Η τάση που είχε διαφανεί στο προηγούμενο κύμα των δημοσκοπήσεων, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και η οποία έδειχνε ότι η φθορά της ΝΔ από τις καλοκαιρινές περιπέτειες είχε ανακοπεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του, επιβεβαιώνεται από δύο νέα γκάλοπ, που δημοσιεύτηκαν χθες. Τόσο η εταιρία Pulse (για τον ΣΚΑΙ), όσο και η GPO (για το powergame.gr), καταγράφουν ακόμα και μία ελαφρά άνοδο της διαφοράς ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κοινό είναι το εύρημα ότι το Κίνημα Αλλαγής αυξάνει τις δυνάμεις του, καθώς στην πρώτη έρευνα κερδίζει 1,5 μονάδα και στη δεύτερη μία, σε σχέση πάντα με τις αμέσως προηγούμενες των ίδιων εταιριών.

Προφανώς το συγκινησιακό κλίμα που επικράτησε από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, αλλά και το νέο ενδιαφέρον που έδωσε στην κούρσα της διαδοχής, η συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου έχουν κεντρίσει τα αντανακλαστικά ενός κόσμου της παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ, επί των εγκύρων (8,5%), είναι μεγαλύτερο από εκείνο που πέτυχε στις εκλογές του 2019 (8,1%). Απομένει να φανεί εάν μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου θα παγιωθεί αυτή η τάση και θα μείνει ως παρακαταθήκη για το ξεκίνημα της νέας ηγεσίας.

Ως προς την κεντρική μάχη, η ΝΔ χωρίς να εμφανίζει κάποια ανοδική τάση, διατηρεί άνετα το διψήφιο προβάδισμα των 11 μονάδων και τις στις δύο μετρήσεις, χάρη στη μικρή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει μεγάλη απόσταση (και να τη διευρύνει) από τον Αλέξη Τσίπρα στη σύγκριση των δύο αρχηγών στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Τα ποσοστά διαμορφώνονται τώρα στο 41%-25% (διαφορά 16 μονάδων), όταν στην προηγούμενη ήταν 40%-25% (διαφορά 14 μονάδων).

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το σκληρό όριο των 24-25 ποσοστιαίων μονάδων στο εκλογικό σώμα είναι περίπου μόνιμο φαινόμενο, καθώς μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις από τις εκλογές του 2019, φάνηκε να το καταφέρνει συγκυριακά και μόνο. Κι αυτό παρότι τα ποσοστά που καταγράφει η ΝΔ στις δύο μετρήσεις απέχουν από το όριο της αυτοδυναμίας, ακόμα και με την ενισχυμένη αναλογική – αν και η αξιολόγηση αυτού του στοιχείου πρέπει να γίνει με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε και τα διλήμματα που θα τεθούν για την δια κυβέρνηση της χώρας.

Ενδιαφέρον ίσως για τις όποιες ελπίδες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να ψαλιδίσει τη διαφορά, έχουν τα ευρήματα της Pulse για τα δύο καίρια μέτωπα της αντιπολιτευτικής του τακτικής αυτό το διάστημα: πρώτον, ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού φαίνεται να έχει «ταβανιάσει», καθώς οι ανεμβολίαστοι δείχνουν αμετάπειστοι. Και δεύτερον, ότι στο θέματα της ακρίβειας η κοινή γνώμη με ελαφρά πλειοψηφία (42-40) κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ το 86% θεωρεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των καταναλωτών, έναντι μόλις 4% που πιστεύει ότι όσα έχουν ληφθεί επαρκούν. Ακόμα βέβαια κι αν οι επιδόσεις της κυβέρνησης δεν είναι οι πλέον θετικές, είναι αμφίβολο, με βάση τα όσα έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει πολιτικά.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr