search icon

Πολιτική

Γιατί ο Μητσοτάκης «τρενάρει» τις ανακοινώσεις για τo χριστουγεννιάτικο απαγορευτικό

Ο πρωθυπουργός δεν θέλει η προφανής ανάγκη τόνωσης της οικονομίας να «τινάξει στον αέρα» τη σκληρή μάχη για την αναχαίτιση του β' κύματος της πανδημίας

Την πρόταση να ανακοινώσει το… χριστουγεννιάτικο απαγορευτικό ακόμη και την ημέρα  εκπνοής του υφιστάμενου- δηλαδή στις 30 Νοέμβρη- εξετάζει πλέον ο πρωθυπουργός.

Ο βασικός λόγος είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει η προφανής ανάγκη τόνωσης της οικονομίας να «τινάξει στον αέρα» τη σκληρή μάχη για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας- τη στιγμή μάλιστα που οι ειδικοί συνιστούν προσεκτικά βήματα για την άρση των μέτρων ενόψει των φετινών γιορτών. Ο κίνδυνος επιστροφής στις αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού όσον αφορά στα κρούσματα, ανησυχεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, που αποφεύγει -και όχι τυχαία- την υπερέκθεση από αντιφατικά μηνύματα για το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς.

Οι οδηγίες προς τους υπουργούς είναι σαφείς και -όπως λένε κυβερνητικά στελέχη- και η κρίσιμη επιλογή του πρωθυπουργού περιγράφεται εν πολλοίς από την φράση που επαναλαμβάνει τελευταίως ότι «στόχος μας είναι οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έχει συγκεντρώσει διάφορες και διαφορετικές εισηγήσεις από τους συνεργάτες του και τους αρμόδιους υπουργούς- κάτι που δεν αποκλείει να ανακοινώσει νωρίτερα το πλάνο για την σταδιακή άρση μέτρων. Ο ίδιος βέβαια προανήγγειλε ανακοινώσεις για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ενημερώνοντας τους διοικητές των επτά υγειονομικών περιφερειών της χώρας καθώς και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι τότε θα είναι μεγαλύτερος ο όγκος των επιδημιολογικών δεδομένων για την συμπεριφορά της πανδημίας ειδικά στις «κόκκινες» περιοχές. Και παρά τις ενθαρρυντικές- όπως υποστήριξε- πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, εκείνος επιμένει στο ότι η ασφαλής διαδρομή για την επίτευξη των στόχων είναι οι σχεδιασμοί από εδώ και στο εξής να μην αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία και θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας.

Στην πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο εκτιμώντας ότι τα 24ωρα αυτής της εβδομάδας είναι καθοριστικά για την έκβαση της μάχης και μετά το απαγορευτικό. Το σίγουρο είναι ότι και τον Δεκέμβρη τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν την αναγκαία ένταση, η οποία θα αυξομειώνεται ανάλογα με την καμπύλη της επιδημιολογικής πορείας. Στο υπό εξέταση πλάνο παραμένει το άνοιγμα των σχολείων, ενδεχομένως μετά τις 7 Δεκέμβρη, αν και αρκετοί ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις. Η ανησυχία τους πηγάζει από την αύξηση των μετακινήσεων που προκαλεί αναμφίβολα η μεταφορά των μαθητών στα δημοτικά από τους κηδεμόνες τους: τους γονείς ή τους παππούδες. Το πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση αφορά και την ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει με τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περισσότερα «λουκέτα» κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (και του λιανεμπορίου).

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός – Αεροδρόμια: Χωρίς τέλος το μαρτύριο των αερομεταφορών

Στις 14 Δεκεμβρίου το «ντέρμπι» Cosmote – Nova για τα δικαιώματα Champions και Europa League

Αφορολόγητες και ακατάσχετες οι αποζημιώσεις ενοικίων

Exit mobile version