Τέλος στην αναζωπύρωση της εκλογολογίας μετά τον ανασχηματισμό επιχειρεί να θέσει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει απερίσπαστη στην πολυεπίπεδη μάχη που επιβάλλει η επιδημιολογική κρίση.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει μία από τις προσεχείς δημόσιες εμφανίσεις του -ενδεχομένως στην βουλή κατά την συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για την πανδημία- ώστε να κλείσει οριστικά τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τον κίνδυνο απομάκρυνσης από τις μείζονες προτεραιότητες της συγκυρίας και τονίζουν την ανάγκη οικοδόμησης της «επόμενης μέρας» με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη παραθέτουν μια σειρά από λόγους που αποδεικνύουν ότι οι πρώτοι μήνες του 2021 είναι ζωτικής σημασίας για την θεμελίωση του εθνικού σχεδιασμού, υπενθυμίζουν ότι η ταχύτερη έγκριση του Σχεδίου Ανασυγκρότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνοδεύεται από την εκταμίευση της πρώτης δόσης άνω των τριών δισ. ευρώ (βασική ανάγκη ρευστότητας για την ενίσχυση της αγοράς) και δίνουν έμφαση στην προετοιμασία για το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με την αξιοποίηση της περσινής εμπειρίας. Τονίζουν δε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που διατηρεί υψηλή δημοφιλία παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που κλήθηκε να διαχειριστεί το 2020 δεν μπορεί παρά να προωθήσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα με ταχύτατους ρυθμούς και ευθύβολες παρεμβάσεις.

Γιατί όμως ξεκίνησε εκ νέου η εκλογολογία; Κάποιοι εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός δείχνει στο …βάθος εκλογές, μέσω των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης-με δεδομένη την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει την δημοσκοπική του εικόνα- θα επιδιώξει την εδραίωση της κυριαρχίας του στο πολιτικό σκηνικό για 2+4 έτη. Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης «χρεώνει» στον Αλέξη Τσίπρα την «διαιώνιση» της εκλογολογίας αφενός για να «σαμποτάρει» την απήχηση της κυβέρνησης σε ευρύτερες δεξαμενές ψηφοφόρων και αφετέρου για να συσπειρώσει τις δυνάμεις του με το αφήγημα της εκλογικής ετοιμότητας.

Οι καλά γνωρίζοντες πάντως υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει περιθώρια για σχετικές συζητήσεις ή για δεύτερες σκέψεις και τακτικισμούς στους συνομιλητές του. Στέκεται σταθερά υπέρ της άποψης ολοκλήρωσης της τετραετίας παρά το κατ’ άλλους δελεαστικό σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους ώστε: να εξασφαλίσει μια καθαρή τετραετία για την ενίσχυση της οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και μια νέα εκλογική ήττα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί του παρόντος η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στα της διαχείρισης της πανδημίας και στο «εθνικό στοίχημα» του εμβολιασμού. Το σκληρό μπρα ντε φερ θα συνεχιστεί εντός βουλής την προσεχή Παρασκευή, κατά την συζήτηση για την πανδημία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που προκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας και απορρίπτοντας το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η συζήτηση θα γίνει ανοιχτά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας το στίγμα της αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της βουλής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνεχίζει να εξαπολύει πυρά εναντίον του πρωθυπουργού προσέρχεται στο ραντεβού της βουλής στη «λογική» ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και αδυνατεί να αναχαιτίσει τον κίνδυνο ενός τρίτου σφοδρότερου κύματος μέσα στους πρώτους μήνες του 2021. Για έλλειψη σχεδίου κατηγορεί την κυβέρνηση και η Φώφη Γεννηματά η οποία ωστόσο διαφώνησε ανοιχτά με το αίτημα του κ. Τσίπρα για την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ο φυσικός χώρος για την αντιπαράθεση απόψεων είναι η βουλή.

Διαβάστε ακόμη

Entersoft: Γιατί εξαγοράσαμε την Optimum – Το deal και η επόμενη ημέρα

Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Ο Έλληνας που θέλει να αγοράσει την Ίντερ

Πώληση, μεταβίβαση, τιτλοποίηση δανείου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες