Υπό κανονικές συνθήκες, η εορτή του Δεκαπενταύγουστου θα ήταν μια ημέρα πολιτικής καταλλαγής-μια οριοθετημένη περίοδος ολίγων ημερών προς ανασύνταξη δυνάμεων. Η πρόσφατη φωτιά στην Αττική, πάντως, ανακάτεψε την τράπουλα, ενώ η προαναγγελία της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα πριν τη ΔΕΘ στις 7 του μήνα, σημαίνει ότι το θέμα θα επανέλθει στην επικαιρότητα.
Με αυτό το δεδομένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται σήμερα στα Χανιά και ευρύτερα η κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να κινηθούν διαφορετικά, σε σχέση με άλλες περιπτώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να σηκώσει το γάντι και να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τόσο στο σκέλος της πρόληψης, όσο και στο επιχειρησιακό σκέλος της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς που αποτέλεσε το πιο δύσκολο τεστ για τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας το φετινό καλοκαίρι.
Όπως φανέρωσαν τόσο η στάση του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη διϋπουργική σύσκεψη για τις ενέργειες ανακούφισης των πληγέντων, όσο και η επίσκεψή του στη «φωλιά» των καναντέρ, στη βάση της Ελευσίνας χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός ορθώνει προσωπικά τείχος προστασίας απέναντι στον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας. «Πρέπει διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Και από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο. Βέβαια, αυτό το οποίο δεν θέλω σε καμία περίπτωση είναι στα πλαίσια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης να απαξιωθεί όλη η δουλειά του κρατικού μηχανισμού», υπογράμμισε με νόημα και ενώπιον των πιλότων ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα και ο Βασίλης Κικίλιας υπερασπίστηκε τη φυσική ηγεσία και τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1. «Από το «ωσαννά» που ακούμε για το Πυροσβεστικό Σώμα όλο το καλοκαίρι, περάσαμε ξαφνικά, μέσα σε 40 ώρες, «στο άρον- άρον σταύρωσον». Αυτό δεν το δέχομαι», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Αντεπίθεση με στοιχεία
Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, όταν αυτή επαναλειτουργήσει μετά τη θερινή ανάπαυλα, είναι γιατί, όπως το θέτουν κυβερνητικές πηγές, θα υπάρχει μια πιο «ψυχρή» προσέγγιση, επί τη βάσει στοιχείων και όχι με κινητήριο δύναμη τη συναισθηματική φόρτιση.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος απαντούν επίσης στις εγκλήσεις του Στέφανου Κασσελάκη ότι δεν είδε εναέρια μέσα στο σύστημα Engage να επιχειρούν την ώρα που βρισκόταν προς ενημέρωση στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, εκείνη την ώρα 20 εναέρια μέσα επιχειρούσαν κυκλικά.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr