«Eίναι θαυμάσιος τύπος. Πανέξυπνος. Δεν ξέρω αν σκέφτεται να αποσυρθεί, αλλά αν όντως το σκέφτεται, ασφαλώς θα ήμουν ανοιχτός στην ιδέα συμμαχίας». Λόγια του Ντόναλντ Τραμπ πριν από λίγες ημέρες, με τα οποία υποδέχτηκε την απόσυρση του Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι Τζούνιορ (RFK Jr) (κεντρική φωτο κειμένου) από την προεδρική κούρσα για τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Θεωρώντας ότι αυτή η κίνηση του γιου του δολοφονηθέντα Ρόμπερτ Κένεντι, του θρυλικού Μπόμπι, αλλά και ανιψιού του επίσης δολοφονηθέντα προέδρου Τζον Κένεντι θα λειτουργήσει προς δικό του όφελος.
Μικρή -ή μάλλον καμία- σημασία έχει ότι πριν από λίγους μήνες ταύτιζε τον RFK Jr με τον Μπάιντεν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος είναι πιο αριστερός». Τώρα αφήνει ακόμα ανοιχτό και το ενδεχόμενο χρησιμοποίησής του στην κυβέρνησή του, εάν και εφόσον φυσικά ο ίδιος αναδειχθεί πρόεδρος.

Το 5ο ορόσημο στην κούρσα;

Οι ανατροπές συνεχίζονται, λοιπόν, στο προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ εν όψει της 5ης Νοεμβρίου. Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, μόλις στο τελευταίο δίμηνο, υπήρξαν ήδη τέσσερα καθοριστικά ορόσημα. Τα δύο πρώτα φάνηκε να γέρνουν την πλάστιγγα των προγνωστικών υπέρ του Τραμπ. Πρώτα, η κατά κράτος νίκη του επί του ασθμαίνοντος να κρατήσει ζωντανή την παρουσία και τη σκέψη του Τζο Μπάιντεν στο debate-βατερλό του απερχόμενου προέδρου, στις 27 Ιουνίου. Το δεύτερο, όταν το απόγευμα της 13ης Ιουλίου ο πρώην πρόεδρος γλίτωνε κατά ανέλπιστο τρόπο από τις φονικές σφαίρες ενός νεαρού επίδοξου δολοφόνου του, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Ακολούθησαν άλλα δυο γεγονότα, ανατρεπτικού χαρακτήρα, που εξισορρόπησαν τα πράγματα. Η ανακοίνωση Μπάιντεν, στις 21 Ιουλίου, ότι αποσύρεται από την κούρσα διεκδίκησης μιας δεύτερης θητείας στον Λευκό Οίκο και δύο ημέρες αργότερα η επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Εναν μήνα μετά, το ερώτημα που προστέθηκε στους προβληματισμούς και τις συζητήσεις των επιτελείων των δύο μονομάχων, των πολιτικών αναλυτών και των ειδικών εκλογολόγων, όπως και της κοινής γνώμης είναι αν το επόμενο ορόσημο αυτής της πολυτάραχης, ανατρεπτικής και εν πολλοίς τοξικής προεκλογικής περιόδου θα επηρεάσει ανάλογα το κλίμα και τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Ποιο είναι αυτό; Η 23η Αυγούστου και η ανακοίνωση του τρίτου -ανεξάρτητου- υποψήφιου Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του από τις Πολιτείες εκείνες όπου έχει -δημοσκοπικά τουλάχιστον- τη δυνατότητα να επηρεάσει αρνητικά εκείνη του μέχρι πρότινος ανταγωνιστή του Τραμπ, προσφέροντας έτσι πλεονέκτημα στη Χάρις.

