Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ πραγματοποίησε το μεσημέρι της 19ης Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Χρειάζεται συνολικό όραμα και προοπτική για να ανακοπεί το brain drain τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει τη 85ης ΔΕΘ.
«Κατανοώ τη δημοσκοπική αναγκαιότητα του κ. Μητσοτάκη να προσεγγίσει μία κοινωνική κατηγορία, τους νέους που έχει παραμελήσει και στοχοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση και σημείωσε: Οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν gigabytes και χαρτζιλίκια, θέλουν όραμα και συνθήκες ζωής και εργασίας.
Χαρακτήρισε εξευτελιστικές για τους νέους τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα 5 GB και το πρόγραμμα για 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες. «Αυτά δεν δημιουργούν προοπτική. Εμείς μιλάμε για ριζικές αλλαγές και για όραμα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οι νέοι να μείνουν και να δημιουργήσουν στην χώρα» τόνισε. Είπε ότι πρότασή του για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αφορά τους νέους. Μίλησε ακόμη για το σχέδιο για αξιοπρέπεια στην εργασία.
Στην παρατήρηση δε ότι οι νέοι δεν ακούνε τα κόμματα απάντησε: «Καλά κάνουν και δεν ακούν τα κόμματα».
Αν τολμά ο κ. Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές
«Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς γιατί δεν ζητά επισήμως εκλογές και αν φοβάται την ήττα.
Οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν από τον Μητσοτάκη
Ερωτηθείς για τους συνταξιούχους, «είναι μια κοινωνική κατηγορία που επίσης εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη» κατά τον κ. Τσίπρα για την 13η σύνταξη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπολόγισε στο 70% την μείωση των εκκρεμών συντάξεων επί των ημερών του, αλλά «ξαναπήγαμε από τις 120.000 στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις» με την παρούσα κυβέρνηση, παρατήρησε.
Έχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες και σήμερα έχω συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι
Μνημονεύοντας τον Μπρέχτ, «και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν, γίνονται μνημεία του εαυτού τους» απάντησε ο κ. Τσίπρας για τις αλλαγές στο κόμμα του, ως ένα «κόμμα σε κίνηση». Σε προσωπικούς τόνους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «έχω κάνει λάθη έχω δώσει μάχες και σήμερα έχω συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι» απάντησε Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκρίνοντας ένα «πάντρεμα ριζοσπαστισμού με το ρεαλισμό και μέσα από την ανάδειξη προσώπων μέσα από τους κοινωνικούς χώρους». Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και απέκλεισε αποκλεισμούς στελεχών λόγω της εισόδου νέων προσώπων.
Για πιθανή συνεργασία με ΚΙΝΑΛ
Ως την πιθανότητα συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ και την νέα ηγεσία που θα αναδειχθεί, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «οι εκλογές θα είναι η αποτύπωση της ετυμηγορίας των πολιτών», ενώ σχολίασε με απεύθυνση προς τον πολίτη «στις αντιπαραθέσεις των προσώπων να προσπαθεί να δει το πολιτικό διακύβευμα».
Ως προς τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Τσίπρας έφερε ως παράδειγμα την απόκλιση των ποσοστών του SPD ως προς την ακρίβειά τους, εστιάζοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ερευνών, ώστε τελικά να πρέπει «ο κ. Μητσοτάκης να ανησυχεί περισσότερο».
Στην πιθανότητα προσώπου κοινής αποδοχής στη θέση του επικεφαλής για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας «έδειξε» ως καταλύτη τη λαϊκή ετυμηγορία, η οποία θα βαραίνει τόσο, ώστε δεν θα τεθούν ανάλογα αιτήματα.
Να δώσουμε χώρο στην κοινωνία
«Εκπρόσωποι του ΣΕΒ υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και στη δική μου», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς τι εννοούσε λέγοντας στις εξαγγελίες του χθες ότι θα μπουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας σε κυβέρνηση του.
«Εννοούσα ότι θέλουμε προσωπικότητες που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία ή μέσα από την εκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και ανέδειξαν τη γνώση και την τεχνοκρατική τους επάρκεια και όχι κατ’ ανάγκη εκπροσώπους του κόμματος σε όλες τις θέσεις», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η απόφαση του ακόμα και αν μιλάμε για κυβερνητικό συνασπισμό, «να δώσουμε χώρο στην κοινωνία».
Ερωτηθείς για την εξαγγελία του αναφορικά με αύξηση του μισθού των υγειονομικών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι για μια γενναία μεταρρύθμιση και στήριξη του ΕΣΥ δεν είναι αναγκαία μόνο η ενίσχυση του με πόρους για την Υγεία αλλά είναι αναγκαία και μια γενναία ανακατανομή τους εντός του συστήματος.
