search icon

Πολιτική

Απομνημονεύματα Σόιμπλε: Το «επεισόδιο Βαρουφάκη» και το παρασκήνιο της επιμονής του για Grexit

Εκτενείς αναφορές στην ελληνική κρίση περιλαμβάνουν τα πολιτικά απομνημονεύματα του Σόιμπλε που κυκλοφόρησαν εχθές - Τι γράφει για Τσακαλώτο, Τσίπρα και την αντίληψη ότι υπήρχε «γερμανική επιβολή»

Τα πολιτικά απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας ογκώδης τόμος με τίτλο «Αναμνήσεις – Η ζωή μου στην πολιτική», κυκλοφορεί από χθες, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2024, στα γερμανικά.

Προφανώς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθ’ ημάς παρουσιάζουν οι εκτενείς αναφορές στην ελληνική κρίση από το Σόιμπλε, ο οποίος είναι σήμερα πλέον νεκρός. Το 2015, όμως, ήταν ο πιο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης.

Ακολουθεί η περιγραφή του για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των απόψεων του για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την αλήθεια σε σχέση με τη δική του επιμονή στο προσωρινό Grexit.

«Η φράση μου ‘τελειώνουν όλα στις 28 Φεβρουαρίου’ είχε γίνει σχεδόν παροιμιώδης, προέκυψε όμως από κάποια αντιπαράθεση. Διότι μόνο με ένα τέτοιο τελεσίγραφο η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει, σε κάποιο βαθμό. Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας είχε εκπνεύσει στο τέλος του Δεκεμβρίου 2014 και το παρατείναμε ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015.

Όλα θα κρίνονταν στην τελική αναμέτρηση, στην αρχή του καλοκαιριού εκείνης της χρονιάς. Για μία ακόμη φορά πηγαινοερχόμασταν, σε ρυθμό φρενίτιδας, από τη μία συνάντηση στην άλλην. Πρακτικά όμως, για πολύ μεγάλο διάστημα, επικρατούσε σχεδόν στασιμότητα.

Το γεγονός ότι ο Τσίπρας είχε προ πολλού (από το τέλος Απριλίου 2015) απομακρύνει την ατυχή επιλογή του για το ρόλο του υπουργού Οικονομικών, τον Βαρουφάκη και το ότι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ήταν πλέον ο Τσακαλώτος, δεν άλλαξε τίποτα. Ωστόσο, αφ’ ότου είχε συζητηθεί για πρώτη φορά, στα παρασκήνια των Καννών το 2011, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, η τάση να γίνει αυτό το έσχατο βήμα ενισχυόταν στους κόλπους του Eurogroup. Εν τέλει όλοι έβλεπαν ξεκάθαρα ότι, εάν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ναυαγούσαν, μια εντελώς νέα κατάσταση θα επικρατούσε.

Προσωπικά εγώ ουδέποτε, ούτε στις εμπιστευτικές συζητήσεις ούτε δημοσίως, δεν αμφισβήτησα κατά κανένα τρόπο ότι το δικαίωμα να διαλέξει το μονοπάτι που θέλει να ακολουθήσει, ανήκε στην Ελλάδα αποκλειστικά, ως κυρίαρχο κράτος. Παρόλ’ αυτά, πίστευα πως ήταν κρίσιμο για τους Έλληνες να γνωρίζουν τις εναλλακτικές λύσεις, ενώ επιπλέον 18, κυρίαρχα όπως και η Ελλάδα, κράτη της Ευρώπης είχαν το καθένα τα δικά του συμφέροντα να προστατεύσει.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version