search icon

Πολιτική

Ανασχηματισμός: Οι κινήσεις που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν και μετά

Κινήσεις κεφαλαιοποίησης της εμπιστοσύνης -που δείχνει η πλειοψηφία της κοινωνίας για τις επιλογές της κυβέρνησης, από την εκλογική νίκη της ΝΔ μέχρι σήμερα- εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου – Ποια κυβερνητικά στελέχη πρόκειται να αναβαθμιστούν

First cabinet meeting of the new government , at the Greek parliament, in Athens, on July 10, 2019 / Πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νεας κυβέρνησης, στην Βουλή, Αθήνα, στις 10 Ιουλίου, 2019

Ο νέος πολιτικός κύκλος που ξεκινά από τη φετινή 7η Ιουλίου -ημέρα που η ΝΔ κλείνει δύο χρόνια στην εξουσία– αποτελεί τόσο για το Μέγαρο Μαξίμου όσο και για το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών έναν σημαντικό σταθμό, αλλά και μια ευκαιρία περαιτέρω ισχυροποίησης της θέσης τους στο πολιτικό σκηνικό.

Στις συζητήσεις τους σημειώνουν την υψηλή αποδοχή του κόσμου και την αντοχή της κυβέρνησης παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που επέβαλε η πανδημία. Τονίζουν ότι όσο καταγράφονται επιτυχίες τόσο θα πολλαπλασιάζονται και οι προσδοκίες του κόσμου και εκτιμούν ότι η καθαρή στόχευση για την επόμενη μέρα της πανδημίας οικοδομεί την αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των στόχων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτει εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες, στη λογική αξιοποίησης της «στιγμής» με τις δυνατές δημοσκοπικές επιδόσεις της κυβέρνησης και το «αφήγημα» που συμπίπτει χρονικά και συνδέεται με την έγκριση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε δε, μιλώντας την Παρασκευή σε συνεδρίαση στελεχών της ΝΔ στην Πειραιώς, να επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να στηθούν κάλπες μέσα στο 2021. Μάλιστα, συμπλήρωσε το «μήνυμα» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «το έχω πει και το εννοώ, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Η δήλωση, πάντως, του πρωθυπουργού ότι θα στήσει κάλπες όχι νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει όλους όσοι δεν επιθυμούν αλλαγές και δη δομικές στο κυβερνητικό σχήμα το επόμενο διάστημα. Οι σχετικές συζητήσεις δίνουν και παίρνουν στα κυβερνητικά γραφεία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ή και που εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός το μομέντουμ ενισχύοντας το κυβερνητικό σχήμα τώρα: την ώρα που αναμένεται η έγκριση του ελληνικού σχεδίου και η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων και που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει δύο χρόνια στην εξουσία.

Κάποιοι άλλοι θεωρούν καλή βάση επανεκκίνησης το διάστημα γύρω από τη φετινή ΔΕΘ. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία που υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει γύρω από την αλλαγή του χρόνου, ώστε να είναι και «εκλογικός».

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν ανοίγει τα χαρτιά του στους συνομιλητές του. Ούτε για τον χρόνο, ούτε και για το προφίλ ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες υπογραμμίζουν τη σημασία που δίνει ο πρωθυπουργός στην ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας βγαίνοντας από την περιπέτεια της πανδημίας- και με δεδομένη την πρόκληση αξιοποίησης κάθε δυνατότητας που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένει έγκριση του σχεδίου εντός του Ιούνη και την πρώτη εκταμίευση κονδυλίων μέσα στον Ιούλη τροφοδοτεί επίσης το σενάριο για τις αναγκαίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. «Ώστε όλοι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί να έχουν τον χρόνο να προετοιμάσουν καλύτερα τα πεδία της μάχης», επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος που πιστεύει στην ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο.

