search icon

Πολιτική

Architectural Digest: Αφιέρωμα στο «δημιουργικά ανακαινισμένο Μέγαρο Μαξίμου»

Το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων παρουσιάζει την ανακαίνιση στο Μέγαρο Μαξίμου

«Ως συνιδρύτρια της σειράς ρούχων Zeus + Dione, που τονίζει τις καλύτερες στιγμές της ελληνικής δημιουργικότητας , η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη έχει εκπαιδευμένη ματιά σε ό,τι αφορά το σχέδιο. Έτσι, όταν ο σύζυγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2019, διαπίστωσε ότι ο χώρος στον οποίο εκείνος δούλευε κυβερνώντας τη χώρα -και όπου προ πανδημίας δεχόταν τους ξένους επίσημους επισκέπτες του- δεν αποτελούσε ακριβώς διαφήμιση για την ελληνική αισθητική και τη βιομηχανία».

Με αυτά τα λόγια, το αμερικανικό περιοδικό Architectural Digest ξεκινά το αφιέρωμά του στο Μέγαρο Μαξίμου και την ανακαίνιση στους χώρους του που επιμελήθηκε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι το κτίριο που από το 1982 αποτελεί το γραφείο κάθε Έλληνα πρωθυπουργού «έχει αναγεννηθεί τιμώντας τη δημιουργικότητα, την αισθητική και την ταυτότητα της Ελλάδας».

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η φιλοσοφία της συζύγου του πρωθυπουργού για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν, όπως είπε η ίδια, «να γίνει ευπαρουσίαστο, να εξάπτει το ενδιαφέρον και να είναι αντιπροσωπευτικό του ποιοι είμαστε. Αυτό το μέρος εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον πρωθυπουργό άρεσε αυτή η ιδέα, αλλά δεν ήθελε «σε καμία περίπτωση να στείλει τον λογαριασμό της ανακαίνισης στον ελληνικό λαό». Όπως είπε η Μ. Μητσοτάκη: «Είπε “μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά δεν θα κοστίσει στο κράτος τίποτα”».

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανακαινίστηκαν τρεις κοινόχρηστοι χώροι: Ένα meeting room με ένα μεγάλο τραπέζι για συσκέψεις, ένας χώρος υποδοχής που η Μαρέβα Μητσοτάκη αποκαλεί σαλόνι και το γραφείο του πρωθυπουργού.


Η «Πανσέληνος» του Γιάννη Μόραλη και γλυπτό δέντρο της Ελένης Βερναδάκη

«Η ιδέα είναι να αλλάζουμε τα έργα Τέχνης κάθε δύο χρόνια, ώστε να προβάλλουμε το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία των καλλιτεχνών του τόπου», όπως ο Γιάννης Μόραλης και ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, τόσο στους ξένους επίσημους επισκέπτες, όσο και στους Έλληνες πολίτες, ανέφερε στο περιοδικό η Μαρέβα Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να αρχίσει να ανοίγει το γραφείο του για το κοινό μία φορά τον μήνα.

Επίσης, σύμφωνα με το περιοδικό, ένας από τους στόχους της ανακαίνισης ήταν να χρησιμοποιηθούν υλικά και μέσα που αντικατοπτρίζουν την παράδοση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ακόμη, προβάλλεται η δουλειά που κάνουν καλλιτέχνιδες που ζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου, με καταγωγή από Ελλάδα και Αργεντινή, και η ταπισερί της που αναπαριστά το φαράγγι της Σαμαριάς, καθώς και εκείνη με τίτλο «Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος», εμπνευσμένο από την «Ιθάκη» του Καβάφη.


Το έργο «Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος», της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου

Όπως αναφέρει το περιοδικό, έργα όπως τα παραπάνω παραχωρήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου από τους καλλιτέχνες για να κοσμήσουν τους χώρους του στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επόμενος στόχος είναι ο καλλωπισμός των εξωτερικών χώρων του Μαξίμου, όπου συχνά οι επίσημοι επισκέπτες της χώρας προσκαλούνται για πρωινό. Όμως, προς το παρόν η Μαρέβα Μητσοτάκη δηλώνει ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα στους εσωτερικούς χώρους του Μεγάρου.


Έργο του Γιάννη Αδαμάκου στο γραφείο του πρωθυπουργού

«Είχε να βαφτεί από το 2004, λίγο πριν η Αθήνα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε στο Architectural Digest. «Εκείνος ο καλλωπισμός», διευκρινίζει το περιοδικό, «σχεδόν δύο δεκαετίες πριν, πραγματοποιήθηκε ενόψει μιας σειράς επισκέψεων από ηγέτες χωρών που θα  βρίσκονταν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Όμως τα χρόνια που ακολούθησαν, με την οικονομική κατάρρευση, τη λιτότητα και στη συνέχεια την πανδημία, δεν ήταν πάντα ευγενικά προς την Ελλάδα».

Περιγράφοντας στο περιοδικό το γραφείο του πρωθυπουργού, η Μαρέβα Μητσοτάκη λέει: «Για κάποια χρόνια θα είμαστε οι φύλακες αυτού του μέρους. Η φιλοσοφία μου είναι ότι στους χώρους που περνάμε χρόνο αφήνουμε και ένα κομμάτι από την ψυχή μας. Πρέπει να αγαπάμε τα μέρη που μας αντιπροσωπεύουν».

Διαβάστε ακόμη

Χάος απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα

Ρύθμιση – ανάσα: Έρχεται παράταση 6 μηνών για αποπληρωμή στα κορωνοχρέη

Τουρκία: Η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν «γκρέμισε» τη λίρα

Exit mobile version