search icon

Πολιτική

«Γκάζι» από την κυβέρνηση για αποκατάσταση καταστροφών και αντιπλημμυρικά

Στοίχημα η διαχείριση δασών και οι καθαρισμοί οικοπέδων - Συμβασιοποιούνται αναδασώσεις για σχεδόν 60.000 στρέμματα που έχουν καεί στην Αττική

Η χθεσινή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική χαρακτηρίζεται από συμμετέχοντες ως «ειλικρινής» και «χρήσιμη». Εντάσεις δεν υπήρξαν, παρά το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες δήμαρχοι δεν προέρχονται από τη ΝΔ. Μάλιστα, μικρές αιχμές, κυρίως για στοιχεία της επιχειρησιακής διαχείρισης υπήρξαν και από δημάρχους με «γαλάζιες» αναφορές. Στο τέλος, όμως, η κοινή γραμμή συμπυκνώνεται σε μια μεγάλη εικόνα: να τρέξουν πολύ γρήγορα οι αναδασώσεις και τα έργα αποκατάστασης, να γίνουν γρήγορα αντιδιαβρωτικά έργα για να υπάρξει το μικρότερο δυνατό πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις του επικείμενου φθινοπώρου, αλλά και να υπάρξει ένας πιο ολοκληρωμένος σχεδιασμός τόσο για τα περιαστικά δάση, όσο και για τον καθαρισμό οικοπέδων, τον οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «συλλογική κατάκτηση».

Μετά την περαίωση των αυτοψιών και τη χθεσινή σύσκεψη με τη συμμετοχή και αρκετών συναρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, για την κυβέρνηση το στοίχημα είναι οι γρήγορες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Όπως λένε από την κυβέρνηση, έχουν ήδη ξεκινήσει καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά. Παράλληλα, από χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή-αν και στη σύσκεψη κάποιοι δήμαρχοι έγειραν ζητήματα για το κατά πόσο το ύψος της επιδότησης ενοικίου είναι επαρκές για κατοίκους περιοχών με υψηλές τιμές ακινήτων.

Το μείζον ζήτημα, όμως, είναι οι παρεμβάσεις για το δάσος. Ως το τέλος Σεπτεμβρίου, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει να έχει εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο για την αναδιάταξη των πληγέντων οικοσυστημάτων και μέτρων για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Παράλληλα, ήδη συμβασιοποιούνται αναδασώσεις για σχεδόν 60.000 στρέμματα που έχουν καεί στην Αττική. Γενικά, πάντως, η κυβέρνηση θέλει να δρομολογήσει μια πιο συνολική παρέμβαση για τα δάση της Αττικής, θέλοντας να βάλει στο παιχνίδι τους δασικούς συνεταιρισμούς ή υβριδικά σχήματα και με τη συμμετοχή των συνεταιρισμών. Στην περίπτωση της Πεντέλης, έγινε και χθες συζήτηση για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει και να ενισχυθεί ουσιαστικά ο ΣΠΑΠ, ώστε να λειτουργήσει κατά το πρότυπο του ΣΠΑΥ στον Υμηττό.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version