Στις 2,9 μονάδες μειώθηκε η διαφορά στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ χάνει 2,8 μονάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόλις 0,2 σε σχέση με τη μέτρηση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη μέτρηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open.
Με την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά διευρύνεται στις 3,2 μονάδες, από 6,4 που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 26 Ιανουαρίου.
Η οργή καταγράφεται ως το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των πολιτών σε ποσοστό 63,4%, ενώ πάνω από ένας στους δύο δηλώνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά την ψήφο του στις εθνικές κάλπες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενισχύονται όλα τα μικρότερα κόμματα – ακόμα και η Χρυσή Αυγή ξεπερνάει το 1%. Μάλιστα, το κόμμα Κασιδιάρη καταγράφεται για πρώτη φορά στο 4,3% και η Ελληνική Λύση στο 5%.
Την ίδια στιγμή, το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται να μπαίνει άνετα στη Βουλή, με ποσοστό 4,3% (με την αναγωγή).
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός καταγράφεται σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 29,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 28,8%.
Επίσης, το 62,5% αξιολογεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης μετά τη συγγνώμη που διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ το 27,5% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.
Πάνω από ένας στους τρεις εκφράζεται θετικά για τη στάση του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Η παραίτηση Καραμανλή λίγες ώρες μετά από το δυστύχημα με την ανάληψη της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης ωθεί τους πολίτες να εκφράζονται θετικά για την στάση του, σε ποσοστό 34,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι στο 30,1%, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 27,5% .
H αντιμετώπιση προβλημάτων
Το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται με σημαντική διαφορά ως προς την ικανότητα ζητημάτων όπως τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Οριακά προηγείται σε αυτή τη συγκυρία η ΝΔ για ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας και η Παιδεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά οριακό προβάδισμα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, της διαφάνειας, στην λειτουργία του κράτους για αποφυγή δυστυχημάτων, στην ποιότητα των θεσμών, αλλά και στην Υγεία.