«Έχουμε πραγματοποιήσει (όπως είπα τη Δευτέρα) εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του», ανάφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ερωτηθείς σχετικά με συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου με Επιτρόπους, αλλά και με το αν συζητήθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Κατάρ.
«Πράγματι, όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021, κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στη διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη, τη Στέλλα Κυριακίδου», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο κ. Ερίκ Μαμέρ πρόσθεσε ότι «σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ό,τι καταλαβαίνουμε δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ, για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση», σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση.
Παράλληλα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους, «για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα».
«Ωστόσο, η Κομισιόν γράφει στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και του ζητάμε επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εκπροσώπησε αυτή τη ΜΚΟ κατά τη διάρκεια μεταξύ της ημερομηνίας εξουσιοδότησης και το τέλος της περιόδου», που είχε υποχρέωση να δεσμεύεται από κανόνες της Επιτροπής, πρόσθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.
Το θέμα του εσωτερικού ελέγχου τέθηκε ύστερα από δημοσίευμα του Guardian, που έγραψε ότι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε επαφές στις Βρυξέλλες το διάστημα που ελάμβανε χρήματα για την συμμετοχή του στην «Fight impunity», τη ΜΚΟ που θεωρείται «κλειδί» για το Qatargate, και η δήλωση του Εκπροσώπου σημαίνει ότι δεν τίθεται κάποιο ζήτημα για τον πρώην Επίτροπο.
Όπως είναι γνωστό, ο πρώην Επίτροπος -όπως και όλοι οι υπόλοιποι κοινοτικοί παράγοντες που ήταν επίτιμα μέλη της Οργάνωσης- παραιτήθηκε από τη ΜΚΟ αμέσως μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο. Παράλληλα, δήλωσε ότι μετά από τον πρώτο χρόνο της συμμετοχής του -για την οποία είχε λάβει άδεια από την Κομισιόν- ζήτησε να μη λαμβάνει την αποζημίωση των 5.000 ευρώ μηνιαίως.
Διαβάστε ακόμη
Petrofin: Στα 6.123 πλοία εκτοξεύτηκε ο ελληνόκτητος στόλος – 607 οι ελληνικές εταιρείες
ΤτΕ: Ανάπτυξη 1,5% το 2023 – Οι προβλέψεις για τα έτη 2024 – 2025 και οι έξι παράγοντες κινδύνου
Κομισιόν: Αποδέχεται τις δεσμεύσεις της Amazon για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία