Την δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο της κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου το συντομότερο δυνατό και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού επιβεβαίωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ενδελεχώς τον Ελληνα πρωθυπουργό για την σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου κατά την συνεδρίαση του στις 17 Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν και αφού ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβούλευσης και με άλλα κράτη.
Πάντως η ελληνική πλευρά απέφυγε να κάνει επίσημες δηλώσεις σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Kύπριο πρόεδρο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία, παρά τις αγαθές προθέσεις που διατυπώνει στην επίσημη ανακοίνωσή της η κυπριακή πλευρά.
Τις επόμενες μέρες θα φανεί πώς διαμορφώνεται πραγματικά το τοπίο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς τα ορόσημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι πιεστικά και οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν επίσης σημαντικές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει η τελευταία παράγραφος στην ανακοίνωση της κυπριακής Δημοκρατίας που αναφέρεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τρίτα μέρη σε σχέση με το μεγάλο project του καλωδίου.
Παύλος Μαρινάκης: Είμαστε αισιόδοξοι, προσέχοντας τι λέμε
Μιλώντας νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανέφερε-ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση και την συζήτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση, ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και κυρίως για την Κύπρο.
«Επιθυμεί η Κυβέρνηση την ευτυχή κατάληξη αυτών των συζητήσεων, πολύ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και για αυτό και γίνονται όλες αυτές οι συσκέψεις.
Μπορώ να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι, προσέχοντας τι λέμε, ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος, γιατί αυτό είναι το ζήτημα.
Αυτή είναι η διάσταση η οποία συζητείται, του συγκεκριμένου έργου και θα έχουμε θετικά νέα σύντομα, αλλά ας περιμένουμε, γιατί είναι εν εξελίξει αυτές οι συζητήσεις, που το ξαναλέω, δεν έχουν καμία σχέση με γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα όλα αυτά τα οποία έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί. Είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας», υπογράμμισε.
Διαβάστε ακόμη
Ναυτιλία: Προβληματισμός για τη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα και τους δασμούς των ΗΠΑ
Σιτάρι: Σε πτωτική τροχιά παρά τις μειώσεις επιτοκίων από Fed
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα