Έξι μήνες μετά την τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, το σκηνικό στα ελληνοτουρκικά προσομοιάζει με μια εύθραυστη και μερικές φορές διακεκομμένη νηνεμία. Ενώ η «μεγάλη εικόνα» είναι ότι η Τουρκία αποφεύγει τις μείζονες προκλήσεις, τις απειλές για τα νησιά και τις ευθείες παραβιάσεις του εναερίου χώρου, εντούτοις οι μήνες που πέρασαν δεν ήταν χωρίς αγκάθια και αναταράξεις. Κάτι οι τουρκικές ενστάσεις για τα υπό κατάρτιση θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο, κάτι η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί λίγο πριν τις ευρωεκλογές, κάτι η επανάληψη της άσκησης Θαλασσόλυκος μετά από δύο χρόνια, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να κοιτάζουν η μια την άλλη με καχυποψία. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει διαφορετικά, με δεδομένο ότι η βασική ελληνοτουρκική διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δεν έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης, παρά το καλύτερο κλίμα και τη συνεργασία που έχει βελτιωθεί άρδην σε τομείς όπως το μεταναστευτικό ή ο τουρισμός με την επταήμερη τουριστική βίζα που δίνεται σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο, Δευτέρα, νωρίς το απόγευμα στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί εκ νέου με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο Προεδρικό Μέγαρο, αυτό το φαραωνικό και επιβλητικό κτίριο που «ταιριάζει» στην ψυχοσύνθεση του «Σουλτάνου», ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει την πόρτα του γραφείου του πρώτου προέδρου στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα εδώ και πέντε χρόνια. Την προηγούμενη φορά που ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί επί τουρκικού εδάφους με τον κ. Ερντογάν, αυτό είχε γίνει στο Μέγαρο Βαχντετίν της Κωνσταντινούπολης, το 2022.

Δίαυλοι και «ήρεμα νερά»

Ο πρώτος και βασικός στόχος της Αθήνας είναι η παράταση της ελληνοτουρκικής νηνεμίας που έχει απομακρύνει τη διμερή ένταση από την πρώτη θέση της ειδησεογραφίας. «Στόχος να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο, ώστε οι σχέσεις να προχωρούν στο επόμενο βήμα, αλλά και να γίνει από τους δύο ηγέτες η επισκόπηση της προόδου στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί», υπογραμμίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στο «protothema.gr». Ο δίαυλος, πάντως, μεταξύ των δύο γραφείων είναι απολύτως ενεργός μέσω των διπλωματικών συμβούλων Άννας Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, αλλά και μέσω των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν. Και οι τέσσερις προαναφερθέντες θα είναι παρόντες στην κατ’ ίδιαν συνάντηση που θα προηγηθεί της διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών, των δηλώσεων και του γεύματος που θα παραθέσει η τουρκική προεδρία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr