Η χθεσινή διϋπουργική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή σχεδόν του μισού υπουργικού συμβουλίου ήταν για τον πρωθυπουργό η ευκαιρία, προκειμένου να απαντήσει στις πρώτες μομφές και αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη μεγάλη φωτιά στην Αττική, αλλά και για να ορθώσει ένα πολιτικό «τείχος» για την Πολιτική Προστασία.
Χωρίς διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης, όταν υπάρχει μια απανθρακωμένη γυναίκα και δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγάλες ή και ολοσχερείς ζημιές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους χειρισμούς που έγιναν στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για τον βελτιωμένο βαθμό συντονισμού των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της πολεμικής κατάστασης. Μάλιστα, σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ειπών ότι «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία».
Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε παράλληλα και ψήφο εμπιστοσύνης για τη διαχείριση των εναέριων μέσων, των περισσότερων που επιστρατεύτηκαν σε κυκλική βάρδια φέτος το καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», ενώ ξεκαθάρισε ότι η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται με αμιγώς υπηρεσιακά και όχι με πολιτικά ή τοπικά κριτήρια, εννοώντας ότι πλέον δεν γίνονται… παραχωρήσεις, όπως ενδεχομένως στο παρελθόν.
Η σπουδή της κυβέρνησης να μην αφήσει να αιωρούνται οι κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για ελλιπή επιστράτευση εναέριων μέσων την ώρα της μεγάλης πυρκαγιάς φαίνεται και από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έδειξαν πόσα εναέρια μέσα ήταν σε υπηρεσία τις ώρες της κρίσεως. Πιο συγκεκριμένα, από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής ανέφεραν βάσει των σχετικών πινάκων ότι τη Δευτέρα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 19:30 έως τις 21:00, επιχειρούσαν σε όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς 20 εναέρια μέσα. Πρόκειται για την ώρα που ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί.
Για την κυβέρνηση, πάντως, είναι κρίσιμο να μην εμπεδωθεί η εντύπωση ότι δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου στην Πολιτική Προστασία, ιδίως σε μια αντιπυρική περίοδο που ως τώρα είχε κυλήσει με πιστή εφαρμογή του νέου δόγματος άμεσης παρέμβασης και με αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση εναέριων μέσων σε περίπτωση εντοπισμού εστίας πυρκαγιάς. Και μάλιστα, όπως και στην περίπτωση του Βαρνάβα, η τεχνολογία παίζει καίριο ρόλο για τον εντοπισμό των εστιών, με τα drones να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Κέντρο Επιχειρήσεων.
Fast track διαδικασίες
Με γνώση των διαδικασιών και από άλλες πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι αναγκαίες οι fast track διαδικασίες για την ανακούφιση των πυρόπληκτων. Αυτό ήταν και το δια ταύτα της χθεσινής σύσκεψης, προκειμένου να υπάρξει ο βέλτιστος δυνατός συντονισμός μεταξύ Μαξίμου-υπουργείων-υπηρεσιών-οργανισμών-επιτελείων, ώστε οι διαδικασίες να τρέξουν με τον τάχιστα δυνατό ρυθμό.
Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι εν τέλει τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που θα έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές στις πληγείσες περιοχές θα είναι λιγότερα από 100, ενώ επισημαίνεται ότι κάτω από το 10% των καμμένων περιοχών είναι δασικές εκτάσεις, καθώς επρόκειτο ως επί το πλείστον για χαμηλή βλάστηση. Βεβαίως, οι τελικές μετρήσεις και από το σύστημα Copernicus της Ε.Ε. θα καταδείξουν την έκταση της καταστροφής, με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κικίλια να αναφέρεται χθες στον ΣΚΑΪ σε περίπου 80.000 στρέμματα που κάηκαν.
Ήδη, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή τη δέσμη 14 μέτρων της πρώτης αρωγής, ενώ οι πληγέντες δήμοι έχουν λαμβάνειν επιπλέον χρηματοδότηση άνω των 4,5 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα κλιμάκια με συντονισμό από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστούν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που σε αρκετές περιοχές είναι εκτεταμένες. Παράλληλα, θα πρέπει να «τρέξουν» και αποζημιώσεις για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα επαναλειτουργήσουν νοσοκομείο που εκκενώθηκαν τις ώρες της κρίσεως.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr