Με στόχο να αποδείξει άμεσα, ότι η αποκατάσταση των πληγέντων αποτελεί βασική πολιτική του προτεραιότητα, για την «επόμενη μέρα» από τον εφιάλτη της πύρινης λαίλαπας κινείται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να δρομολογήσουν χωρίς καθυστέρηση την υλοποίηση του σχετικού σχεδιασμού.
Το «σήμα» του προς όλους και για όλο τον Αύγουστο, με τις υψηλές θερμοκρασίες και το «αποτύπωμα» της κλιματικής κρίσης στη χώρα, παραπέμπει καταρχάς στην διατήρηση της έντασης για την αναχαίτιση και την οριοθέτηση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη- αυτό επανέλαβε και με τη δήλωσή του από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, το οποίο επισκέφθηκε για άλλη μια φορά σήμερα, προκειμένου να έχει δια ζώσης ενημέρωση για το επιχειρησιακό πλάνο.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ωστόσο ότι μετά την πρώτη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής , η προσπάθεια δεν μπορεί παρά να προσανατολιστεί στην ανακούφιση των ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τους. Το πακέτο μέτρο που έχει ήδη ανακοινωθεί βασίζεται στο μοντέλο «Ιανού» και προβλέπει ένα άμεσο βοήθημα για τους πληγέντες (600 ευρώ), την αποζημίωση για την οικοσυσκευή(6000 ευρώ) και αφού καταγραφούν οι ζημιές, την κρατική αρωγή για την επισκευή ή ανακατασκευή των σπιτιών και των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν. Τις συγκεκριμένες και απαραίτητες δράσεις έχουν αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης- όπως και το Υποδομών το οποίο θα εστιάσει στην δρομολόγηση έργων υποδομής (αντιπλημμυρικών κα).
Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θα ρίξει το βάρος στην ισχυροποίηση του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να δρουν προληπτικά και αποτελεσματικά, με τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων δυνάμεων.
«Θέλω και πάλι να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, γι’ αυτό το οποίο έχει συμβεί. Να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά όλους τους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Ενιαίο Κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε όλα τα επόμενα βήματα, υπογραμμίζοντας δύο εκ των βασικών: την προστασία των κρίσιμων υποδομών, όπως της ηλεκτροδότησης και την απόφαση να κριθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις.
Καθοριστικό σημείο στον σχεδιασμό είναι για το Μέγαρο Μαξίμου και η αλλαγή του μοντέλου για τις αναδασώσεις. «Θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούμε τα έργα προστασίας, τα αντιπυρικά, τα αντιδιαβρωτικά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αναδασώσεις», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ενδεχομένως αναδασώσεις, όχι με πεύκα, αλλά με άλλα δέντρα που δεν λειτουργούν ως υπερμεταδότες της πύρινης λαίλαπας. Έγκυρες πληροφορίες άλλωστε αναφέρουν ότι από τις διαδοχικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών ακούστηκαν και καταγράφηκαν πολλές προτάσεις και ζητήθηκε η γνώμη των ειδικών για το πως μπορεί να συγκροτηθεί ένα ασφαλές σχέδιο με αποτελεσματικά «όπλα» στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
Όσον αφορά στην πολιτική απάντηση στις σφοδρές επιθέσεις της αντιπολίτευσης για τις οποίες προϊδεάζουν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους διάφορα στελέχη, το Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύει την φράση του πρωθυπουργού ότι: τώρα είναι η ώρα της μάχης κι ότι θα υπάρχει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική.
Είναι γεγονός ότι και ο Αλέξης Τσίπρας– ευχαριστώντας και εκείνος τις δυνάμεις που επιχειρούν- δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα της μάχης και της αλληλεγγύης. Ανέβαλε επί της ουσίας τις σφοδρές επιθέσεις για την επόμενη μέρα, όταν θα έχουν αντιμετωπιστεί οι διάσπαρτες ανά την Ελλάδα πυρκαγιές. Ωστόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν ήδη σκληρή κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Στο διάγγελμα του ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε μισή αναφορά σε αυτοκριτική. Δεν είπε κουβέντα για την πρωτοφανή αποτυχία του επιτελικού κράτους. Για την παταγώδη αποτυχία να περιορίσουν φωτιές με 2-3 μποφόρ. Για το γεγονός ότι από τα συγχαρητήρια μεταξύ υπουργών για την Βαρυμπόμπη, τρεις μέρες μετά απέτυχαν να προλάβουν αναζωπύρωση που έχει φτάσει να καίει το μισό λεκανοπέδιο. Για την καθυστερημένη απόφαση να βγει ο στρατός ώστε να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, αλλά και για την καθυστέρηση υποβολής αιτήματος βοήθειας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό».
Εκτός από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και η Φώφη Γεννηματά, η οποία επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στην Βορειοανατολική Αττική και στην Αχαία, ασκεί σκληρή κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτει ότι τώρα προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και προαναγγέλλει την παρουσίαση από το ΚΙΝΑΛ ολοκληρωμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και προτάσεων για την ανακούφιση των πληγέντων.
Διαβάστε ακόμη:
Διακοπές ρεύματος: Ποιες περιοχές της χώρας έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης
Κέβιν Ντουράντ: Θα γίνει ο επόμενος billionaire των γηπέδων;
Μεγαλοεκδότης αποκληρώνει την οικογένειά του και αφήνει περιουσία $1,2 δισ. στην πρώην του