search icon

Πολιτική

Έρευνα και στην Ελλάδα για την Καϊλή

Ελέγχονται τα περιουσικά στοιχεία της Ευρωβουλευτή, μεταξύ των οποίων και έναν οικόπεδο που αγόρασε με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι στην Πάρο

Το «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας σχετιζόμενης με το Κατάρ αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προχωρώντας στην ανάληψη μιας σειράς μέτρων που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη απόσταση από ομάδες συμφερόντων και λόμπινγκ, κατά τη διαδικασία λήψης ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, «η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και αυτό είναι οδυνηρό, γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη», εκτίμησε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ερωτηθείσα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το σκάνδαλο διαφθοράς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η διαφθορά είναι έγκλημα και πρέπει να διωχθεί και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές που έχουν την ευθύνη και την εξουσία να ασχοληθούν με αυτόν τον φάκελο», τόνισε ακόμη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ θύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε  ψήφισμα που δείχνει την πορεία που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος.

Σε πρώτη φάση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέστειλε το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση των βίζα για τους Καταριανούς μαζί με την αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ, ενώ ζητείται και η αναβολή της πρόσβασης στην Ευρωβουλή όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο προχωρά στην εφαρμογή ενός σχεδίου 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς το οποίο θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή προσταίας σε καταγγέλλοντες που αποκαλύπτουν σκοτεινές συναλλαγές εντός της Ευρωβουλής. Το σχέδιο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην παροχή ενισχυμένης προστασίας στα «βαθιά λαρύγγια» του Ευρωκοινοβουλίου. Αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ για τους πολίτες της ΕΕ, σταμάτησε να παρέχει τέτοιες προστασίες στους δικούς του υπαλλήλους και οι καταγγέλλοντες είχαν αντιμετωπίσει αντίποινα επειδή μιλούσαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 541-2, και τρεις αποχές. Ακόμη, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν μεταξύ άλλων να καταστήσουν υποχρεωτικό και να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ σε εκπροσώπους τρίτων χωρών και πρώην ευρωβουλευτές, αλλά και να το ενισχύσουν, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρέστερη επαλήθευση των πληροφοριών. Ζητούν επίσης τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εξέταση περιστατικών διαφθοράς και αθέμιτων ενεργειών από τρίτες χώρες, καθώς και μια ειδική επιτροπή για την εξεύρεση ατελειών στο υφιστάμενο πλαίσιο του Κοινοβουλίου και την υποβολή προτάσεων για μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να ανατεθεί σε έναν Αντιπρόεδρο του ΕΚ η επαλήθευση της ακεραιότητας και η καταπολέμηση της διαφθοράς και των ξένων παρεμβάσεων.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version