επόμενες εβδομάδες το έκτακτο επίδομα για τη στήριξη των ευάλωτων
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα είναι πλήρως ταυτισμένη με τους εταίρους της και τους συμμάχους της σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του ουκρανικού λαού απέναντι σε αυτήν την επίθεση που δέχεται. «Είναι εθνικά επιβεβλημένη αυτή η στάση για ένα ακόμη λόγο. Γιατί, έχουμε έρθει και εμείς αντιμέτωποι με απόπειρες αναθεωρητισμού, με προκλήσεις, με αμφισβήτηση Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Η χώρα μας λοιπόν που αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις, δεν έχει κανένα συμφέρον, κανένα όφελος για να μην τάσσεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στο πλευρό του Δικαίου, του Δυτικού κόσμου, των συμμάχων και των εταίρων μας, στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη αφήνοντας αιχμές προς την Κουμουνδούρου που έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Οι καλά γνωρίζοντες χαρακτηρίζουν δε κομβικής σημασίας το ταξίδι του πρωθυπουργού την επόμενη Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο- στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την ανάγκη διαλόγου στην κρίσιμη συγκυρία.
Η Κουμουνδούρου στέλνει τα πυρά της στην κυβέρνηση κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι «είναι ο πρωθυπουργός της δικαιολογίας που κρύβει τις ευθύνες του για την ακρίβεια στην ουκρανική κρίση». Μετά τον Αλέξη Τσίπρα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος επαναλαμβάνει στις δημόσιες παρεμβάσεις του ότι για εκείνους «είναι κόκκινη γραμμή ότι η χώρα δεν πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις, είτε στέλνοντας στρατιώτες είτε στέλνοντας πολεμικό υλικό όπως έκανε η κυβέρνηση». Επαναλαμβάνοντας δε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας, αναφέρει ότι: «εδώ και τώρα πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, πρέπει να γίνει παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, όπως έκανε η Γαλλία. Και η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Χαριλάου Τρικούπη συμφώνησε με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει από την πρώτη στιγμή επιχειρήσει να κινηθεί στην γραμμή των καθαρών θέσεων και να προτείνει λύσεις στη βάση του ρεαλισμού και όπως λένε στελέχη του, «με τη λογική της ευθύνης». Οι εκτιμήσεις που επικρατούν στο ΚΙΝΑΛ πάντως «βλέπουν» και το σενάριο πρόωρων εκλογών, εννοώντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί όταν σταθεροποιηθεί η ουκρανική κρίση. Γι΄ αυτό και το κόμμα τους βρίσκεται ήδη σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν την επιχείρηση- αυτοοργάνωση με περιοδείες και του Νίκου Ανδρουλάκη ανά την Ελλάδα, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων (μια διαδικασία που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς) και η παρουσίαση δέσμης προτάσεων για τα μείζονα ζητήματα της συγκυρίας.
Διαβάστε ακόμη:
Το εμπάργκο Visa και Mastercard στη Ρωσία και ο εναλλακτικός «Κόσμος» του Πούτιν
Γερμανία – Ιταλία: Δρομολογούν κινήσεις απεξάρτησης από τo ρωσικό αέριο