Ενθουσιασμός vs προδοσίας

Μια απόφαση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το στρατόπεδο του Τραμπ και με ιαχές περί προδοσίας από τα μέλη της οικογένειας Κένεντι, που θεωρούν ότι στιγματίζεται η πολιτική κληρονομιά του Τζον, του Ρόμπερτ και του Εντουαρντ. Ή του Τζακ, του Μπόμπι και του Τέντι, όπως προτιμούσαν να τους αποκαλούν οι σύγχρονοί τους Αμερικανοί. Πόσο, λοιπόν, επηρεάζει το εκλογικό κλίμα η απόφαση του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, τρίτου τέκνου από τα 11 του αείμνηστου Μπόμπι; Δικαιολογείται ο ενθουσιασμός των Ρεπουμπλικάνων; Και η (σιωπηρή προσώρας) οργή των Δημοκρατικών;

Την πρώτη απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Ρ. Κένεντι Τζούνιορ. Με την απόσυρσή του. Αν και έφτασε κάποια στιγμή να γράφει δημοσκοπικά ποσοστά της τάξης ακόμα και του 16% σε αρκετές Πολιτείες, πρωτόγνωρα για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, δεν ήταν αρκετά για να του προσδώσουν δυναμική να σπάσει το παραδοσιακό δίπολο.
Γιατί η υποψηφιότητά του στηρίχτηκε ακριβώς στην απογοήτευση των παραδοσιακών ψηφοφόρων των Μπάιντεν και Τραμπ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να ξαναψηφίσουν την επιλογή τους του 2020.

Οταν, όμως, ο ένας εκ των δυο πόλων, ο Μπάιντεν, αποσύρθηκε από την κούρσα, ο RFK Jr είδε εν μια νυκτί σχεδόν τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται. Ο λόγος προφανής. Κάποιοι από τους Δημοκρατικής προέλευσης οπαδούς του ανέκτησαν τον ενθουσιασμό και το ηθικό τους με την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των Δημοκρατικών. Η απόσυρση του Μπάιντεν ήταν λυτρωτική για όλους τους Δημοκρατικούς.

Ο Μέριλ Μάθιους, αναλυτής του συντηρητικού Institute for Policy Innovation, έδωσε το στίγμα αυτής της αλλαγής πλεύσης των ψηφοφόρων, λέγοντας ακριβώς ότι «όταν η σύγκρουση ήταν μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, ο κόσμος έψαχνε για μια τρίτη επιλογή. Με την είσοδο της Χάρις στο προσκήνιο και την κατάκτηση του χρίσματος των Δημοκρατικών, αυτό άλλαξε». Και εκτιμά πως η αναστολή της εκστρατείας του Κένεντι Τζούνιορ σημαίνει για τον Τραμπ μια μικρή ενίσχυση.

Η δημοσκοπική βουτιά

Ο απόγονος, λοιπόν, μιας από τις πιο ιστορικές οικογένειες των Δημοκρατικών των ΗΠΑ, ενώ συγκέντρωνε σταθερά γύρω στο 10% κατά μέσον όρο στο μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας του, τις τελευταίες εβδομάδες -καθώς και τα χρήματα της εκστρατείας του εξαντλήθηκαν- είδε τις επιδόσεις του να υποδιπλασιάζονται, να φτάνουν γύρω στο 5%. Η δημοσκοπική βουτιά του ξεκίνησε με την είσοδο της Χάρις στην προεδρική κούρσα. Πολλοί ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος που προτιμούσαν τον Κένεντι έναντι του Μπάιντεν συσπειρώνονται πλέον στην υποψηφιότητά της. Ερευνα του Pew Research Center, που διεξήχθη στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, έδειξε πτώση των ποσοστών του Κένεντι τζούνιορ καταρχάς από το 15% στο 7% και τελικά ακόμη και στο μόλις 4,9%. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Και ότι η άνοδος της Χάρις κατά 6 μονάδες, από τη θέση του Μπάιντεν τον Ιούλιο, προήλθε σε μεγάλο βαθμό από εκείνους που είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι ήδη υποστήριζαν ή έτειναν προς τον Κένεντι.

