Κάθε ώρα και ένα δύσκολο στοίχημα κρύβει για το Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη εβδομάδα του χρόνου, καθώς καλείται να θεμελιώσει τουλάχιστον δύο καθοριστικής σημασίας επιλογές.
Η πρώτη επιλογή αφορά στην εφαρμογή του αυστηρότερου απαγορευτικού, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας ώστε από την επομένη εβδομάδα να αρχίζουν να ανοίγουν πρώτα τα σχολεία και σταδιακά άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Η δε δεύτερη επιλογή αφορά στη βελτίωση των επιδόσεων του κυβερνητικού σχήματος μέσω ενός δομικού ανασχηματισμού.
Το σήμα της εκκίνησης για την επίτευξη των δύο στόχων έχει ήδη δοθεί από τον πρωθυπουργό, καθώς οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αργήσει να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης κι ότι αύριο αναμένει από τους ειδικούς και τους αρμόδιους κυβερνητικούς πληρέστερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας με την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων. «Νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα», είπε χαρακτηριστικά πριν από λίγο στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με τον ανασχηματισμό, ενώ επανέλαβε τον στόχο να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις 11 Γενάρη.
Έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος δεν αποφεύγει να επισημάνει τους κινδύνους και στην μία και στην άλλη περίπτωση- αλλά και την αποφασιστικότητα του κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσει μέσα στο επταήμερο τις καλύτερες συνθήκες για την επιτυχία του διπλού εγχειρήματος. Από την στιγμή που ο ανασχηματισμός έχει ήδη «προαναγγελθεί» ακόμη και η μικρή καθυστέρηση μέχρι την ανακοίνωσή του μπορεί να «κάψει» τις προσδοκίες- κάτι που όπως τονίζει το ίδιο στέλεχος προβλέπεται να αποκλειστεί από το πάτημα του κουμπιού από τον πρωθυπουργό την κατάλληλη ώρα.
Ο έτερος κίνδυνος είναι να μην αποδώσουν στην «ώρα» τους τα αυστηρότερα μέτρα και να χρειαστεί νέος προγραμματισμός για το άνοιγμα των σχολείων, παρότι έχει ανακοινωθεί η «πρεμιέρα» για την επόμενη Δευτέρα.
Ο προβληματισμός αυτός προέρχεται από το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών έχοντας στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα- αυτό θα γίνει καταρχάς αύριο, οπότε και θα εξετάσουν τα στοιχεία για την συμπεριφορά του ιού κατά το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω των γιορτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τους ειδικούς μετά και την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει για μία εβδομάδα την παράδοση εκτός για τα καταστήματα και να επαναφέρει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην προηγούμενη συνθήκη, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί.
Τα δύο τελευταία 24ωρα άλλωστε αξιοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, για να κλειδώσουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Πέτσας δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το αν θα βγουν εκτός κυβέρνησης κορυφαίοι υπουργοί, αν κάποιοι άλλοι αναλάβουν νέα καθήκοντα ή αν εισέλθουν μέσω του δομικού ανασχηματισμού νέα πρόσωπα και δη από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα στο νέο σχήμα. «Αυτό το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις για το προφίλ και τον χρόνο του ανασχηματισμού με δομικά χαρακτηριστικά.
Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει πάση θυσία να επιταχύνει μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2021 τους μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς και να δρομολογήσει πρωτοβουλίες, εντός και εκτός βουλής, με στόχο την ψήφιση νομοσχεδίων που βρίσκονται στα σκαριά και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την σταδιακή επιστροφή στο πεδίο ισχυροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Στην πορεία αυτή θα επιδιώξει να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήμα ακολουθώντας την γραμμή «οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις». Αυτό σημαίνει ότι επιμένει στην ανάδειξη σε θέσεις-κλειδιά όχι μόνο στελεχών από την κοινοβουλευτική του ομάδα αλλά και τεχνοκρατών. «Το απέδειξε με την σύνθεση της πρώτης του κυβέρνησης, θα το κάνει και στη συνέχεια», υποστηρίζει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του δεν εμμένει στην ανάγκη υπουργοποίησης «και άλλων από την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα».
Διαβάστε ακόμη:
Κατώτατος μισθός: Πότε αναμένεται η αύξηση – Τι θα γίνει με τις τριετίες
Μείωση προκαταβολής φόρου: Το έκτακτο μέτρο στήριξης που ήρθε για να μείνει και το 2021
Παγώνη: Nα γίνουν άμεσα οι εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν στα νοσοκομεία