Παρά τις έντονες τουρκικές πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες ημέρες προς τις ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς και την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών F-16, τα προβλήματα για την Άγκυρα διογκώνονται.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατέθεσε στον αμυντικό προυπολογισμό της Γερουσίας τροπολογία που δημιουργεί νέες προυποθέσεις στην Τουρκία για την αγορά ή τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της αεροσκαφών.
Η κατάθεση της τροπολογίας αποτελεί ουσιαστικά το επόμενο βήμα μετά την κατάθεσή της από τον Κρις Πάπας στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Η τροπολογία στη Βουλή είχε εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου και πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες να καταστεί νόμος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε σήμερα «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογία αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 σε οποιαδήποτε αρχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου περί Ελέγχου Αμυντικών Εξαγωγών, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιονδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός και εάν ο Πρόεδρος πιστοποιήσει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου:
1) ότι μια τέτοια μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών
2) αυτή η πιστοποίηση πρέπει να περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για τις επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει εκφράσει επανειλημμένως ότι είναι αντίθετος στην πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Μάλιστα, ο Μενέντεζ απαρίθμησε πρόσφατα τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει τις ενστάσεις του. «Ήμουν πολύ σαφής σχετικά με την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Πουλάμε τον στρατιωτικό μας εξοπλισμό με βάση κάποια στάνταρντ, με αυτούς που μοιράζονται τις αξίες μας, και όχι απλώς στη βάση του οικονομικού κέρδους» δήλωσε ο Μενέντεζ, εξηγώντας τη θέση του.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema