Με καθαρές θέσεις και προτάσεις για την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στάση της Ελλάδας ως χώρα της Ε.Ε. προσέρχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτική ομάδας του ΚΙΝΑΛ, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα.
Ο κ. Ανδρουλάκης έχει από την πρώτη στιγμή καταδικάσει χωρίς αστερίσκους την εισβολή στην Ουκρανία (στη λογική ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους) και έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην Ευρώπη κατηγορώντας την ότι δεν έκανε όσα έπρεπε για την αποφυγή της κρίσης. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι με την πλευρά της Ευρώπης, της οποίας «η φυσιογνωμία τώρα κρίνεται» και επισημαίνει την ανάγκη κοινής εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας καθώς και της ύπαρξης εργαλείων αποτροπής των κινδύνων.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πιστεύει ότι η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανθρωπιστική βοήθεια και στην μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ουκρανία, τονίζει ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα με τον ρωσικό λαό αλλά με την βάρβαρη εισβολή του Πούτιν, ενώ για την αποστολή οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία υπογραμμίζει απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι για αυτά τα μείζονα θέματα είναι αναγκαία η συνεννόηση και η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων πριν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. «Επί της ουσίας, η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, που οφείλει να συμβάλει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου που παραβιάστηκε κατάφωρα με τη ρωσική επίθεση. Υπ’ αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στη συμμετοχή στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια», εξηγεί στους συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να αποστείλουν οπλισμό στην Ουκρανία. Από χθες μάλιστα – συμπληρώνουν στελέχη του κόμματος- και η ίδια η ΕΕ ανέλαβε να προμηθεύσει την Ουκρανία με οπλισμό 450 εκ ευρώ, ενεργοποιώντας παράλληλα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, με απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών.
Το μοντέλο αυτό πρέπει για το ΠΑΣΟΚ να ισχύει σε κάθε περίπτωση και να ακολουθείται και στο μέλλον με τη λήψη ανάλογων μέτρων. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφράζεται στην πράξη, είτε μέσω της ενίσχυσης του εξοπλισμού συμμαχικών κρατών είτε με εμπάργκο όπλων σε τρίτες χώρες», είναι η φράση που εκφράζει την θέση της Χαριλάου Τρικούπη.
Ενεργειακή κρίση και το μοντέλο αναχαίτισης
Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει δε έτοιμη παλέτα προτάσεων την οποία και θα παρουσιάσει για την ανάπτυξη της χώρας με την έγκαιρη αναχαίτιση των αρνητικών επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και των κοινωνικών ανισοτήτων.
Στην παλέτα κυριαρχεί το σοσιαλδημοκρατκό χρώμα που παραπέμπει σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης αναγκαίο και ικανό- σύμφωνα με το Νίκο Ανδρουλάκη- να απαντήσει δυναμικά στα μείζονα ζητήματα που ανέδειξε με δραματικό τρόπο και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πιστεύει καταρχάς ότι το σχέδιο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης πηγαίνει …στον κάλαθο των αχρήστων, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από το φυσικό αέριο. «Μια χώρα πρέπει να κάνει καλύτερη διανομή ρίσκου», λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μέσα στην ενεργειακή κρίση αύξησε κατά 24% την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο , όταν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης μείωσαν σημαντικά την εξάρτησή τους.
Ο ίδιος -και ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής- σκοπεύει να παρουσιάσει πλήρες πλάνο για την δίκαιη μετάβαση από τα ορυκτά στα πράσινα καύσιμα με την ομιλία του αυτήν την εβδομάδα στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και με «διαρκείς» παρεμβάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η Ευρώπη άλλωστε δείχνει ότι κινείται πλέον όλο και πιο έντονα προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο Φρανς Τίμερμανς, έμπειρος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρώτος αντιπρόεδρος της της Ε.Ε φαίνεται ότι θα επιφορτιστεί με την συγκρότηση σχεδίου για το πως η Ευρώπη θα περιορίσει σταδιακά την εξάρτηση από το φυσικό αέριο.
