search icon

Πολιτική

Ερντογάν: Οι πέντε ώρες του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα – Το πρόγραμμα και τα ραντεβού των υπουργών

Στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου - Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι σαφές: «Στόχος η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων»

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους συνεργάτες του έκλεισε χθες σε σύντομη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς του συνεργάτες τις λεπτομέρειες για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία που θα γίνει στη χώρα μας στις 7 Δεκεμβρίου.

Κόντρα στις αρχικές διαρροές από μέρους τουρκικής πλευράς, επελέγη ένα πιο σφιχτό format, με λιγότερα πρόσωπα στη συνοδεία του κ. Ερντογάν, ο οποίος θα μείνει για ελάχιστες ώρες επί ελληνικού εδάφους. Μια επίσκεψη με “χειρουργικό” προγραμματισμό, όπως το έθετε αρμόδια πηγή, ώστε να μην υπάρξουν “φάλτσα” που μπορεί να εκτρέψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που διάγουν “καλό φεγγάρι” παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών στο Μεσανατολικό.

Με βάση τις πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Ερντογάν θα φτάσει λίγο πριν τις 11:00 το πρωί εκείνης της Πέμπτης στην Αθήνα, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, υπουργούς και δημοσιογράφους. Θα ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο ο κ. Ερντογάν να έρθει αποβραδίς στην Αθήνα, με δεδομένο ότι την προηγούμενη μέρα θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω της επετείου δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Με βάση τον ίδιο σχεδιασμό, ο κ. Ερντογάν προγραμματίζεται να αναχωρήσει λίγο μετά τις 15:00, εκτός αν το πρόγραμμά του πάρει ελαφρά παράταση. Σε κάθε περίτπωση, τα σχέδια για ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκείνη την ημέρα, ενδεχομένως με ένα δείπνο στο μουσείο της Ακρόπολης, αφέθηκαν στην άκρη, ενώ επίσης δεν προκρίθηκε η σκέψη να φέρει μαζί του αρκετούς Τούρκους επιχειρηματίες, κάτι το οποίο οι Τούρκοι έριξαν στο τραπέζι της συζήτησης. Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα, εκτός συζήτησης μοιάζει να είναι μια προοπτική επίσκεψης του κ. Ερντογάν στη Θράκη, όπως είχε κάνει το 2004 και το 2017, με την ελληνική πλευρά να λέει εδώ και μέρες ότι δεν είχε δεχθεί κρούση από τους Τούρκους για κάτι τέτοιο, αν και στη μειονότητα υπήρξε έντονη φημολογία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version