Σιγή ιχθύος κρατά η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το «δια ταύτα» του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας, που πραγματοποιήθηκαν χθες στο «Ντολμά Μπαχτσέ» της Κωνσταντινούπολης. Το επόμενο κρίσιμο «ραντεβού» των δύο αντιπροσωπειών θα γίνει στην Αθήνα- είναι το μόνο στοιχείο που επιβεβαιώνει επί του παρόντος το Μέγαρο Μαξίμου και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επιλέγοντας τη διαχείριση της σιωπής όσον αφορά τις διερευνητικές μη δεσμευτικές επαφές.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να επαναλάβει τα βήματα και τις «κόκκινες γραμμές» εν΄όψει και του 62ου γύρου στην Αθήνα- του άτυπου διαλόγου που εξελίσσεται από χθες το πρωί και χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, οι κορυφαίοι παίκτες της Ευρώπης καθώς και η κυβέρνηση Μπάϊντεν. Είναι πασιφανές ότι στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών η κάθε πλευρά παρουσίασε τα δικά της προτάγματα- η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ουκ ολίγες φορές τους εθνικούς «τίτλους» που επανέλαβε χθες και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης:
«Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε δε, την φράση του πρωθυπουργού ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας και τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική. Κάποιες πληροφορίες και δημοσιεύματα βέβαια υποστηρίζουν ότι η τουρκική πλευρά έθεσε στο «Ντολμά Μπαχτσέ» τις γνωστές απαιτήσεις της για αποστρατικοποίηση των νησιών, για τον εναέριο χώρο και τις περιοχές ευθύνης για έρευνα και διάσωση, ενώ η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στην θέση για την ανάγκη διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών – ζήτημα που θεωρεί ότι είναι το κύριο πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Την ελληνική μπαγκέτα των διερευνητικών επαφών κρατά ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, οποίος έχει μετά την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα έχει την ευθύνη ενημέρωσης τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Το Μέγαρο Μαξίμου -αξίζει να σημειωθεί- διατηρεί εν τω μεταξύ χαμηλούς τόνους σχετικά με τις απόψεις του για τις διερευνητικές επαφές τις οποίες διατύπωσε εκ νέου στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό οι απόψεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Ταραντίλης ο οποίος επιχείρησε να «προσπεράσει» το πότε θα έρθουν προς ψήφιση στην βουλή τα εφαρμοστικά Πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών και αν ου βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
«Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, αυτό είναι θέμα Κοινοβουλευτικού προγραμματισμού. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, θέλω να πω ότι οι συμφωνίες αυτές με τη γειτονική χώρα συνιστούν διεθνή υποχρέωση για τη χώρα μας. Η χώρα μας τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ανεξάρτητα του γεγονότος ότι -όπως έχουμε δηλώσει- διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως χώρα τιμούμε τις Συμφωνίες», επεσήμανε ο κ. Ταραντίλης ο οποίος πάντως κάθε άλλο παρά άφησε να εννοηθεί ότι πιθανή καταψήφιση από βουλευτή της ΝΔ των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα σημάνει και διαγραφή του. Αντιθέτως φρόντισε να «αγκαλιάσει» με σεβασμό απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό τις απόψεις επαναλαμβάνοντας ότι «είναι γνωστές οι θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής».
Πώς αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης;
Η Κουμουνδούρου θέλησε να αναδείξει τη διαφορετική προσέγγιση από τον Αντώνη Σαμαρά των διερευνητικών επαφών τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει «ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά».
Σε ότι αφορά τον γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη, η Κουμουνδούρου δηλώνει ότι αναμένει από την κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση:
- για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων
- εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν “γκρίζων ζωνών”, “αποστρατιωτικοποίησης” και “περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης” και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία
- ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Το Κίνημα Αλλαγής έδωσε το στίγμα του μέσω του Εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη ο οποίος σχολίασε αρχικά κάποιες πληροφορίες, αφού, όπως υπογράμμισε:
«Η Τουρκική πλευρά -σύμφωνα με τις πληροφορίες- έθεσε σήμερα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών απαράδεκτα ζητήματα για την εθνική μας κυριαρχία. Περιμένουμε την επίσημη Κυβερνητική ενημέρωση, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδική διαφορά μας και αντικείμενο διαλόγου, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ανυποχώρητα. Υπάρχουν εθνικές κόκκινες γραμμές».
Διαβάστε ακόμη:
Mάχη μέχρις εσχάτων για τις αεροπορικές εταιρείες – Αγωνία ενόψει καλοκαιριού
Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν οι πληρωμές στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Καταστήματα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου