Θέμα ωρών είναι τα «αποκαλυπτήρια» του σχεδίου της κυβέρνησης, με στόχο την μαζικότερη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την «αναχαίτιση» του κινδύνου από τη μετάλλαξη «Δέλτα», αλλά και των εμποδίων στην πρόσβαση και εξασφάλιση του αισιόδοξου σεναρίου για το αποτύπωμα της φετινής τουριστικής περιόδου στην οικονομία.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο έχει προγραμματιστεί σειρά τηλεδιασκέψεων, ώστε υπουργοί και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να λύσουν την δύσκολη εξίσωση, να μετατρέψουν προτάσεις σε πρωτοβουλίες και να αμπαλάρουν το τελικό σχέδιο, τους βασικούς άξονες του οποίου ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο μέσω «διαγγέλματος», ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό γιατί, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει μελετώντας τα νέα δεδομένα ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναζήτηση μιας πιο «έξυπνης» και αποτελεσματικής προσέγγισης όλων εκείνων -και ειδικά των νέων- που δεν έχουν ακόμη κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Το γεγονός δε, ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» θα έχει επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη μέχρι το τέλος του Αυγούστου, κινητοποιεί το Μαξίμου σε περαιτέρω και άμεσες λύσεις, που εξετάζουν ή εφαρμόζουν ήδη και άλλες χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα των 60 επόμενων ημερών, συμπεριλαμβάνει: Μια νέα και πιο «έξυπνη» καμπάνια εμβολιασμού που θα έχει στο «στόχαστρο» κυρίως τις νεότερες γενιές, συγκεκριμένα κίνητρα εμβολιασμού, «επικαιροποίηση» της επιτήρησης εισόδου στη χώρα μας με «τεστ για όλους» από χώρες «υψηλού κινδύνου» για την μετάδοση του μεταλλαγμένου ιού ( όπως η Αγγλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Πορτογαλία, η Ρωσία κα) και τοπικά περιοριστικά μέτρα για περιοχές με το «σήμα» του συναγερμού.
Ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα προς τους πολίτες που «τρενάρουν» το κλείσιμο του ραντεβού ή δεν έχουν αποφασίσει για το αν και πότε θα εμβολιαστούν;
Καταρχάς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με τη νέα καμπάνια να προσεγγίσει όλες τις κατηγορίες και τις ηλικιακές ομάδες, ώστε μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο να χτιστεί το προσδοκώμενο τείχος ανοσίας και να μην σημειωθούν πισωγυρίσματα της πανδημίας από το φθινόπωρο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στο πακέτο κινήτρων-των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η ελεύθερη είσοδος σε μαζικούς χώρους (θέατρα, συναυλιακούς χώρους, γήπεδα, κλειστά στάδια). Το μέτρο αυτό εφόσον επιλεγεί δίνει την δυνατότητα στου επιχειρηματίες (και τους ιδιοκτήτες μπαρ, εστιατορίων κα) να λειτουργήσουν με τους προ πανδημίας όρους σε κλειστούς χώρους. Κίνητρα εξετάζεται να δοθούν και σε όσους ενδιαφέρονται για εισιτήρια διαρκείας από τις ποδοσφαιρικές ομάδες τους.
Για τους νέους (18 ετών και άνω που έχουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν πλέον με όποιο εμβόλιο επιθυμούν) συζητείται κάποιο «δώρο» ή η διενέργεια κάποιας λοταρίας, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν με το κλείσιμο των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα. Τα κίνητρα θα συνοδεύονται και με αντικίνητρα, όπως συνήθως συμβαίνει. Για παράδειγμα ενδέχεται οι εργαζόμενοι που δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν να υποχρεώνονται στην διενέργεια rapid test, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να απευθύνει νέο κάλεσμα προς τους πολίτες με στόχο την επιτάχυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας που προστατεύει από τις μεταλλάξεις του ιού. «Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού είναι ο εμβολιασμός. Σήμερα είναι η μετάλλαξη Δέλτα, σε τρεις μήνες μπορεί να είναι η μετάλλαξη Έψιλον, η μετάλλαξη Κάππα. Θα υπάρχει μια μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή θα γίνει τελικά, αργά ή γρήγορα, η επικρατούσα μετάλλαξη, όπως έγινε και με τη βρετανική μετάλλαξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσπαθώντας από τις Βρυξέλλες να περιγράψει με ενάργεια την συγκυρία και την αποτροπή των κινδύνων. Στη συνέντευξη εν τω μεταξύ που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην «επίθεση» της Άνγκελας Μέρκελ ειδικά προς την Πορτογαλία (για την είσοδο τουριστών από τρίτες χώρες, όπως η Αγγλία), υπογραμμίζοντας πριν απορρίψει την επιβολή πρόσθετων περιορισμών ότι:
«Πράγματι, η κυρία Μέρκελ με μια φράση της αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik, στα πλαίσια του ψηφιακού πιστοποιητικού και άλλες που δεν το δέχονται. Είναι ακριβές αυτό. Η Ελλάδα το δέχεται, όπως έχει απόλυτο δικαίωμα να κάνει, με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ψηφιακού πιστοποιητικού. Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε όλα τα εμβόλια τα οποία έχει αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε τη δυνατότητα να δεχθούμε και άλλα. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει ήδη κατά το στάδιο της προετοιμασίας, πριν συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από το θέμα αυτό». Και κατέληξε:
«Δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση, πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιβολή πρόσθετων περιορισμών ενόψει καλοκαιριού για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας έχει ανοίξει σε επισκέπτες τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού. Δηλαδή, για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα πρέπει να έχει απόδειξη εμβολιασμού, απόδειξη προηγούμενης ασθένειας ή αρνητικό τεστ».
Διαβάστε ακόμη:
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν – Έρχονται συμψηφισμοί με φόρους
Ποια ελληνικά νησιά θα «πρασινίσουν» μετά την Αστυπάλαια
Οι μάσκες πέφτουν, αλλά το πρόστιμο των €150 παραμένει – Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται