search icon

Πολιτική

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιαπωνία: Επενδύσεις, τεχνολογία, ναυτιλία και ενέργεια στο επίκεντρο

Οι στόχοι και οι προοπτικές επενδυτικών συνεργασιών – Σειρά συναντήσεων και επαφών με μεγάλους ιαπωνικούς ομίλους - Επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού μετά από 17 χρόνια

Επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία, την πρώτη έπειτα από 17 χρόνια, πραγματοποιεί από τις 29 ως τις 31 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από 20μελή ελληνική αποστολή.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Εφραίμογλου, εκπρόσωποι του ΣΕΒ αλλά και ομάδα επιχειρηματιών και στελεχών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ Ελλήνων και Ιαπώνων επιχειρηματιών και επικεφαλής ιαπωνικών ομίλων και θα συζητηθούν σχέδια επενδύσεων στην Ελλάδα. Η προσέλκυση επενδύσεων στην ψηφιακή τεχνολογία και την πράσινη ενέργεια αλλά και η ναυτιλία βρίσκονται στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος για τον πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή στην Ιαπωνία.

Σε σχετική (και με τη χθεσινοβραδινή αναβάθμιση από τη Fitch) ανάρτησή του στο twitter ο κ. Πατέλης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα, ο 3ος οίκος ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Πριν από την κρίση οι Ιάπωνες είχαν επενδύσει σχεδόν 10 δισ. σε ελληνικά χρεόγραφα. Και όταν χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα, μηδένισαν την έκθεση τους. Ήρθε η ώρα να το αντιστρέψουμε αυτό».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει δύο παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών. Η πρώτη αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα πραγματοποιηθεί προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN) με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων ιαπωνικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη θα γίνει – παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό – με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO, για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά για τον τομέα της ενέργειας και άλλα project αλλά και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό τομέα, ενώ συναντήσεις θα γίνουν με την ιαπωνική τράπεζα Nomura και τον όμιλο Itochu Corporation.

Ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation). Ο κ. Μητσοτάκης τέλος, την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο και θα έχει συναντήσεις με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Akishino, τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida και τον Πρόεδρο της Βουλής Hiroyiki Hosoda.

Διαβάστε ακόμα   

Οι βασιλικοί οίκοι και η χρυσή γκαρνταρόμπα τους – Πόσο κοστίζουν τα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ των γαλαζοαίματων (pics + vid) 

Ψήφος εμπιστοσύνης (και) από τις αγορές: Tι κρύβει η ανακοίνωση από τον Οίκο Fitch  

Αυτά είναι τα έντομα που υπάρχουν στις τροφές που τρώμε – Οι φάρμες εντόμων έρχονται από το μέλλον 

Exit mobile version