Στη μέθοδο του «ακορντεόν» στην αγορά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και στην εικόνα της αγοράς λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.
Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «και η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, αναγκάζεται να αντιδράσει απέναντι στον ιό. Οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο. Είμαστε στο χειμώνα που οι ιοί αυτοί δυναμώνουν, και ήρθε και η μετάλλαξη. Αυτά μας ανάγκασαν να πάρουμε έκτακτα μέτρα», εξήγησε ο ίδιος.
Για τα νέα μέτρα
Σχετικά με τα νέα μέτρα, στα καταστήματα, ο υπουργός επεσήμανε πως πλέον «δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ουρές στα καταστήματα. Οι ουρές τηρούνται και όλοι φορούν μάσκα. Δεν είναι ο ένας πάνω στον άλλο… Αν κάνετε σύγκριση της Ερμού εχθές με το περασμένο Σάββατο, θα δείτε ότι δεν είχε καμία σχέση.
Η κίνηση στα καταστήματα στην Αττική εχθές ήταν η μισή. Άρα, τα μέτρα που λάβαμε μείωσαν την κινητικότητα στο μισό. Με την παράδοση εκτός και εντός γίνεται έλεγχος. Στο 13033 μπορείς να στέλνεις άπειρα μηνύματα. Όμως, όταν έχεις παράδοση εκτός ή εντός, το μήνυμα που έχεις για να κινείσαι είναι αυτό που έχεις από την επιχείρηση. Το δίωρο ισχύει και για το click in shop. Ο καταναλωτής επικοινωνεί με την επιχείρηση και κλείνει ραντεβού, κι έχει περιθώριο δύο ωρών» εξήγησε.
Στην Αττική απερρίφθη το να μειωθεί το ωράριο των καταστημάτων, υπογράμμισε, γιατι «είναι καθαρά θέμα μεγέθους. Αν μειωθεί ο χρόνος αγορών, διακινδυνεύουμε πανζουρλισμό. Σε άλλες περιοχές γίνεται, γιατί είναι μικρό το μέγεθός τους» είπε.
Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού από την Κρήτη, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «το Ηράκλειο είναι κίτρινο, αλλά αν υπάρχουν εικόνες συνωστισμού, μπορεί να γίνει και κόκκινο. Να ξέρουν οι νεαροί ότι μπορούν να πάρουν στον λαιμό τους επιχειρήσεις των γονέων τους. Δεν κάνουμε πλάκα, πολεμάμε μια αρρώστια. Δεν είναι χαριτωμένη η εικόνα, αλλά τρομερά εκνευριστική, γιατί μπορεί να με αναγκάσει σε 15 ημέρες να κλείσω τα μαγαζιά στην Κρήτη» είπε.
Σε ερώτηση γιατί δεν έχει μπει «κόφτης» στα μηνύματα, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «έχουμε φτιάξει πλατφόρμα, δουλεύουμε προληπτικά, πού θα μπορούσες να στέλνεις μήνυμα και να σου έρχεται χρονόμετρο, να πατάς το link και να τίθεται σε λειτουργία. Ένα 15% του πληθυσμού δεν έχει κινητό με πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Για αυτό δεν εφαρμόστηκε αυτό, και το έχουμε αφήσει σαν τελευταία λύση».
Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις και στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ο υπουργός δήλωσε: «Με εκπλήσσει η έκπληξή σας για το ακορντεόν. Υπάρχει χώρα που λειτουργεί χωρίς ακορντεόν αυτή τη στιγμή; Θα έχουμε ακορντεόν για όσο καιρό υπάρχει η πανδημία, εμείς και ο υπόλοιπος πλανήτης. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μείνει η οικονομία όρθια… Το 2020 είχαμε πάνω από 6.000 περισσότερες επιχειρήσεις που άνοιξαν, σε σχέση με αυτές που έκλεισαν. Είναι αδύνατον να αδικηθεί κάποιος στην επιστρεπτέα προκαταβολή, γιατί δεν παρεμβαίνει άνθρωπος σε αυτό. Υπολογίζεται μέσω υπολογιστή κι ενός αλγορίθμου, αν περάσει ο λογιστής σωστά τα στοιχεία. Ο χάρακας είναι ίδιος για όλους» υποστήριξε και συνέχισε: «Πούλησα για πρώτη φορά βιβλία σε πάγκο στα 15 μου. Έκτοτε έχω πάντα δική μου επιχείρηση. Στήριξη στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη απ’ όση έχει δοθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχει υπάρξει» ανέφερε.
Ειδικό πακέτο για την εστίαση
Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, «οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως και όλες οι επιχειρήσεις, έχουν δικαίως λάβει μεγάλη στήριξη από το κράτος, και θα λάβουν και περαιτέρω στήριξη. Όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει ενίσχυση για την εστίαση. Παράλληλα, ετοιμάζουμε και πέραν του ΕΣΠΑ για τις θερμάστρες, ειδικό πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης» προανήγγειλε.
Διαβάστε ακόμη:
Ελκυστικά δάνεια στους αγρότες ύψους 500 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της παραγωγής και της μεταποίησης
Jumbo: Είχε απορρίψει το click away, υιοθέτησε το click inside και ανακάλεσε (upd)
ΕΛΤΑ: «Πρεμιέρα» αύριο για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Τα κίνητρα και οι προϋποθέσεις