Αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να απαντήσει ταυτόχρονα στα ανοιχτά μέτωπα με παραγωγικό διάλογο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας από τη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών, την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το Βελιγράδι θα ανοίξει την ατζέντα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει και αφορούν στις επόμενες μέρες του Φεβρουαρίου. Η θετική κατάληξη του διαλόγου με τους αγρότες, η θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο και η ψήφιση του νόμου Πιερρακάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που συμπεριλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και στη χώρα μας είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες για τις οποίες το επιτελείο του στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αναλάβει τη σχετική προεργασία.
Η βάση διαλόγου με τον αγροτικό κόσμο είναι η φράση «ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους»- κάτι που εξασφαλίστηκε σε ένα βαθμό τις τελευταίες μέρες, καθώς οι αγρότες έδειξαν διάθεση συνεννόησης, αφού δεν «άπλωσαν» τα μπλόκα με τα τρακτέρ και δεν απέκλεισαν, μόνο συμβολικά και πρόσκαιρα, τις κεντρικές αρτηρίες. Οι αγρότες ωστόσο έχουν ζητήσει και επιμένουν στην ανταπόκριση της κυβέρνησης σε μια σειρά αιτημάτων, όπως είναι η καταβολή νωρίτερα για λόγους ρευστότητας του ειδικού φόρου, ειδικά στη Θεσσαλία λόγω των καταστροφών από τον Daniel. Η απάντηση που δίνεται μέχρι στιγμής από τα κυβερνητικά στελέχη είναι πολύ προσεκτική, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες. Εξετάζει δηλαδή να δοθεί λύση, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες στη σεζόν που ξεκινά άμεσα.
Είναι δεδομένο ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τρίτη χρονιά κι ότι θα φτάσει στα 82 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός και στη Βουλή. «Ο Πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει. Παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένη μελέτη και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εν αναμονή του πλάνου που έχει αναλάβει να συγκροτήσει για τους αγρότες το οικονομικό επιτελείο υπό τον Κώστα Χατζηδάκη. Εκτός από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου συζητούνται και άλλες παρεμβάσεις για τη στήριξη των αγροτών, ειδικά για τη Θεσσαλία, την περιοχή με τις μεγαλύτερες ζημίες από το ακραίο καιρικό φαινόμενο το περασμένο φθινόπωρο.
Την Πέμπτη οι προβολείς θα στραφούν στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς επιχειρούν να πείσουν περισσότερους βουλευτές της ΝΔ, ώστε να προσέλθουν με θετική ψήφο στις κάλπες, αντί να απέχουν ή να καταψηφίσουν τη ρύθμιση. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι υπέρ του σχεδίου νόμου θα ψηφίσουν πάνω από 105 βουλευτές- όμως η απόκτηση της πλήρους εικόνας θα συμβεί μέσα στις επόμενες ώρες, μετά και τη συζήτηση που εξελίσσεται στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Το σίγουρο είναι ότι η μεταρρύθμιση που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και δη των παιδιών θα περάσει με σημαντική πλειοψηφία, αφού θα ψηφίσουν βουλευτές και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ.
Στις προτεραιότητες είναι και η πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση, που βρέθηκε πολύ ψηλά στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του νέου Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη. Και, τελικά, επτά μήνες μετά τις εκλογές, το Υπουργείο Παιδείας έθεσε το βράδυ της Πέμπτης σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», δρομολογώντας την ψήφισή του μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Παρατηρώντας το νομοσχέδιο, διαπιστώνει κανείς μια σημαντική διαφοροποίηση από τις προηγούμενες απόπειρες: ότι πρόκειται για μια νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά τόσο στα δημόσια Πανεπιστήμια, όσο και στη μη κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή που μέχρι σήμερα όλες οι εμβληματικές πρωτοβουλίες εστίαζαν αποκλειστικά είτε στο ένα, είτε στο άλλο πεδίο. Εξίσου ευδιάκριτο, όμως, είναι και το κέντρο βάρους του νομοσχεδίου, καθώς μετά βίας 34 από τα συνολικά 205 άρθρα του αφορούν στη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Πρόκειται, λοιπόν- λένε συνεργάτες του υπουργού- για ένα νομοσχέδιο που προσεγγίζει συνολικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και που εστιάζει ξεκάθαρα στην αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων.
Στο Υπουργείο Παιδείας θεωρούν ότι η ρύθμιση για τα μη κρατικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, θα αποτελέσει το κατάλληλο πρώτο βήμα. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Κυριάκου Πιερρακάκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη όπου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επέλεξε «μία ρύθμιση η οποία είναι η σύγχρονη ερμηνεία του άρθρου 16 υπό το φως του ενωσιακού δικαίου, κάτι το οποίο κορυφαίοι συνταγματολόγοι μας έχουν πει όχι απλώς ότι μπορούμε να το κάνουμε, ότι επιβάλλεται να το κάνουμε». Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τα άλλα κόμματα, θέτοντας ωστόσο σαφές χρονοδιάγραμμα: μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου πρέπει να έχει γίνει νόμος τους κράτους.
Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς δεν αφήνουν μέρα να περάσει χωρίς να τεστάρουν την απόδοση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των καταναλωτών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρείται βασικός μοχλός προς αυτήν την κατεύθυνση και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις 22 Μαρτίου, ώστε να ισχύσει από τις αρχές του Απριλίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι το πρώτο ψηφίο του αυξημένου κατώτατου «θα αρχίζει από 8» με στόχο στο τέλος της τετραετίας να φτάσει τα 950 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Ρεύμα: Σε τιμές… προ κρίσης και με «αυτοδυναμία» των ΑΠΕ
Βασίλης Φουρλής: Η επένδυση της ΙΚΕΑ φέρνει μείωση τιμών στα είδη σπιτιού
Κλιματική κρίση: Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν καφές, κρασί, σοκολάτα και διάσημα πιάτα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