Την πρότασή του για μια ισχυρή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος υποστήριξε ότι για τη ΝΔ «το αναπτυξιακό όραμα της χώρας ταυτίζεται με το αναπτυξιακό σχέδιο 5-10 μεγάλων επιχειρήσεων».
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε επίσης ότι με το νέο νόμο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, η θέση των εργαζόμενων στη χώρα μας υποβαθμίζεται περαιτέρω, ενώ με την ομιλία του στο ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα “Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον”, που συνδιοργάνωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πρότεινε συγκεκριμένα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα τα εξής:
«1.Τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων (με συνεργασίες και δικτυώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας. Ώστε να μπορούν να προχωρήσουν ευκολότερα σε εξειδίκευση, τεχνολογικό μετασχηματισμό και να αναζητήσουν νέες αγορές, να έχουν βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές.
2.Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για επενδύσεις μικρομεσαίων στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιοτεχνικά πάρκα κλπ. Το ανέφερα και προηγουμένως, είναι απαράδεκτο, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, η κυβέρνηση να διαθέτει τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης στις τράπεζες, οι οποίες αποφασίζουν, με τα δικά τους κριτήρια ποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν. Με αποτέλεσμα στρατηγικά να πηγαίνουν τα χρήματα στο ήδη γνωστό πελατολόγιο των τραπεζών.
Είχαν το θράσος μάλιστα, στην πρόσφατη αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου, να αυξήσουν κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα δάνεια προς τις τράπεζες και όχι την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το πρόβλημα, λοιπόν, ξεκάθαρα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή εργαλεία. Δεν υπάρχει διάθεση, γιατί επικρατεί η ιδεοληψία του κ. Μητσοτάκη και ισχυρά συμφέροντα που πολύ απλά ήδη δανείζονται απ’ τις τράπεζες και η μόνη τους αγωνία είναι να δανείζονται ακόμα πιο φθηνά εις βάρος όλων υμών.
Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, όταν του πρότεινα πριν 8 μήνες να σχεδιαστεί η αναθεώρηση του ταμείου προς όφελος του ΕΣΥ, των μικρομεσαίων, της πράσινης μετάβασης, δήλωνε ότι πρέπει να μου δώσουν το “Νόμπελ ασχετοσύνης”, διότι το Ταμείο Ανάκαμψης –όπως υποστήριζε- δεν αναθεωρείται . Προχθές, ανακοίνωσε την αναθεώρηση του. Το λέω για να αξιολογήσετε την αξιοπιστία του. Έφτασε στο σημείο να διαψεύδει ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό.
3.Για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, προτείνουμε πραγματικές ρυθμίσεις σε 120 δόσεις, με κούρεμα 30% για τους συνεπείς. Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για δημιουργία μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανή αφερεγγυότητα και επισήμανση της ανάγκης άμεσης αντίδρασης μέσω των Επιμελητηρίων.
4.Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε επαναφορά του νόμου ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια και κανόνες για τη λειτουργία των funds, ώστε να τεθεί τέλος στις εκβιαστικές πρακτικές.
5.Κίνητρα για νέες προσλήψεις με πλήρη απασχόληση, με επιδότηση επί τέσσερα έτη των εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.
6.Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
7.Να ασκήσουμε πίεση στις Τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις ,έξοδα στο e-banking και άλλου τέτοιου είδους χρεώσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ως Ευρωβουλευτής είχα καταθέσει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η απάντηση που είχα λάβει ήταν ότι στην Ελλάδα αυτό το μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί από τις δύο διαδοχικές κυβερνήσεις. Κυρίως επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, έχει κλιμακωθεί το φαινόμενο. Δεν μπορεί να θέλουμε να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, να θέλουμε να συνδέσουμε τα POS με τις ταμειακές μηχανές και οι τράπεζες να μη θέλουν να συνεισφέρουν σε αυτά τα κίνητρα. Χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Και απ’ ότι φαίνεται απ’ την κερδοφορία των τραπεζών, δεν έχουν καμία διάθεση να συνεισφέρουν. Γι’ αυτό λέγαμε προεκλογικά, το είπαμε και από τη ΔΕΘ, να φορολογηθούν τα υπερκέρδη τους, που το πρώτο εξάμηνο έχουν τριπλασιαστεί, ως μερίδιο της δικής τους συνεισφοράς ιδίως αυτή τη δύσκολη στιγμή. που επείγει η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Ήδη έχουμε θέσει στη Βουλή το πρόβλημα με τις προμήθειες και τις χρεώσεις των μηχανημάτων POS, διότι σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων στην Ελλάδα συνδέεται με όρια στις χρεώσεις των συναλλαγών. Άλλο ένα «δώρο» της κυβέρνησης στις τράπεζες.
8.Να δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η πράσινη μετάβαση και η μείωση του κόστους παραγωγής.
9.Στενή συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, εργοδοτών, και οργανώσεων των εργαζομένων, για την αξιοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης των δεξιοτήτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ για παράδειγμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών της ΕΕ αναφορικά με τις δεξιότητες».
Διαβάστε ακόμη:
Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο
Γιατί οι μετοχές πέφτουν… παντού – Το «μάρμαρο» των υψηλών επιτοκίων και οι εκροές ρεκόρ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