Παρόμοια ευρήματα για τον Κένεντι έδωσαν και οι δημοσκοπήσεις της «Wall Street Journal» (4%), των «Νew York Times/Siena College» (6%) και του Πανεπιστημίου Quinnipiac (6%). Σύμφωνα με την έρευνα του PRC, από τους δυνητικούς ψηφοφόρους του Κένεντι που τον εγκατέλειψαν το 39% στράφηκε προς τη Χάρις και μόνο το 20% προς τον Τραμπ, δηλαδή αναλογία 2 προς ένα. Ενα 39% παρέμενε πιστό στον Κένεντι και άλλο ένα 2% δήλωνε άλλον ανεξάρτητο υποψήφιο.
Επίσης, μόλις ένα 18% των όσων απέμειναν να υποστηρίζουν τον Κένεντι (του 4,9% δηλαδή) δήλωναν ότι θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν σθεναρά έναντι 64% του Τραμπ και 62% της Χάρις. Συσπείρωση μηδέν, δηλαδή. Δεν χρειάζονταν περισσότερα για να αποφασίσει ο RFK Jr να αποσυρθεί.

Η πρώτη εντύπωση, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι ότι κερδισμένη των εξελίξεων είναι η Χάρις. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η Χάρις πράγματι «απεγκλώβισε» πρώην Δημοκρατικούς ψηφοφόρους που είχαν περάσει στην πλευρά του Κένεντι, παράλληλα όμως επέστρεψαν και κάποιοι παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι στον Τραμπ. Το ερώτημα είναι πόσοι από τους εναπομείναντες «πιστούς» του Ρ. Κένεντι τζούνιορ θα μετακινηθούν τώρα προς τον κάθε «μονομάχο»;
Με δεδομένη τη «γραμμή» Κένεντι υπέρ του Τραμπ, αλλά και την προέλευση των τελευταίων οπαδών του, φαίνεται ότι ο πρώην πρόεδρος κερδίζει τη μερίδα του λέοντος. Αρα το όφελος για τη Χάρις και τον Τραμπ, τελικά, θα μοιραστεί. Ομως έχει σημασία το πώς θα μοιραστεί στις 7-8 επίμαχες Πολιτείες, τις λεγόμενες και swing, που κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα και όπου ο Κένεντι Τζούνιορ δήλωσε εμφατικά ότι αποσύρεται για να μην προκαλέσει ζημιά στον Τραμπ.

Οι κρίσιμες Πολιτείες

Η εικόνα είναι σύνθετη και δεν ευνοεί για οριστικά συμπεράσματα. Με το περίφημο Δημοκρατικό επίθετό του, ο Κένεντι αναδεικνυόταν σε μια απρόβλεπτη δύναμη σε αυτές τις κρίσιμες Πολιτείες. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ταυτόχρονα σε έξι από αυτές (Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Πενσιλβάνια, Γουισκόνσιν), που τις είχε κερδίσει όλες το 2020 ο Μπάιντεν, έδειξε τον Ιούνιο ότι είχαν περάσει στα χέρια του Τραμπ πλην του Γουισκόνσιν. Αρχές Αυγούστου, η Χάρις ανέκτησε το προβάδισμα σε Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν, Αριζόνα, μείωσε την απόσταση στη Νεβάδα, ενώ στην Τζόρτζια υπάρχει ισοψηφία. Συγχρόνως, προηγείται και στην 7η κρίσιμη Πολιτεία, τη Βόρεια Καρολίνα, την οποία είχε κερδίσει ο Τραμπ το 2020. Σε όλες τις παραπάνω Πολιτείες η υποστήριξη στον Ρ. Κένεντι Τζούνιορ ήταν εντυπωσιακά συνεπής. Παντού κυμαινόταν μεταξύ 9% και 12%, ούτε πιο πάνω ούτε λιγότερο. Η επίδρασή του ωστόσο στον ανταγωνισμό Μπάιντεν (Χάρις) – Τραμπ διέφερε ανά Πολιτεία. Στο Μίσιγκαν, π.χ., η συμπερίληψη του Κένεντι βοήθησε τον Μπάιντεν να μειώσει τη διαφορά του από τον Τραμπ και τη Χάρις μετέπειτα να αναστρέψει την κατάσταση. Αλλά στη Νεβάδα και την Αριζόνα το προβάδισμα του Τραμπ αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες όταν συμπεριλήφθηκε ο Κένεντι. Αυτά μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στους ψηφοφόρους που δήλωναν ότι θα μετάσχουν στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν προηγούνταν οριακά στο Μίσιγκαν, αλλά έχανε από τον Τραμπ στο Γουισκόνσιν. Με τη Χάρις, πάλι, να αναστρέφει την κατάσταση.

