search icon

Πολιτική

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Αντίστροφη μέτρηση για τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου

Τα τρία σενάρια που επεξαργάζεται η ελληνική πλευρά ενόψει της εξόδου του τουρκικού γεωτρύπανου - «Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας», λέει ο Τσελίκ

Τις ισχυρές συμμαχίες που έχει χτίσει στην περιοχή με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, τις δεσμεύσεις αρωγής που έχουν αναλάβει, με βάση τις διμερείς αμυντικές συμφωνίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, αλλά και τη διπλωματική και στρατιωτική της ισχύ κινητοποιεί η χώρα μας, απαντώντας στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Τροφοδοτώντας συνεχώς την ένταση στην περιοχή, η τουρκική πλευρά έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις σχετικές προετοιμασίες αλλά και τις ανάλογες δοκιμές του γεωτρύπανου «Αbdulhamid Han», το οποίο είναι έτοιμο πλέον να αποπλεύσει από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, αύριο Τρίτη, 9 Αυγούστου, προς άγνωστο, επί του παρόντος, προορισμό, μια και η πορεία του θα ανακοινωθεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσα στις προθέσεις της Αγκυρας είναι, συνοδεύοντας τον απόπλου του γεωτρύπανου σε μία φαραωνικού τύπου φιέστα με τη συμμετοχή αρκετών μελών της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου του κ. Ερντογάν, να στείλει ένα διπλό μήνυμα αφενός στο εσωτερικό ακροατήριο, αφετέρου στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τις παράνομες διεκδικήσεις της εντός της ελληνικής και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Εχοντας ολοκληρώσει τις σχετικές δοκιμές των συστημάτων του, κατά την έξοδό του από το Σάββατο μέχρι και την περασμένη Τρίτη στα ανοιχτά της Μερσίνας, το «Αbdulhamid Han» αναμένει πλέον να συμπληρωθεί ο στόλος των σκαφών συνοδείας του προκειμένου να είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει το επίσημο παρθενικό του ταξίδι στη ΝΑ Μεσόγειο.

Η καταστροφή του ιστορικού νοσοκομείου της Ομογένειας στο Μπαλουκλί μετά την περίεργη πυρκαγιά μπαίνει στην «εξίσωση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη στιγμή που την Τρίτη αποπλέει το γεωτρύπανο «Αbdulhamid Han»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλευρό του γεωτρύπανου θα βρεθούν τουλάχιστον δύο συνοδευτικά πλοία, εκ των οποίων το ένα, το ανεφοδιαστικό «Ilhan», έχει ήδη δέσει δίπλα του και το δεύτερο, έχοντας από προχθές ξεκινήσει από τον Βόσπορο, διασχίζει το Αιγαίο με κατεύθυνση τη Μερσίνα όπου και αναμένεται να φτάσει εντός της σημερινής ημέρας. Πέρα από τα βοηθητικά σκάφη, το γεωτρύπανο πρόκειται να πλαισιωθεί στην αποστολή του και από τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος. Για την τουρκική πλευρά, εξάλλου, η έξοδος του γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, πέρα από τις όποιες επιχειρησιακές, έχει και μια σειρά από επικοινωνιακές προεκτάσεις.

Ο πλους του εκτιμάται πως θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο για να τονώσει τόσο το εθνικιστικό αίσθημα των Τούρκων όσο και το αρχηγικό προφίλ του κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας εν όψει και των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση, κύκλοι του Πενταγώνου θεωρούν ότι ακόμη και η επιλογή του χρόνου εξόδου του πλοίου δεν είναι τυχαία, αφού η τουρκική πλευρά αναμένεται πως στη ρητορική της θα επιχειρήσει να συνδυάσει το γεγονός με την αντεπίθεση που ξεκίνησε ο Κεμάλ εναντίον των ελληνικών δυνάμεων τον Αύγουστο του 1922.

«Οι Τούρκοι αρέσκονται στους συμβολισμούς. Την περασμένη Πέμπτη τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου υπό την ηγεσία του Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκαν στο Ανίτκαμπιρ το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Αγκυρα. Τώρα εκτιμάται πως θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν την έξοδο του γεωτρύπανου και με τις επιθετικές τους βλέψεις στα όρια της λεγόμενης “γαλάζιας πατρίδας”.

Το γεωτρύπανο για να λειτουργήσει θέλει τουλάχιστον δύο βοηθητικά πλοία. Αλλο να κουβαλάει σωλήνες και να πηγαινοφέρνει προσωπικό, άλλο τσιμέντο εφόσον τρυπήσει κ.λπ. Αναμένουμε την έλευση και του δεύτερου βοηθητικού του πλοίου για να αποκτήσουμε συνολική εικόνα ως προς το τι σκοπεύουν να κάνουν και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τότε θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είναι έτοιμο να βγει», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Να σημειώσουμε ότι το «Αbdulhamid Han» έφτασε στη Μερσίνη μόλις τον περασμένο Μάιο έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι Οκπο της Νότιας Κορέας με την αρχική ονομασία «Cobalt Explorer». Μία από τις πρώτες εργασίες που έκαναν οι Τούρκοι κατά τον ελλιμενισμό του ήταν να του αλλάξουν χρώμα. Από γαλάζιο και μπλε που ήταν αρχικά, το έβαψαν εξ ολοκλήρου με λευκό και κόκκινο χρώμα, ζωγραφίζοντας παράλληλα στα πλαϊνά του μια τεράστια τουρκική σημαία.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Exit mobile version