Ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας παραχώρησε συνέντευξη στον Guardian και επικεντρώνεται στο πώς θα επιβιώσει η πόλη από το κύμα ακραίου καύσωνα και πώς σκοπεύει να κάνει την Αθήνα πιο ανθεκτική.
Δέντρα, κλιματιζόμενοι χώροι και σταθμοί νερού. Αυτές είναι τρεις από τις παρεμβάσεις που έχει στο μυαλό του ο Χάρης Δούκας καθώς κάθεται στο γραφείο του στο Δημαρχείο, που έχει μετατραπεί σε κέντρο ελέγχου.
Μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η πρώτη προτεραιότητα του Δημάρχου της Αθήνας είναι απλή: να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της ελληνικής πρωτεύουσας – της πιο θερμής μητρόπολης της ηπειρωτικής Ευρώπης – θα επιβιώσουν το καλοκαίρι. Μετά από έναν Ιούνιο που ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, η ευρύτερη περιοχή της Αττικής έχει ήδη γίνει μάρτυρας υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών ρεκόρ.
Μια πράσινη γειτονιά μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως και 5%
«Σε οποιοδήποτε μέρος η αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων θα ήταν δύσκολη», λέει ο Δούκας. «Σε μια πόλη με επτά λόφους και τόσο πυκνή αστική ανάπτυξη, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο».
«Μια πράσινη γειτονιά μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως και 5%, κάνοντας τη διαφορά σε ένα κύμα καύσωνα», λέει ο Δήμαρχος, που δίδασκε ενεργειακή πολιτική στο Πολυτεχνείο της Αθήνας προτού προταθεί για τη θέση του Δημάρχου της Αθήνας από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ΠΑΣΟΚ.
«Δεν είναι θέμα τρόπου ζωής ή βελτίωσης της ποιότητας ζωής- είναι θέμα επιβίωσης, όταν το 23% του πράσινου πνεύμονα γύρω από την Αθήνα έχει καταστραφεί τα τελευταία χρόνια από πυρκαγιές. Είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερα δέντρα, περισσότερους κλιματιζόμενους χώρους και περισσότερους σταθμούς νερού στους δρόμους και τις πλατείες μας».
Ο κ. Δούκας δεν είναι «νέος» στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των κινδύνων που αυτή εγκυμονεί.
Eφαρμογή πρακτικών λύσεων που θα κάνουν την Αθήνα πιο βιώσιμη και ανθεκτική
«Το καλύτερο πράγμα σε αυτή τη δουλειά είναι ότι μπορείς να βελτιώσεις τις ζωές των ανθρώπων», λέει ο 44χρονος Δήμαρχος της Αθήνας. «Δεν πρόκειται πλέον για θεωρίες, αλλά για την εφαρμογή πρακτικών λύσεων που θα κάνουν την Αθήνα πιο βιώσιμη και ανθεκτική»
Αλλά δεν έχει αυταπάτες. «Φυσικά και ανησυχώ… Κάνουμε ό,τι μπορούμε».
Πίσω στο γραφείο του στο Δημαρχείο, ο κ. Δούκας λέει ότι στόχος του είναι να φυτέψει 5.000 δέντρα μέχρι το τέλος του έτους και 25.000 μέχρι το τέλος της θητείας του, ώστε να συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης, τη μείωση της αισθητής θερμοκρασίας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
Πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή, αλλά ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος. «Παρακολουθώ καθημερινά στο τηλέφωνό μου τη νέα μας εφαρμογή για τα δέντρα», λέει, κοιτώντας την, στην οθόνη του κινητού του. «Στο 11%, το πράσινο στην Αθήνα είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με αυτή την εφαρμογή μπορώ να δω ακριβώς πού και πότε έχουν φυτευτεί νέα δέντρα. Προχωράμε μπροστά».
Διαβάστε ακόμη
Παίρνουν κεφάλι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Τι λέει η Κομισιόν
Μάνατζερ και στελέχη με μισθούς αγοράς – «Τέλος» ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ – Eγένετο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο»
«Ράλι» νέων διαγωνισμών για ψηφιακά έργα 245 εκατ. ευρώ σε δυο μήνες (pic)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