Αρα εικόνα θολή και συμπεράσματα επισφαλή ακόμα και για τους πιο ειδικούς επί των αμερικανικών εκλογών. Μοναδικό ασφαλές δεδομένο, ότι με την απόσυρση του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ο Τραμπ έχει μια ευκαιρία να μειώσει τις απώλειες από τη δυναμική που δημιούργησε ο αέρας της υποψηφιότητας της Χάρις.

Το παρασκήνιο

Η υποστήριξη του Κένεντι Τζούνιορ στον Τραμπ ήταν το αποκορύφωμα διαβουλεύσεων πολλών εβδομάδων που προηγήθηκαν, με τη μεσολάβηση υψηλόβαθμων παραγόντων, μεταξύ των δύο ανδρών. Την περασμένη Τρίτη (20/8), η συνυποψήφια του Κένεντι, Νικόλ Σάναχαν, δήλωσε ότι ο RFK Jr εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον Τραμπ και λίγες ώρες αργότερα ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι θα τον καλωσόριζε.
Η ευκολία με την οποία ο Τραμπ μοιράζει υπουργεία σε διάφορους, άλλοτε για να τους εξευμενίσει και άλλοτε για να δώσει μια συγκεκριμένη εικόνα στην κοινή γνώμη, αλλά και για να στείλει μηνύματα σε επιχειρηματικούς, οικονομικούς και άλλους κύκλους είναι δεδομένη. Αλλά με τον Κένεντι, ο μεταμορφισμός του φαίνεται ότι έχει κάποια βάση. Η καταρχήν συμφωνία προβλέπει πως θα συμμετέχει στην «ομάδα μετάβασης». Το επιτελείο των συμβούλων του Τραμπ που θα του εισηγηθεί τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικά πόστα και θέσεις στον Λευκό Οίκο.

Αυτό, όμως, δεν αποκλείει να χρησιμοποιηθεί και ο ίδιος σε κάποιο σημαντικό υπουργικό πόστο. Μιλώντας στον Ελληνοαμερικανό κορυφαίο επιχειρηματία, αλλά και… ραδιοφωνικό παραγωγό Τζον Κατσιματίδη στην εκπομπή του «Cats & Cosby», ο επιφανής Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Γουισκόνσιν Ρον Τζόνσον αποκάλυψε ότι πιθανότατα θα προταθεί το υπουργείο Υγείας στον RFK Jr, εφόσον ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος. Υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι ο Κένεντι θα μπορούσε να επιφέρει την «κάθαρση» στις κυβερνητικές Διευθύνσεις Υγείας: «Εχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Μπόμπι μιλάει γι’ αυτό εδώ και χρόνια. Χρειαζόμαστε κάθαρση εντός του υπουργείου Υγείας, του Τμήματος Τροφίμων και Φαρμάκων, του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο πρόσωπο για κάτι τέτοιο από αυτόν. Δεν μπορώ να σκεφτώ και καλύτερο δίδυμο για να καταπολεμήσει τη διαφθορά: τον Μπόμπι Κένεντι στο υπουργείο Υγείας και τον Ντόναλντ Τραμπ στα υπόλοιπα».

