Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η απάντηση της Ελλάδας ξεκινά ως εξής: «Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματα της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο», τονίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.
«Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. συζητούν για την ενεργειακή κρίση, θα θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και της μη τήρησης από την πλευρά της Άγκυρας της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας μ΄ αφορμή τη συζήτηση για το μεταναστευτικό που θα βρεθεί στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας.
Η ελληνική αντίδραση έρχεται λίγες ώρες μετά την ευθεία απειλή, κατά Ελλάδας και Κύπρου, από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκί.
Χθες η Άγκυρα απείλησε να παρέμβει, προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου καθώς στο οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, που θα πραγματοποιήσει βυθολογικές έρευνες έπειτα και από την έκδοση σχετικής NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, απειλεί την Κύπρο με επέμβαση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις αλλά ταυτόχρονα κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για προκλητικές ενέργειες.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς, εκπροσώπου του υπουργείου, αναφέρει τα εξής:
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Νέες προκλήσεις από την Τουρκία: Στρατιωτικές ασκήσεις στη «Γαλάζια Πατρίδα» με στόχο την Ελλάδα
Με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην «Γαλάζια Πατρίδα» απαντά η Τουρκία στις συμμαχίες που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα και κορυφώθηκαν με τις πρόσφατες υπογραφές των αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα πρόκειται για την άσκηση ναρκοπολέμου «Νουσρέτ 2021» στο Βόρειο Αιγαίο και της μεγαλύτερης έκτασης -προετοιμασίας θαλάσσιου πολέμου- «Ανατολική Μεσόγειος 2021» από την 1/11/2021.
Στην άσκηση ναρκοπολέμου, ανοιχτά των Δαρδανελίων λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Κατάρ, Λιβύη, Μπαγκλαντές, αλλά και χώρες του ΝΑΤΟ όπως Ρουμανία, Ουκρανία Βέλγιο. Ενώ στην άσκηση «Αν. Μεσόγειος 2021», θα πάρουν μέρος ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν.
Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ασκήσεις ως απάντηση της Τουρκίας στο «πεδίο» με «τον τουρκικό στρατό να εκθέτει για ακόμα μία φορά τη δύναμη του στη θάλασσα».
Τι προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων – Το μήνυμα προς την Τουρκία
Η Ευρώπη δεν θα αποδεχτεί καμία απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς, αναμένεται ότι θα είναι το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα καταδικάσει υβριδικές επιθέσεις στα σύνορά της.
Η καταδίκη-μήνυμα αναγράφεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την προσπάθεια να υπάρξει μετακίνηση μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Εμμέσως, η αναφορά καλύπτει και την Τουρκία για τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο.
Στο προσχέδιο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά στο μεταναστευτικό. Αύριο το πρωί θα συζητηθεί η χρηματοδότηση Σύρων προσφύγων και κοινοτήτων που φιλοξενούνται στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.
Διαβάστε ακόμα:
Sitel: Η πρώτη «φουρνιά» από τις 1.000 προσλήψεις του αμερικανικού «κολοσσού» στην Ελλάδα
Evergrande: Πλήρωσε τόκους ομολόγου $83,5 εκατ. λίγες ώρες πριν λήξει η περίοδος χάριτος