search icon

Πολιτική

DW για εκλογές στην Ελλάδα: Οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον «πραγματιστή Μητσοτάκη»

Πώς σχολιάζει το αποτέλεσμα της κάλπης και συγκεκριμένα την εντυπωσιακή νίκη με διαφορά 20% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Τα σενάρια και οι κίνδυνοι της κάλπης – Πώς θα αποφύγουμε τις τρίτες εκλογές μέσα στο 2023

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Ελλάδα βρίσκεται ενόψει δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου, προς το παρόν με υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ τα κόμματα ετοιμάζονται για την τελική μάχη της κάλπης. Ταυτόχρονα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, πολλοί συνεχίζουν να αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στην εντυπωσιακή πρώτη νίκη με διαφορά 20% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξή του στην DW o Γιούργκεν Χαρντ, έμπειρος βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών με πολλά χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας στις κυβερνήσεις Μέρκελ και σήμερα εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) σχολιάζει και αναλύει το αποτέλεσμα της κάλπης και συγκεκριμένα τη «θεαματική επικράτηση» κατά τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Όταν συζητούσαμε για τις επικείμενες τότε εκλογές στην Ελλάδα στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ,, όπου ανήκει και η ΝΔ, κάποιοι από μας περιμέναμε το καλό αποτέλεσμα, γιατί το ρεκόρ αυτής της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακό, αν δει κανείς τα στοιχεία της ανεργίας ή της ανάπτυξης» αναφέρει ο Γιούργκεν Χαρντ και προσθέτει: «Ως Γερμανός και ξένος πολιτικός, νομίζω ότι ήταν επίσης εντυπωσιακό ότι είδαμε πώς αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στη διαδικασία εκτόνωσης της διαμάχης με την Τουρκία. Αν και δεν έχει ακόμη επιλυθεί, είμαστε σε μια πολύ πιο θετική οδό σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Ίσως λοιπόν οι Έλληνες αποφάσισαν να μην αλλάξουν μια ομάδα που κερδίζει. Και νομίζω ότι και ο επόμενος γύρος θα δείξει καθαρή πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη».

Οι Έλληνες ψήφισαν την «ομάδα που κερδίζει»

Ποια είναι όμως τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ο Γιούργκεν Χαρντ απαντά: «Πιστεύω ότι επέλεξε μια πραγματιστική προσέγγιση σε διάφορες προκλήσεις, διάφορα προβλήματα που εντόπισε στη χώρα. Και χάρη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, στην ισχυρή στήριξη από το κοινοβούλιο και ίσως από τον κόσμο, κατάφερε να κάνει ορισμένες σημαντικές αλλαγές.

Και τώρα δρέπει τους καρπούς. Πριν από δέκα χρόνια, όταν ήμουν νέος στη γερμανική βουλή και συζητήσουμε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομία και την ευρωκρίση, υπήρχαν πολλοί που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα αποτύγχανε. Ότι το να κρατάμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη ‘είναι αποτυχία και δεν θα δουλέψει’. Τελικά μάθαμε πολλά από την ελληνική πολιτική, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από άλλα κόμματα. Υπήρξε μια ισχυρή διάθεση για υπέρβαση της κρίσης και αυτό ήταν καλό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βραδιά της νίκης του στις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι βάσει του εκλογικού αποτελέσματος «η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη». Ρωτήσαμε τον Γερμανό βουλευτή αν αυτό μπορεί να σημαίνει «λευκή επιταγή» ή λιγότερη κριτική στο μέλλον από την ΕΕ και τη Γερμανία. Ο Γιούργκεν Χαρντ απαντά: «Βλέπουμε μια ανάκαμψη των κεντροδεξιών κομμάτων στη Γερμανία (σσ: σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις). Είδαμε μια αντίστοιχη εξέλιξη στη Βουλγαρία με την πρώην επίτροπο Γκαμπριέλ, επίσης από το ΕΛΚ, όπως και σε κάποιες άλλες χώρες. Αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Και συνεχίζει απαντώντας στην DW: «Θέλουμε ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα, προσηλωμένο σθεναρά στις ευρωπαϊκές αξίες, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην αλληλεγγύη με όσους βρίσκονται υπό πίεση, πχ. στην Ουκρανία, με καθαρή δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τα ανεξάρτητα ΜΜΕ. Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια. Και ελπίζω ότι και τα γερμανικά αδελφά κόμματα CDU/CSU θα αποδείξουν στις επόμενες γερμανικές εκλογές ότι είναι το ισχυρότερο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Ευρώπης. Αλλά ως τότε είναι η Νέα Δημοκρατία».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

Exit mobile version