Συνωμοσιολόγος και αντεμβολιαστής

Και πώς να μην τον σκέφτεται, αφού στη δράση του 70χρονου απόφοιτου του Χάρβαρντ και κάτοχου διδακτορικού της Νομικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, περιβαλλοντικού δικηγόρου δεσπόζει ο ακτιβισμός του κατά των εμβολίων από το 2005. Οπαδός θεωριών συνωμοσίας, είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Children’s Health Defense, μιας ομάδας κατά του εμβολίου COVID-19.
Επίσης, ο Τραμπ δεσμεύτηκε με κάθε επισημότητα ότι ως πρόεδρος θα δημοσιοποιήσει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του θείου του Κένεντι, το 1963, δημιουργώντας ανεξάρτητη προεδρική επιτροπή, επιφορτισμένη με αυτό το καθήκον. «Αυτός είναι ένας φόρος τιμής προς τιμήν του Μπόμπι», είπε σε συγκέντρωση στο Φοίνιξ. Παραμένει, βέβαια, ερώτημα, πώς μπορεί ο Κένεντι Τζούνιορ να συμφωνήσει με τον Τραμπ, όταν στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει θέσεις «αλλεργικές» στον πρώην πρόεδρο, όπως ισχυρές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, υπέρ της περιβαλλοντικής πράσινης ατζέντας με μέτρα κατά της ρύπανσης, των γεωτρήσεων και εξορύξεων πετρελαίου, υπέρ της διατήρησης της άγριας ζωής και των τροπικών δασών κ.α.

Πυρ ομαδόν: «Προδοσία ανώτερης τάξης»

Οι Δημοκρατικοί, πλην της οικογένειας Κένεντι, δεν αντέδρασαν επίσημα στην κίνηση του RFK Jr. Αντ’ αυτών στο στόχαστρο τον έβαλαν μεγάλα μέσα ενημέρωσης. «Ξανά και ξανά, προς απογοήτευση της οικογένειάς του, ο RFK Jr έχει αμαυρώσει το όνομα Κένεντι και την αύρα του Κάμελοτ, παραπληροφορώντας και διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας, με πιο επικίνδυνες εκείνες που υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια. Η παράξενη εκστρατεία του για την προεδρία φέτος -με τις αποκαλύψεις ότι είχε ένα νεκρό σκουλήκι στον εγκέφαλό του και κάποτε άφησε το κουφάρι μιας αρκούδας στο Σέντραλ Παρκ- ήταν σκέτη ντροπή. Αλλά η ανακοίνωσή του ότι θα υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ αντιπροσωπεύει μια προδοσία ανώτερης τάξης», του καταλόγισε η «Washington Post».

Ενώ για τους «New York Times», η κίνηση αυτή σημαίνει ότι «το όνειρο των Κένεντι πεθαίνει για ακόμη μία φορά. Δίνοντας την υποστήριξή του σε έναν πρώην πρόεδρο που κηρύττει τη μισαλλοδοξία και τον διχασμό, παραμερίζει τις αρχές τις οποίες υποστήριξαν γενιές των Κένεντι. Και πρώτη από αυτές τις αρχές είναι το ζήτημα της μετανάστευσης». Για το οποίο έδωσε μάχες ιδίως ο πατέρας του Ρόμπερτ, ενώ είναι γνωστές οι θέσεις του Τραμπ.

Διαβάστε ακόμη  

Μητσοτάκης: Η στρατηγική χάραξη με ορίζοντα τις εκλογές του 2027 στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ

«Πακέτο ΔΕΘ» για ακίνητα και ΙΧ: Σε ποιες περιοχές «παγώνουν» τα νέα Airbnb – Η διπλάσια έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 

ΔΕΘ: 3Χ3 νέα μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ΕΣΥ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