Στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός υπάρχουν 2.800 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των μεγάλων εταιρειών software, πολλοί διευθυντές άλλων επιχειρήσεων και περισσότεροι από 60 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων.
Μεταξύ τους ο Τζέραλντ Άμπιλα, δικηγόρος από την Ουγκάντα είναι τώρα στο ξενοδοχείο του και μιλάει για τον στόχο που έχει θέσει: να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στο νομικό σύστημα. «Πολλοί άνθρωποι στη χώρα μου δεν γνωρίζουν πολλά ούτε για τους νόμους ούτε για το νομικό μας σύστημα που θεωρείται ότι τους προστατεύει».
Η ομάδα του Άμπιλα δημιούργησε τη Winnie: μία ψηφιακή δικηγόρο, η οποία απαντάει νομικές ερωτήσεις εντός 24 ωρών με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης. Και μάλιστα ερωτήσεις επί παντός επιστητού: είτε αφορούν κάποια κληρονομιά, ένα τροχαίο δυστύχημα είτε κάτι άλλο. Μάλιστα, η υπηρεσία αυτή διατίθεται δωρεάν και μέχρι στιγμής την έχουν αξιοποιήσει περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ουγκάντα. Η εταιρεία του Άμπιλα BarefootLaw έχει λάβει μέχρι τώρα χρηματοδότηση από διάφορα ιδρύματα.
Ο ίδιος θέλει να αλλάξει τα πράγματα. «Υπάρχουν τόσες ερωτήσεις σχετικά με τη νομοθεσία, όμως ταυτοχρόνως υπάρχει και ένα τεράστιο κενό μεταξύ των ανθρώπων και του νομικού συστήματος», εξηγεί. Ο δικηγόρος είναι πεπεισμένος πως ο νόμος πρέπει να είναι διαθέσιμος σε όλους. Γι’ αυτό ακριβώς εργάζονται δικηγόροι και προγραμματιστές στη BarefootLaw.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί διάφορα προγράμματα, όπως για παράδειγμα το ChatGPT, που μπορούν να επεξεργαστούν δεδομένα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει απίστευτη δύναμη να φέρει την αλλαγή, τουλάχιστον αντίστοιχη με εκείνη που είχε η εφεύρεση της τυπογραφίας», τονίζει ο Άμπιλα.
50 εκατομμύρια Αφρικανοί πρόκειται να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της Barefoot μέχρι το 2030, ιδίως άνθρωποι που δεν ζουν στις μεγάλες πόλεις, καθώς στην επαρχία είναι δύσκολο να βρει κανείς δικηγόρο.
Ο Άμπιλα προσκλήθηκε στο WEF 24, επειδή θα βραβευτεί ως Social Innovator από το Ίδρυμα Schwab. Για τον ίδιο όμως το Φόρουμ αποτελεί και μία ιδανική ευκαιρία για να μάθει ακόμη περισσότερα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.
Διαβάστε τη συνέχεια στη DW