Αναφέρθηκε στο brain drain των γιατρών που πηγαίνουν να εργαστούν στο εξωτερικό, για να τονίσει πως αν θέλουμε αυτό να σταματήσει πρέπει να βρούμε τον τρόπο και ότι δεν βρίσκει άλλον τρόπο από την αναβάθμιση του μισθολογίου και τη δέσμευση ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ.
Οι ψευτομαγκιές για γαλοπούλες δεν δείχνουν πυγμή αλλά αδυναμία
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα πρόωρων εκλογών ο κ. Τσίπρας απάντησε:
«Αν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός -με δεδομένα τα στοιχεία της πανδημίας-, ας κάνει εκλογές. Συνενοχή και συμμετοχή σε αυτή την ευθύνη από εμάς δεν θα την έχει… Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι.
Από εκεί και πέρα εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης από την στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ ήταν να ζητά κάθε μέρα εκλογές, όταν η χώρα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Δεν είναι στην κουλτούρα μου…
Αλλά ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μία ραγδαία φθορά και αυτό θέλει να προλάβει με τις πρόωρες εκλογές… Οι κουτσαβακισμοί και οι μαγιές για γαλοπούλες δεν αναδεικνύουν πυγμή, αναδεικνύουν αδυναμία. Θα του συνιστούσα να είναι πιο φειδωλός σε ψευδοκουτσαβακισμούς. Όταν μάλιστα προεκλογικά αρνήθηκε μία προσωπική αντιπαράθεση για να ακούσει ο κόσμος και να κρίνει. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα είμαι εδώ».
Οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ
«Είναι πράγματι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για το πολιτικό Κέντρο και να έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Δεν έχει να περιμένει πολλά ο λαός απ’ τον κ. Μητσοτάκη πέραν από την υπουργοποίηση ενδεχομένως και του κ. Μπογδάνου», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά κατάφερε να διεμβολίσει τον χώρο της ακροδεξιάς και να δημιουργήσει μια ευρύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων και προσέθεσε: «Σήμερα αυτό είναι μειονέκτημα για τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι αναγκασμένος να πατά σε δύο βάρκες, όμως όταν τα νερά δεν είναι ήρεμα δεν είναι εύκολο να το κάνει και θα πέσει μέσα στο νερό».
Είπε ότι η επιλογή Πλεύρη για τη θέση του υπουργού Υγείας στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας είναι ανησυχητική πολιτικά και πως «είναι απολύτως προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει σε αυτό το χώρο».
Προσέθεσε ότι είναι επίσης ανησυχητικό ότι ο πρωθυπουργός «δεν βρήκε μια κουβέντα για να αποδοκιμάσει την αθλιότητα Μπογδάνου», ενώ χαρακτήρισε «κρεσέντο υποκρισίας» ότι την ίδια ώρα παρουσίασε την πολιτογράφηση των Αντετοκούνμπο, που είχε γίνει μια εβδομάδα πριν, όπως είπε.
«Αυτή είναι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με το πρόσωπο του Ιανού, που με τις πολιτικές της χαϊδεύει τα αυτιά της ακροδεξιάς και από την άλλη με το πρόσωπο του μοντέρνου του Ευρωπαίου πολιτικού».
Για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ειδικά για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι καμία κυβέρνηση που το άλλαξε, δεν ζήτησε να εφαρμοστεί τη χρονιά που το άλλαξε, διαβλέποντας μια «πρεμούρα» να ικανοποιηθούν οι οικονομικές απαιτήσεις κάποιων ιδιοκτητών κολλεγίων.
Απαντώντας ακόμη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε ανήσυχος σε σχέση με τις διεθνείς και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Τόνισε ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια λογική να ξορκίσεις το κακό ή με μια λογική δεσμοφύλακα για λογαριασμό της Ευρώπης, «γιατί αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης σήμερα». Σε σχέση με την κρίση στο Αφγανιστάν, δεν αρκεί να βγαίνεις και να λες ότι θα κλείσουμε τα σύνορα», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για έναν την ανάγκη για έναν μηχανισμό μετεγκαταστάσεων. «Νομίζω ότι θα βρεθούμε μπροστά στις δυσκολίες αργά ή γρήγορα» διέβλεψε ο κ. Τσίπρας, αποδίδοντας επιχειρησιακή διαχείριση στην κυβέρνηση. «Η πατρίδα μας είναι και οι αξίες της» υπενθύμισε ο ίδιος.
«Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αλλά έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Είναι μια διαρκής διαδικασία» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος.
«Η χώρα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ζυγίσει πάρα πολύ την εξωτερική της πολιτική» σε μια κατεύθυνση που θα προάγει την πολυμερή συνεργασία μέσα από μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας και αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ», αποτιμώντας ότι «δεν είναι μια εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση», δεδομένου ότι αγνοούνται με αυτόν τον τρόπο σύμμαχες χώρες, όπως και η Ευρώπη, που «αγνοείται επιδεικτικά».
«Καλοδεχούμενοι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Σε ερώτηση του Πρώτου Θέματος για το θετικό κλίμα που διαγράφεται στην ελληνική οικονομία από τις τελευταίες εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, «είναι καλοδεχούμενοι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά εδώ για εμάς δεν θέλουμε να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι» απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. «Η ανάπτυξη πρέπει να είναι συμπεριληπτική» τόνισε ο κ. Τσίπρας και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ανανέωσης της εντολής του κόμματός του στο πρόσωπό του. «Δεν υπάρχει αυτό στη σκέψη μου. Δεν το πιστεύω και δεν έχω στη σκέψη μου να κάνω καμία προετοιμασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση», σημείωσε.
Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής
«Η κυβέρνηση έχει έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Τις επιδιώξεις της Τουρκίας τις γνωρίζουμε. Η Τουρκία θέλει να δημιουργεί χώρο, αυτό κάνει και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το κρίσιμο όμως είναι ότι, μεσούσης της κρίσης για τα ελληνουτουρκικά, με το Ουρούτς Ρέις να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, είδαμε να βγαίνει ο υπουργός Επικρατείας και να λέει ότι το όριό μας είναι τα έξι μίλια. Τι μήνυμα πέρναγε τότε…» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσέθεσε: «Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη είναι βλέποντας και κάνοντας. Έχασε μία ευκαιρία μετά την εκλογή Μπάιντεν, έπραξε λάθος που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για διάλογο».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πραγματικά επίλυση μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου και σημείωσε:
«Ζήτησα η χώρα να αξιοποιήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, για να θέσει την προοπτική της Χάγης κρατώντας τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις για τις γκρίζες ζώνες και νησιά του Αιγαίου. Όμως η κυβέρνηση ούτε στρατηγική υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πεδίο έχει…. Θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει σαφής εθνική στρατηγική, ισχυρή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων στο πεδίο και επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Ειδικά αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να δώσεις απαντήσεις όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες
«Είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί ούτε ζήτημα παραπολιτικής ούτε ζήτημα κλειδαρότρυπας, είναι συνταγματική υποχρέωση των δημόσιων προσώπων να καταθέτουν πόθεν έσχες», είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.
«Ιδιαίτερα αν είσαι πρωθυπουργός οφείλεις να μην έχεις τίποτα να κρύψεις, κι όταν υπάρχει οποιαδήποτε υποψία για αναληθές πόθεν έσχες οφείλεις να δώσεις απαντήσεις και όχι να στοχοποιήσεις τα ΜΜΕ που αναδεικνύουν το πρόβλημα, όχι να δημιουργείς κλίμα ποινικοποίησης της κριτικής. Είναι λάθος ο τρόπος που ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα, πρέπει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις».
«Για μας είναι ζήτημα ισονομίας. Θα ήθελα να αναρωτηθείτε τι θα γινόταν σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα αν συνέβαινε αυτό ή τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν συνέβαινε σε εμένα», προσέθεσε.
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε τον ρόλο του ερευνητή δημοσιογράφου ούτε του ντετέκτιβ ή του εισαγγελέα, αλλά ως πολιτικό κόμμα αναδεικνύει πολιτικά αυτή την «αντίφαση», και μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει.
Όπως έγραφε το newmoney, τη δυναμική επανεκκίνηση του κόμματός του, με τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ισχυρό μοντέλο διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο και σαφή «γραμμή» για την στήριξη της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδημάτων, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να πείσει καταρχάς την εκλογική του βάση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο σχέδιο διακυβέρνησης και «συμμάχους» από την κοινωνία για τη «νέα αρχή».
Με την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στις πρόωρες κάλπες προσπαθεί δε, να περιγράψει από τώρα το δίλημμα, που εκείνος θα θέσει στην προεκλογική περίοδο, μαζί με το πολιτικό αφήγημα της επόμενης μέρας.
Διαβάστε ακόμα:
Ακρίβεια: «Βαρυχειμωνιά» στο πορτοφόλι των νοικοκυριών (πίνακας)
Συνταξιούχοι: Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές (vid)