Η κοινή γνώμη αναδεικνύει τον Νίκο Ανδρουλάκη σε δεύτερο πιο δημοφιλή πολιτικό αρχηγό και εμφανίζει το διάδοχο σχήμα του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ να αποκτά για πρώτη φορά μετά το 2012 δυναμική διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς, κάνοντας έτσι εντυπωσιακή είσοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc, την πρώτη εβδομάδα μετά την πανηγυρική επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη στην εσωκομματική κάλπη του ΚΙΝ.ΑΛ., επιβεβαιώνουν τη διαφαινόμενη από καιρό τάση ανασύνθεσης των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται για την εκπροσώπηση των πολιτών κινούμενες στα αριστερά της κυβερνητικής παράταξης.
Παρά ταύτα, πάντως, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διατηρεί βάσιμες ελπίδες για να πετύχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, αφού η ενδυνάμωση του ΚΙΝ.ΑΛ. όχι μόνο της προκαλεί σαφώς πολύ μικρότερες απώλειες συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια ώρα οδηγεί σε άνοιγμα της ψαλίδας με την αξιωματική αντιπολίτευση που φτάνει στις 13,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο καινούριος ένοικος της Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται να ανοίγει μεγάλη περπατησιά, αφού αυξάνει σημαντικά την πρόθεση ψήφου του κόμματός του και από το 9%, όπου είχε βρεθεί τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αρκετοί απέδιδαν κυρίως στη συναισθηματική φόρτιση από την περιπέτεια της υγείας και την αδόκητη απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πλέον εκτινάσσεται στο 15,2%. Βρίσκεται, έτσι, σε απόσταση μόλις τεσσάρων μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «βουτάει» στο 19,1% που για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί τη χαμηλότερη δημοσκοπική επίδοση των πολλών τελευταίων ετών.
Το «δούναι και λαβείν» με ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.
Η έρευνα δείχνει ότι η σημαντική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής κατά 6,2 εκατοστιαίες μονάδες από την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc προέρχεται κατά βάση από την προσέλκυση ψηφοφόρων που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχαν προτιμήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι συνολικές μετακινήσεις από την Κουμουνδούρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη φτάνουν στο 14,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, την ίδια ώρα που η αντίστοιχη μετακίνηση προς την Κουμουνδούρου είναι 3,5%. Από το «δούναι και λαβείν» ανάμεσα στους δύο χώρους προκύπτει ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. προσελκύει έναν στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιστοιχεί σε περίπου 3,5% του συνολικού εκλογικού σώματος, δηλαδή σε πάνω από 200.000 ψηφοφόρους.
Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι ότι το μεγαλύτερο μέρος της μετακίνησης και για την ακρίβεια το 2,5% έγινε μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που γίνεται από αρκετούς αναλυτές ότι η αλλαγή στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. θα οδηγούσε σε αλλαγή των συσχετισμών στον χώρο του ευρύτερου Κέντρου με το οποίο φλέρταρε εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην, όμως, αδυνατεί να τον «καταλάβει» λόγω των «ιδεοληψιών» που χαρακτηρίζουν τον πυρήνα της ηγετικής του ομάδας που προέρχεται από τον Συνασπισμό του 3%.
Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, δηλαδή στην κυβερνητική παράταξη, οι επιπτώσεις από την έλευση του νέου παίκτη δείχνουν να είναι πιο περιορισμένες. Σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, οι απώλειες της Ν.Δ. είναι της τάξης του 0,6%, ενώ συγκριτικά με τις τελευταίες εκλογές οι «γαλάζιες» εκροές προς το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι της τάξης του 7,5%, ενώ οι εισροές φτάνουν στο 4,4%. Ετσι, το ισοζύγιο στο «δούναι και λαβείν» μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Πειραιώς οδηγεί σε απώλειες της τάξης του 3,1% από τη δύναμη του κυβερνώντος κόμματος που σε όρους συνολικού εκλογικού σώματος αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,25% ή περί τους 75.000 ψηφοφόρους.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr