Κλείνει – έπειτα από 12 χρόνια – ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας καθώς από σήμερα και επισήμως η Ελλάδα εξέρχεται του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας. Με την εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη.
Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, ενώ θα υπόκειται στους ίδιους κανόνες ελέγχου στους οποίους υπόκεινται και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως το 2059, δηλαδή έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων.
Για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στην οικονομία της χώρας αναμένεται να κάνει επίσημη δήλωση σήμερα στις 10:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από αυτό αναμένεται να εξηγήσει τι σημαίνει επί της ουσίας η παραπάνω εξέλιξη για τους πολίτες.
Πριν από λίγες ημέρες, με επιστολή τους προς τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσαν την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποίησε τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι του Eurogroup, ότι εφάρμοσε αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις – παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η γεωπολιτική κρίση – και ότι, έτσι, ενίσχυσε σημαντικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας της.
Ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε σχετική του δήλωση ανέφερε πως το επίτευγμα αυτό αποτελεί καρπό και αναγνώριση των μεγάλων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης αλλά και ευρύτερα του μεταρρυθμιστικού έργου της.
Τα οφέλη
Έτσι από σήμερα η Ελλάδα περνά σε στάδιο απλής παρακολούθησης, όμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία. Τα οφέλη είναι σημαντικά και όπως έχει τονίζει ο κ. Σταϊκούρας, η η έξοδος της χώρας από την Ενισχυμένη Εποπτεία:
* Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
* Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση επενδύσεων.
* Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
* Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη και του τελευταίου στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση, αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Κατά συνέπεια, η επόμενη έκθεση που θα συνταχθεί για την Ελλάδα και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο, θα είναι η πρώτη σε απλό καθεστώς παρακολούθησης, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες που είχαν μπει σε μνημόνια, δηλαδή κάθε εξάμηνο αντί για κάθε τρίμηνο που ισχύει έως τώρα, έως ότου αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων. Ως αποτέλεσμα, η νέα έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης που δεν καταβλήθηκε το καλοκαίρι του 2019. Η σχετική απόφαση εκταμίευσης τοποθετείται στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2022.
Τέλος και επισήμως στο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας
Yachting for rich and famous: Διεθνείς προσωπικότητες στις ελληνικές θάλασσες
Προϋπολογισμός: Το ενεργειακό κόστος «δυναμιτίζει» τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης