search icon

Πολιτική

Γερμανικός Τύπος: Το παράδειγμα που δίνει η Ελλάδα ενάντια στην ακροδεξιά

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον πόλεμο στη Γάζα και τη δύναμη των διαδηλώσεων κατά της ακροδεξιάς με το παράδειγμα της Ελλάδας

Σε μία ιστορική απόφαση επί της προσφυγής της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (Δ.Δ.Χ.) έκρινε πως το Ισραήλ οφείλει να κάνει το παν «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του», προκειμένου να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Γάζα. Το Δικαστήριο πάντως δεν έκρινε επί της ουσίας σχετικά με το εάν το Ισραήλ διαπράττει όντως γενοκτονία στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ απέφυγε να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο μίας κατάπαυσης πυρός.

«Κάθε απόφαση σχετικά με μια αμφισβητούμενη διαδικασία κατά την οποία οι διάδικοι επιχειρηματολογούν και αναγνωρίζουν την εξουσία ενός εγνωσμένου κύρους δικαστηρίου, αποτελεί νίκη – νίκη κατά της βίας και νίκη του νόμου», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Με την απόφαση αυτή όμως οι δικαστές έχασαν και μία ευκαιρία. Η Αμερικανίδα πρόεδρος του Δικαστηρίου παρουσίασε με λογικό τρόπο τα πραγματικά περιστατικά ωστόσο υπήρχαν κενά, παρ’ ότι έγινε αναφορά στην επίθεση της Χαμάς και στους ομήρους. […]

Η Süddeutsche Zeitung συμφωνεί επίσης πως το Δικαστήριο «εστίασε αποκλειστικά στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ», κάτι που μπορεί μεν να «οφείλεται φυσικά σε διαδικαστικούς λόγους», παραμένει δε «το γεγονός όμως ότι δημιουργείται ένα κενό όταν τα συνεχόμενα εγκλήματα της Χαμάς παραμένουν τόσο μακριά από το επίκεντρο της προσοχής».

Βεβαίως, «όλα όσα αναφέρει το Δικαστήριο είναι ορθά. […] Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να συνεχίσει να πολεμά – πράττοντας όμως τούτο μονάχα ενάντια στη Χαμάς και όχι ενάντια στον άμαχο πληθυσμό, όπως φαινόταν να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα. Εξ ου και η τακτική του Ισραήλ στον πόλεμο πρέπει να αλλάξει επειγόντως. Η απόφαση αποτελεί έτσι μία αναγκαία παρέμβαση από μέρους της Χάγης. Αλλά είναι ελλιπής, μονόπλευρη. Θα ήθελε κανείς να ακούσει περισσότερα από το Δικαστήριο», καταλήγει η S.Z.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

Exit mobile version