Για το Νίκο Ανδρουλάκη προτεραιότητα του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου που θέλει να προωθήσει και στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές. Λέει συχνά ότι «χρειάζεται ένα σύγχρονο δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, όπου οι πιο φτωχοί Έλληνες θα μπορούν να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες για να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν και να είναι θωρακισμένοι από ενεργειακές πιέσεις». Επίσης προσθέτει ότι «χρειάζονται εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες για κτηνοτρόφους, αγρότες, μεταποιητές, ώστε να έχουν φθηνότερο κόστος παραγωγής τα επόμενα χρόνια». Προς την αξιοποίηση αυτού του στόχου προτείνει τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- «το κοινό εργαλείο ανάπτυξης για την Ευρώπη που οι σοσιαλδημοκράτες επιδίωκαν εδώ και χρόνια, αλλά εισέπρατταν τη χλεύη της Δεξιάς», εξηγεί κάνοντας σφοδρή επίθεση και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την διαχείριση των διάφορων κρίσεων.
Ένα σημαντικό project που χαρακτηρίζει βάση κινήτρων για να βρουν τα νέα ζευγάρια φτηνή κατοικία είναι το πρόγραμμα «κοινωνικής κατοικίας». Θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες μέρες. Συμπεριλαμβάνει βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν, άλλες χώρες και δη του ευρωπαϊκού Νότου. «Το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει ως το τέλος του 2023, την ολοκλήρωση προγράμματος ανακαίνισης μόλις 100 διαμερισμάτων (70 στον Δήμο Αθηναίων και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης) για 250 δικαιούχους», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη φέρνουν το παράδειγμα της Ισπανίας που έχει εντάξει στο Εθνικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα για την κατασκευή κοινωνικών ενοικιαζόμενων κατοικιών σε ενεργειακά αποδοτικά κτήρια, με στόχο την κατασκευή τουλάχιστον 20.000 νέων κατοικιών για σκοπούς κοινωνικής μίσθωσης, κυρίως σε περιοχές όπου η κοινωνική στέγαση είναι επί του παρόντος ανεπαρκής. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για αντίστοιχες ισχυρές πρωτοβουλίες επίσης στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας ότι με την παρουσίαση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ο δρόμος για την μάχη αναδιαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, ώστε να συμπεριλάβει εκτός από την ιδιοκατοίκηση και την «κουλτούρα» της κοινωνικής ενοικίασης.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να ασκεί κοινωνική στεγαστική πολιτική. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας συγχωνεύθηκε το 2012 με τον ΟΑΕΔ. Το 2021 υπήρξε μία Υπουργική Απόφαση για τον διαμερισμό κάποιων διαμερισμάτων από το απόθεμα που ήδη υπάρχει και μέχρι τώρα είχαν μείνει αδιάθετα», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη και συνεχίζει στον ίδιο επιθετικό τόνο: «Το πρόβλημα στέγασης στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιαίτερα όσον αφορά τους ανθρώπους που πρέπει να νοικιάζουν την κατοικία τους. Συγκεκριμένα το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που πληρώνει πάνω από το 40%, του εισοδήματός του για στέγαση, στην Ελλάδα ήταν 36,2%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 9,4%. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 83,2% για την Ελλάδα όσον αφορά τους ανθρώπους που νοικιάζουν το σπίτι στο οποίο μένουν, 62,1% των νοικοκυριών να δίνει πάνω από το μισό εισόδημά του, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 14,2 %».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι δραματικές εξελίξεις απαιτούν άλλωστε, σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, άμεσες και γενναίες απαντήσεις στην αναμενόμενη μεγέθυνση της ενεργειακής κρίσης. Το κόμμα του έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ακρίβεια (όπως η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά-είδη διατροφής στο 6% μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για το 2022,νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους για να αποκτήσουν αξιοπρεπείς κατώτερες συντάξεις), ενώ για τον αγροτικό κόσμο εισηγείται μεταξύ άλλων: α) επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων, η οποία θα έχει να κάνει με το κόστος αύξησης της ενέργειας που μεταφέρεται στο κόστος παραγωγής του λιπάσματος, β) επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου για τους πραγματικούς παραγωγούς γ) πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Διαβάστε ακόμη:
Το δίδυμο του SWIFT που θα κάνει πράξη τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών
Ρωσικός «βομβαρδισμός» στις αγορές
Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας τα νέα μέτρα «άμυνας» απέναντι στην ακρίβεια και η ελληνική πρόταση