search icon

Πολιτική

Γιατί ο Μητσοτάκης δηλώνει τώρα ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές

Είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού οι πρόωρες κάλπες; Το ερώτημα που έχει ήδη προκαλέσει πλήθος συζητήσεων φαίνεται ότι δεν απασχολεί επί του παρόντος το Μαξίμου

Με την πεποίθηση ότι θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και της ανάκαμψης της χώρας, μετά την πανδημία, κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή της αισιοδοξίας του, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, δεν είναι (μόνο) τα δημοσκοπικά ευρήματα που τον εμφανίζουν κυρίαρχο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αλλά η σταθερή προσήλωσή του στο να επιτυγχάνει στόχους με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γνωρίζει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας απαιτούν μεγαλύτερη και επίμονη προσπάθεια για την ενδυνάμωση της κοινωνίας και της οικονομίας, ωστόσο εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα βγουν πιο ισχυρές μετά από την παγκόσμια επιδημιολογική κρίση. Εκτιμά ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να χάσει τον προσανατολισμό της από την επέλαση της πανδημίας κι ότι μέσα στο 2021 θα μπει σε τροχιά υλοποίησης ένα συνεκτικό σχέδιο μεγάλων και τολμηρών αλλαγών που η ίδια η κοινωνία επικροτεί και αναμένει.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε – όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη- η επισήμανσή του κατά την ανταλλαγή απόψεων με Έλληνες του εξωτερικού ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από το να διαβεβαιώσει τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη ότι θα επιμείνει στην δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή τους στην χώρα, θέλησε με αφορμή  την χθεσινή τηλεδιάσκεψη να υπογραμμίσει ότι αυτή η πορεία δημιουργίας της «νέας πραγματικότητας» θα συνεχιστεί και μετά τις επόμενες εθνικές κάλπες. «Αυτό που με κάνει αισιόδοξο είναι ότι η πορεία αυτή -θα έχει προφανώς σκαμπανεβάσματα- αλλά είναι μη αναστρέψιμη. Το ελπίζω, το εύχομαι και το πιστεύω βαθιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας την πρόβλεψή του για τις κυβερνητικές επιδόσεις: «Προφανώς και πιστεύουμε ότι, εφόσον τα καταφέρουμε καλά, θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές- και αυτό μας δείχνουν και όλα τα δεδομένα».

Οι δημοσκοπήσεις και δη τα ποιοτικά ευρήματα δείχνουν -σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες- ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών παρά την κόπωση από την πολύμηνη μάχη κατά της πανδημίας και τους φόβους για την «επόμενη μέρα» δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον κ. Μητσοτάκη για την εφαρμογή του σχεδιασμού που υποσχέθηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις και για τις περισσότερες ευκαιρίες που υπόσχεται το πλάνο εφαρμογής του σχεδίου Πισσαρίδη και του Ταμείου Ανάκαμψης. Το γεγονός δε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει δημοσκοπικά, αρκετά πίσω από τις εκλογικές του επιδόσεις, αποτελεί για τους κυβερνητικούς απόδειξη ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απήχηση σε ευρύτερα κοινά, τόσο για την διαχείριση της κρίσης όσο και για το σχέδιο που παρουσιάζει για την μετά covid  εποχή.

Είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού οι πρόωρες κάλπες; Το ερώτημα που έχει ήδη προκαλέσει πλήθος συζητήσεων στα πολιτικά γραφεία φαίνεται ότι δεν απασχολεί επί του παρόντος το Μέγαρο Μαξίμου. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει πάντως το «διαρκές δίλημμα» για έναν πρωθυπουργό όταν γνωρίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια ισχυρή επανεκκίνηση πριν αρχίσει και αποτυπώνεται η αναμενόμενη φθορά».

Όπως εξηγεί, με το εμβόλιο θα κλείσει και θα ανοίξει αναμφίβολα ένας νέος πολιτικός κύκλος, θα επαναπροσδιοριστούν οι προτεραιότητες και θα κριθούν στο νέο τοπίο οι «πρωταγωνιστές». Σύμφωνα με το  γαλάζιο στέλεχος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε χωρίς συζήτηση και τον περασμένο Ιούνιο τις σχετικές εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, καθώς σχεδιάζει ποντάροντας στο στοίχημα εξάντλησης της τετραετίας. Ωστόσο- όπως υποστηρίζει- ουδείς μπορεί να απορρίψει πριν εξετάσει τα νέα δεδομένα στην αφετηρία της νέας περιόδου.

Οι συζητήσεις σε ετούτη την φάση πάντως επικεντρώνονται περισσότερο στα σενάρια για έναν δομικό ανασχηματισμό που «αναβλήθηκε» λόγω της πανδημίας και της ελληνοτουρκικής κρίσης. Πιθανός χρόνος θεωρείται ο Ιανουάριος. Οι εισηγητές υποστηρίζουν ότι μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και σημαντικά νομοθετήματα με μεταρρυθμιστικό προφίλ. Θα έχει αρχίσει να φαίνεται η τάση της πανδημίας μετά το δεύτερο απαγορευτικό και θα ξεκινά ο εμβολιασμός των πρώτων πληθυσμιακών ομάδων.

Διαβάστε ακόμη:

Οι προμήθειες… πανδημία δεν γνωρίζουν – Έσοδα άνω των 230 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο για τις τρεις τράπεζες

Παραγωγή εσπεριδοειδών: «Σκωτσέζικο ντους» με τις τιμές εν μέσω πανδημίας

Σταϊκούρας: Πιθανή παράταση αιτήσεων για την Επιστρεπτέα IV

Exit mobile version