Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης του ΑΝΤ1 παρουσίασαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Πέμπτης ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης. Στο πρώτο μέρος, η ΝΔ κατέγραψε 38,5% στην εκτίμηση ψήφου.

Στο ερώτημα «Που οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;» οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ, 24,9% φταίει η κυβερνητική πολιτική και 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά.

Η συντριπτική πλειονότητα απάντησε ότι επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας από τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, ενώ περίπου 2 στους 3 θεωρούν ότι τα μέτρα που υιοθετεί η Κυβέρνηση δεν θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τις τιμές.

Για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 56,1% φέρεται να είναι θετικό, ενώ το 40,9% των ερωτώμενων φέρεται ως αρνητικό σε τέτοια εξέλιξη.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους πολίτες, οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση του ΑΝΤ1 απάντησαν κατά 42,4% ότι βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την Κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά το κόμμα που κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, τις πρώτες θέσεις στις απαντήσεις των πολιτών καταλαμβάνουν το ΠΑΣΟΚ με 15,7%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 9,8% και τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 9%, ενώ το 50,5% απάντησε ότι κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές λαμβάνουν: 29,7% η Νέα Δημοκρατία, δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 13,4%, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 10,1% και έπονται ΚΚΕ με 7,5%, Ελληνική Λύση με 5,6% και ακολουθούν Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ με 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, ΜέΡΑ25 με 2,3%, Νέα Αριστερά με 1,9%, άλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, ενώ άκυρο/λευκό και αποχή επιλέγουν συνολικά 4,8% των ερωτηθέντων, και αναποφάσιστο είναι το 15,2%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η εκτίμηση αποτελέσματος με σύγκριση των ποσοστών σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές.

mark-01
mark-02
mark-04
mark-05
mark-06
mark-08
mark-010
mark-012
mark-013
mark-014
mark-015

 

Tι δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ διατηρούν την πολιτική ηγεμονία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega, παρά το γεγονός ότι καταγράφουν απώλειες σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, η ακρίβεια καταγράφεται όλο και πιο έντονα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, ενώ επτά στους δέκα δίνουν χαμηλό βαθμό στην κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 40% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, έναντι 32% του «Κανένα» και 6% του Στέφανου Κασσελάκη.

Την ίδια στιγμή, η ΝΔ εξακολουθεί να μην έχει αντίπαλο, παρά τις απώλειες που καταγράφει: Στην εκτίμηση ψήφου, είναι στο 35,2%, με το ΠΑΣΟΚ στο 14,7%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 12,1% και το ΚΚΕ στο 10,3%. Κερδισμένοσ της συγκυρίας εμφανίζεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, το κόμμα του οποίου καταγράφεται στο 8,2% στην εκτίμηση ψήφου, με κέρδος μίας μονάδας μέσα σε ένα μήνα, ενώ η Νίκη καταγράφει απώλειες σχεδόν μίας μονάδας. Οριακά κέρδη εμφανίζουν οι Σπαρτιάτες, αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ25. Κέρδη εμφανίζει και η Νέα Αριστερά που λαμβάνει 3% στην εκτίμηση ψήφου.

Μεγαλύτερο πρόβλημα η ακρίβεια

Διευρύνεται το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ως μεγαλύτερο πρόβλημα την ακρίβεια – κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα – ενώ ξαφνική πτώση κατά έξι μονάδες σημειώνεται στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης. Πάνω από επτά στους δέκα έχουν αρνητική γνώμη για την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Αρνητική γνώμη έχουν οι ψηφοφόροι και ως προς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της Υγείας. Αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό στην προσέλκυση τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.

Ναι στο γάμο, όχι στην τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το 62% των ψηφοφόρων συμφωνούν με τη θεσμοθέτηση του γάμου για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το 69% διαφωνεί με την τεκνοθεσία για μία οικογένεια ομοφύλων. Μόνον σε όσους αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί» είναι πλειοψηφικό το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με αυτή την προοπτική, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο που μπήκε στη διαβούλευση. Αντίθετα, μόνον σε όσους αυτοχαρακτηρίζονται «δεξιοί» υπάρχει πλειοψηφία κατά της θεσμοθέτησης του γάμου των ομοφύλων.

Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το 52% λέει «ναι» στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, ενώ διαφωνεί το 45%. Είναι ενδιαφέρον το «χάσμα γενεών» που καταγράφεται: Στις νεότερες γενιές είναι πλειοψηφικό το «όχι», ενώ στις μεγαλύτερες κυριαρχεί το «ναι».

Δείτε την έρευνα:

MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-5
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-6
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-9
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-10
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-16
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-17
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-18
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-12
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-13
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-21
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-23
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-26
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-32
MetronForum2_0_Jan24_Mega_cards-_1_-34

Διαβάστε ακόμη

Μειοδότης ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (upd)

Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών και το κτίριο που στεγάζεται η ΡΑΑΕΥ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