search icon

Πολιτική

Ανδρουλάκης: Διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας αν λάβουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό

Περιέγραψε τις βασικές προγραμματικές προτεραιότητες για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τους κρίσιμους τομείς και τη νέα γενιά, ενώ επέμεινε στο ζήτημα των υποκλοπών λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, όχι όμως στο πολιτικό σύστημα

Σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες προσπάθησε να οικοδομήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, περιγράφοντας μέσω της τηλεμαχίας τις δεσμεύσεις του όσον αφορά στη στάση του ΠΑΣΟΚ την «επόμενη μέρα» των εκλογών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι όσα λέει προεκλογικά θα επιχειρήσει να τα κάνει πράξη μετεκλογικά, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει -τουλάχιστον με δική του ευθύνη- ζήτημα ακυβερνησίας και επανέλαβε ότι αν θα λάβει ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα προχωρήσει στη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Περιέγραψε τις βασικές προγραμματικές προτεραιότητες για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, τους κρίσιμους τομείς και τη νέα γενιά, ενώ επέμεινε στο ζήτημα των υποκλοπών λέγοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, όχι όμως στο πολιτικό σύστημα» κι ότι στόχος του  είναι «να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες, αυτοί που έπαιζαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στην Ελλάδα και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας». Εναντιώθηκε συγκεκριμένα στο «καθεστώς ατιμωρησίας» και τάχθηκε υπέρ της απονομής δικαιοσύνης που ισχύει για όλους.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ο κ. Ανδρουλάκης έκανε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη διαφωνώντας ανοιχτά με το οικονομικό/αναπτυξιακό/θεσμικό μοντέλο διακυβέρνησης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για λαϊκισμό και ισχυροποίηση του πελατειακού κράτους και πρότεινε ένα πλάνο για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, που η κοστολόγηση φτάνει το ένα δις ευρώ και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, (όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010), συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία. Απάντησε θετικά στην πρόταση για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοκσοπικών πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας όμως ότι κεντρική επιδίωξη πρέπει να είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και το εθνικό απολυτήριο, ώστε οι μαθητές να μην κρίνονται από μία εξέταση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Αναφερόμενος στις εκλογές στην Τουρκία και τις εξελίξεις από κει και πέρα επεσήμανε ότι χρειάζεται ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν θετικό το αποτύπωμα της παρουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη στην τηλεμαχία και υπογραμμίζουν τον «τίτλο» του εγχειρήματός τους για πολιτική αλλαγή. ««Μαθήματα αξιοπιστίας από τους λαϊκιστές με γραβάτα ή χωρίς γραβάτα δεν θα πάρουμε», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκη προσερχόμενος στην ΕΡΤ. Και εξήγησε τι εννοεί: ««Όποτε χρειάζεται κάνουμε επίθεση, όποτε χρειάζεται κάνουμε άμυνα. Η επίθεση είναι αναγκαία όταν δεχόμαστε επιθέσεις από fake news. Είμαι μετριοπαθής δεν μου αρέσει να αντιπαρατίθεμαι χωρίς λόγο. Όταν υπάρχουν προβοκατόρικες αντιλήψεις για τη συνεργασία με τον Βαρουφάκη ή ότι είμαστε αντίθετοι με τον φράχτη στον Έβρο… απαντάμε. Μαθήματα φιλοευρωπαικής πορείας και αξιοπιστίας στο ΠΑΣΟΚ από τους λαϊκιστές με γραβάτα ή χωρίς γραβάτα δεν θα πάρουμε».

Κατά τους έξι κύκλους της συζήτησης ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε τα εξής για την:

Οικονομία

«Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη πρώτη ερώτηση που δέχθηκε για το αν επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας υπάρξει πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

«Ουδέποτε έχω δεχθεί επίσημη πρόταση από τον κύριο Μητσοτάκη. Σε μία ομήγυρη δημοσιογράφων μου είπε “αν θέλετε να συναντηθούμε”», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ για το αν η άρνηση να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημαίνει και άρνηση να δει ξένους ηγέτες. «Θέλω να σας πω ότι είμαι ένα χρόνο πρόεδρος και έχω συναντήσει πάνω από έξι ή πέντε αρχηγούς κρατών ευρωπαϊκών. Για το θέμα των εθνικών θεμάτων, για μένα το μεγάλο επίδικο αυτής της συζήτησης και αυτό που πρέπει να τεθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, είναι τι θα κάνουμε με την Τουρκία – η Τουρκία έχει εκλογές την προσεχή Κυριακή. Θα έχουμε Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου, και οι δύο προκαλούν τις συνθήκες καλής γειτονίας. Τι κάνει η Ελλάδα για μένα; Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον, ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Άρση του βέτο – όσο υπάρχει ομοφωνία δεν θα υπάρχουν ουσιαστικού χαρακτήρα κυρώσεις εναντίον της τουρκικής ηγεσίας. Δεύτερον, τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά, είναι ευρωτουρκικά οπότε και στον Έβρο πρέπει να βάλουν απ’ την τσέπη τους οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Στο θέμα του ευρωστρατού να στηρίξουμε την πολιτική ώστε να μην πληρώνει ο ελληνικός στρατός δισεκατομμύρια για να προστατεύει τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Να γίνεται με ευρωστρατό», είπε χαρακτηριστικά.

Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

«Το παρακράτος δε χτύπησε μόνο εμένα αλλά και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς για το αν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη για να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών.

«Αυτή η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα αλλά όπως είδατε, και προχθές με το πόρισμα της PEGA – της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ένα υψηλό ενδιαφέρον, γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε θέματα που αφορούν τους θεσμούς της χώρας, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διάκριση των εξουσιών. Εγώ εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά δυστυχώς δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα και δεν είμαι μόνο εγώ είναι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Διότι είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους οι οποίοι στήνουν ένα τέτοιο παρακράτος – και μέσω της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, όπου το κόμμα σου έχει πλειοψηφία να δημιουργείς μία ασπίδα σε ένα στενό συγγενή, δύο σημαντικούς επιχειρηματίες οι οποίοι εμπορεύονταν τα παράνομα λογισμικά», δήλωσε για το θέμα.

Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

«Αυτό που είπε σήμερα (ο κ. Μητσοτάκης) ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία το έχει καταλάβει κάθε μέσος πολίτης. Κίνδυνο αποτελούσα για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό παρακολουθήθηκα κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών. Και βέβαια αυτό που είπε δε φτάνει. Ο στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτοί που έπαιζαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στην Ελλάδα και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας», τόνισε επανερχόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών και πρόσθεσε ότι έχει σταθερή στάση για τους θεσμούς στη χώρα μας και για τα ζητήματα της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους.

Περιβάλλον και Ενέργεια

«Αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της Δ.Ε.Η. ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν μια πλειοψηφία. Οπότε το Ελληνικό Δημόσιο διορίζει και τον πρόεδρο και τον διευθύνων σύμβουλο και καθορίζει την πολιτική της Δ.Ε.Η. Έτσι κι αλλιώς. Πάλι το κράτος κάνει κουμάντο, όποτε αυτό είναι μία πρόταση η οποία δεν αλλάζει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με τη ΔΕΗ ενώ υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης της απολιγνιτοποίησης με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση και έβαλε εναντίον της κυβέρνησης για την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο.

Νέα Γενιά

«Οι νέοι μας έχουν πολλά εφόδια, αλλά ελάχιστες ευκαιρίες. Πρέπει να φρενάρουμε το brain drain με καλές θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη. Να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια με την κοινωνική κατοικία, όπως το κάνει η Πορτογαλία», είπε σχετικά με τις πολιτικές για τη νέα γενιά, ενώ όταν ρωτήθηκε εκ νέου τι εννοεί όταν λέει ότι «θα πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι χαρακτήρισε «έγκλημα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Μένοντας στα θέματα της νέας γενιάς και στην επισήμανση του κ. Τσίπρα ότι συμφωνεί με την πρότασή του να οριστούν με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό οι επικεφαλής, οι διοικήσεις σε νοσοκομεία και σε Οργανισμούς, πρόσθεσε με δηκτικό ύφος ότι χαίρεται διότι έτσι ο κ. Τσίπρας δεν θα τοποθετήσει ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ξανά διοικητή νοσοκομείου, όπως έγινε στη Σαντορίνη επί των ημερών του.

Ελεύθερο Σχόλιο

«Εγώ ό,τι λέω σήμερα, αυτό θα κάνω αύριο. Λέω λίγα πράγματα, γιατί δεν θέλω αύριο να μου πει κάποιος πολίτης ότι τον απογοήτευσα. Διαφάνεια παντού, αξιοκρατία, έλεγχοι, ισχυρή δημόσια Παιδεία για το μέλλον, ανάπτυξη και προοπτική είναι οι στόχοι μας. Δεν θέλουμε μια χώρα real estate, ένα απέραντο ξενοδοχείο. Με ισχυρή εντολή μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια», διευκρίνισε  ο κ. Ανδρουλάκης και έκλεισε το «αφήγημα» συμπληρώνοντας «αυτό είναι το πιστεύω μου».

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές 2023:To «debate» των Οίκων Αξιολόγησης – Οι προβλέψεις και η επενδυτική βαθμίδα

Η Ζωή… ξανάρχεται, η ταραχή στα ψάρια, του Παντελή του λείπουν 700 και το μέρισμα στη ΔΕΗ

Εφορία: Άνοιξαν οι εφαρμογές για όσους εισέπραξαν αναδρομικά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version