search icon

Πολιτική

Αντώνης Σαμαράς: Άγρια επίθεση στον πρωθυπουργό, αποκαλεί μειοδότη και τον Γεραπετρίτη

Ο Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης καθώς και ο Κύπριος πρόεδρος, κ. Χριστοδουλίδης χαριεντίζονταν με Ερντογάν και Ράμα» - Ζητά την «εκπαραθύρωση» Γεραπετρίτη - Προτείνει για ΠτΔ τον Κ. Καραμανλή

Ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική που ασκεί – ειδικά στην εξωτερική πολιτική – εξαπολύει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας δε, εμμέσως πλην σαφώς την «εκπαραθύρωση» του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο ΒΗΜΑ της Κυριακής εγκαλεί την κυβέρνηση πως καλλιεργεί κλίμα «ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά την ώρα μάλιστα που η γείτονα έχει αυξήσει το επίπεδο των διεκδικήσεων και των προκλήσεών της. Σχολιάζει δε παράλληλα πως, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, κάποιοι πρέπει «να σταλούν σπίτι τους» από τον πρωθυπουργό, εφόσον έχουν πει «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες».

Αντίστοιχα ο πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά λέγοντας: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο να προταθεί ο ίδιος από τον κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνοντας πως «θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».

Ώρα αποφάσεων στο Μαξίμου για τον Σαμαρά

Την ίδια ώρα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν υπάρχει προς το παρόν δημόσια τοποθέτηση ή σχολιασμός για τις συγκεκριμένες δηλώσεις, καθώς βρίσκεται εν εξελίξει μία συζήτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου ως αντίδραση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του protothema.gr, έως το απόγευμα θα έχει υπάρξει απάντηση από την πλευρά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως κατά τις ίδιες πηγές, η συνέντευξη του κ. Σαμαρά εξετάζεται με βάση δύο διακριτούς άξονες. Από την μία βρίσκεται η πολιτική τοποθέτηση αναφορικά με την πρόταση να είναι ο κ. Καραμανλής Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από την άλλη η κλιμάκωση της κριτικής προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Κριτική για τα ελληνοτουρκικά και τον Γιώργο Γεραπετρίτη

Στην συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως «η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις» κατηγορώντας επίσης την Αθήνα για αφελή «επίκληση γενναιότητας» υπογραμμίζοντας δε πως, αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».

Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς εξήγησε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».

Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη

Ο κ. Σαμαράς, δίχως να τον κατονομάζει, ζητά την αποπομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή στέκεται δήλωσή του στην οποία έχει πει πρόσφατα, «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε μία ήρεμη γειτονιά».

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr

Exit mobile version