Θα δημιουργηθεί υπουργείο ειδικά για τη διαχείριση του πλάνου του Ταμείου Ανάκαμψης; Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί το πλάνο αναβάθμισης σε υπουργό Οικονομικών του Θόδωρου Σκυλακάκη και την ανάληψη καθηκόντων για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης από τον Κυριάκο Πιερρακάκη με την ταυτόχρονη δημιουργία υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάκαμψης. Ο κ. Πιερρακάκης βέβαια εκτός από την αναγνώριση της συμβολής του για την ψηφιακή μετάβαση και την εμβολιαστική διαδικασία, έχει μπροστά του να υλοποιήσει τον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου, που αφορά στις νέες ψηφιακές δυνατότητες προς όφελος των πολιτών, όπως την ψηφιοποίηση του κτηματολογίου, των εκκρεμών συντάξεων κ.ά.

Το σίγουρο είναι ότι μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης αναδείχτηκαν και άλλα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και κάθε άλλο παρά αποκλείεται η αναβάθμισή τους στον προσεχή ανασχηματισμό, όποτε κι αν γίνει. Ρόλο στο υπουργικό συμβούλιο ακούγεται ότι ενδέχεται να αποκτήσουν νυν γενικοί γραμματείς και στελέχη, όπως ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος πιστώνεται σημαντικό μέρος της επιτυχίας της εμβολιαστικής διαδικασίας, ο γ. γρ. Συντονισμού της προεδρίας της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος έχει εκ των πραγμάτων ασχοληθεί με το ευρύ φάσμα των αρμοδιοτήτων του κ.ά.

Τα σενάρια ανασχηματισμού συμπεριλαμβάνουν ενδιαφέρουσες αλλά και συγκρουόμενες εκτιμήσεις για τα κριτήρια του κ. Μητσοτάκη μπροστά στο δίλημμα, ενώ «φουντώνουν» από τις δηλώσεις στενών συνεργατών του.

Η δημόσια παρέμβαση για παράδειγμα του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη θεωρήθηκε από ορισμένους προαναγγελία ανασχηματισμού. Τι είπε ο κ. Γεραπετρίτης με την φράση του περί της… ποδοσφαιρικής ενδεκάδας; Ότι δεν αποδίδουν όλοι το ίδιο.

Μία ημέρα κλήθηκε να σχολιάσει την… ποδοσφαιρική ατάκα του κ. Γεραπετρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία με την απάντησή της υπενθύμισε επί της ουσίας ότι ο εκάστοτε ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και διαρκής η διαδικασία αξιολόγησης των υπουργών. “Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη και την μεγάλη εικόνα για ολόκληρη την κυβέρνηση. Και προφανώς, όλοι και όλα αξιολογούνται”, δήλωσε η κυρία Πελώνη αποφεύγοντας να αφήσει “χαραμάδες” για τις αποφάσεις και τον χρόνο που ο πρωθυπουργός θα επιλέξει για τις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Στην ίδια «γραμμή» ήταν και η απάντηση που έδωσε και ο κ. Άκης Σκέρτσος δηλώνοντας ότι δεν είναι δική του δουλειά η αξιολόγηση των κυβερνητικών και ότι πρόκειται για αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του Ιούνη την προώθηση του προγραμματισμένου και πυκνού νομοθετικού έργου, με έμφαση στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής και κοινωνικής ατζέντας. Βασικός σταθμός θεωρείται η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες και των άλλων νομοσχεδίων που έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της κατάθεσης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Στον ευρύτερο σχεδιασμό των βημάτων προς τα δεύτερα γενέθλια της κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι -παρότι δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις- και η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, θέμα που συζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου…

Διαβάστε ακόμη 

Κριστιάνο Ρονάλντο: Οι ψυχρές σχέσεις με τον Ανιέλι και η «χρυσή» πρόταση του Άραβα για μεταγραφή

Εννιακόσιοι νέοι ελεγκτές της Εφορίας «ξεσκονίζουν» τα νέα Ε9  

Exit mobile version